MOTORSPORT

Jaro Kinnusella mahdollisuus talvikauden hattutemppuun – “Järki on pidettävä päässä”

Kun rallin SM-sarjasta on nyt ajettu kaksi osakilpailua, on Jaro Kinnunen ainoa kahteen voittoon tällä kaudella yltänyt kuljettaja. Kinnunen juhli SM2-luokan voittoa tammikuussa Rovaniemellä, sekä helmikuussa Mikkelissä.

Jaro Kinnunen, 28, palasi tällä kaudella kahden Honda-kauden jälkeen takaisin Peugeotin rattiin. SM3-luokan SM-pronssia kaudella 2015 saavuttanut Kinnunen kilpaili Peugeotilla edellisen kerran vuosina 2013-2015. Vaihto ei tullut monellekaan yllätyksenä, olihan Kinnusen ja Hondan “suhteen” ongelmat tulleet etenkin viime vuonna liiankin tutuiksi. Neljä SM-rallia kun päättyivät keskeytykseen tekniikkamurheiden seurauksena.

– En ymmärrä mikä siinä oli. Joka kerta se auto kuitenkin tehtiin rallien välissä ja laitettiin uutta osaa. Toivottavasti nyt tämän auton kanssa tuurit olisi siltä osin kääntynyt, Kinnunen sanoi UrheiluUutiset.comin haastattelussa tammikuussa Rovaniemellä.

Kinnunen pohti tuurien kääntymisiä sillä hetkellä, kun rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu oli juuri starttaamassa. Vuorokautta myöhemmin samaisessa paikassa Kinnunen yhdessä kartanlukijansa Tuukka Shemeikan kanssa jakoivat voittohaastatteluja, kun kauden avaus oli tuonut komean ykkössijan SM3-luokassa. Edellisen kerran Kinnunen oli juhlinut luokkavoittoa SM-tasolla vuonna 2015 ja silloinkin Rovaniemellä.

Nyt Rovaniemeltä tullut SM3-luokan voitto irtosi 38 sekunnin turvin. Helmikuussa Mikkelissä Kinnunen oli jälleen luokkansa nopein ja tällä kertaa voittomarginaalia oli 14,6 sekunnin verran.

– Vaativa kisa ja nopeat tiet. Ne tuntuivat sopivan meille. Erot olivat kärkisijoilla pieniä, joten täysillä sai yrittää koko ajan. Vauhti oli tosi hyvällä tasolla ja oli kiva huomata, että ennakkovalmistelut veivät meidän kilpailukykyä taas eteenpäin. Entiset Suomen mestarit pysyivät selän takana, joten tavoitteet täyttyivät, Kinnunen kommentoi Mikkelin SM-rallin jälkeen.

Kahden osakilpailun jälkeen Kinnusen pistesaalis on 59 pistettä. Toisena oleva Niko Mäkinen on jäänyt Kinnusesta 19 pistettä ja kolmantena oleva Jussi Lindberg jo 29 pistettä.

 

Selivaara logo 2017

 

“Tekniikka on varmasti kunnossa”

Rallin SM-sarjan talvikausi saadaan päätökseen tänä viikonloppuna Joensuussa, kun legendaarinen Itäralli tekee paluun kotimaiseen arvosarjaan kolmen vuoden tauon jälkeen. On selvää, että kahden luokkavoiton myötä Kinnunen lähtee metsästämään talvikauden hattutemppua SM3-luokan ykkössuosikkina.

– Itärallin vaativat tiet tarjoavat hienot puitteet talvikauden päätöskisalle. Luonnollista on toki yrittää jatkaa voittojen tiellä. Viime kisan jälkeen kalusto on tarkastettu huolella, joten tekniikka on varmasti kunnossa, Kinnunen vakuuttaa.

Tikulla silmään sitä ketä vanhoja muistelee, mutta kun Kinnunen sanoo, että kalusto on tarkastettu huolella, niin nyt edessä olevan Itärallin kohdalla se todellakin myös tarkoittaa sitä. Kolme vuotta sitten kun Kinnunen edellisen kerran Itärallissa kilpaili, niin silloinhan matka päättyi keskeytykseen Peugeotin tekniikkamurheiden seurauksena. Kyseessä oli Kinnuselle tuon kauden ainoa keskeytys SM-ralleissa ja oli osaltaan vaikuttamassa heikentävästi Kinnusen mahdollisuuksiin sijoittua kyseisellä kaudella SM3-luokan loppupisteissä vieläkin korkeammalle kuin pronssille.

Fiilis tulevan kilpailun alla on hyvä ja luottavainen.

– Mikkelin osakilpailun suoritusta on purettu palasiin ja sieltä on löytynyt hyviä pieniä parannuskohteita omaan tekemiseen. Perusvauhtini on hyvällä tasolla, kun tein viimeksi puhtaan suorituksen ilman mitään suurempaa puristusta. Tarvittaessa vauhtiin löytyy yksi pykälä lisää, mutta on kuitenkin pidettävä järki päässä ja ajateltava koko sarjaa. Tärkeää on sijoittua aina kärkiryhmään ja välttää virheet, Kinnunen korostaa.

 

Kuva: Hannu Rainamo
Jaro Kinnusen SM3-luokan voittovauhtia Mikkelin SM-rallissa helmikuussa (Kuva: Hannu Rainamo).

 

“Kyllähän maailmanhaaveet minun osalta on jo käyty”

Palataan lopuksi vielä Rovaniemelle ja tammikuuhun. Vuonna 2014 Kinnunen kilpaili Ranskan Peugeot-sarjassa, mutta muulloin espoolainen on nähty kilpailemassa vain ja ainoastaan Suomessa. Kinnusen mukaan resurssit ovat tällä hetkellä sitä luokkaa, että Suomessa kilpailemisen lisäksi ulkomaiden suuntaan ei suunnitelmia enää juurikaan ole.

– SM-sarja on jo kova ponnistus meille, että tällä mennään toistaiseksi. Kyllähän maailmanhaaveet minun osalta on jo käyty. Onhan sitä haaveita ja unelmia tietysti edelleen ja kyllähän minä lähden jos paikka tulee. Niin kauan kun tätä omaa rahoitusta keräämällä tehdään, niin kyllä SM-sarja vaatii jo paljon, Kinnunen muistuttaa.

Kilpailukauden 2018 suunnitelmia tehdessään Kinnusen ainoat vaihtoehdot eivät olleet SM3-luokka ja R2-luokan Peugeot. Viime vuonna Kinnunen osallistui Kouvolan SM-ralliin SM2-luokan Mitsubishi Lancerilla ja tuo oli yksi vaihtoehdoista myös tälle kaudelle.

– Neliveto toki aina kiinnostaa. Kauden alkuun mietittiin, että kumpi, nelivetoinen Mitsubishi vai joku muu. Todettiin sitten, että se Mitsubishi nyt jää ainakin toistaiseksi. Tämä kalusto (Peugeot) on kallis ostaa, mutta käyttökustannuksiltaan varsin maltillinen, Kinnunen taustoittaa.

Joensuun SM-ralli ajetaan maaliskuun ensimmäisenä lauantaina.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com