Jaro Kinnusesta SM2-luokan kauden ensimmäinen tuplavoittaja – “Täysin ongelmaton kilpailu”

8.9.2020 / 08:40
Jaro Kinnunen oli SM2-luokan ykkönen Kouvolan SM-rallissa (Kuva: Jarno Saari).

[ A- ] / [ A+ ]

Jaro Kinnusesta tuli viime lauantaina ensimmäinen kuljettaja rallin SM-sarjan SM2-luokassa tällä kaudella, joka on yltänyt kahteen luokkavoittoon. Kauden neljäs osakilpailu ajettiin Kouvolassa.

Jaro Kinnunen joutui keskeyttämään kauden avausosakilpailun Rovaniemellä tammikuussa, mutta oli sen jälkeen Mikkelissä SM2-luokan ykkönen ja Joensuussa kolmas. Kouvolassa Anssi Rytkönen nappasi johtopaikan haltuunsa avauserikoiskokeen jälkeen, mutta Kinnunen oli vain 1,7 sekunnin päässä toisena. Toisella erikoiskokeella Kinnunen ajoi pohja-ajan ja siirtyi johtoon, eikä enää asemastaan koko päivänä luopunut. Maalissa voittomarginaaliksi kirjattiin 17,9 sekuntia.

– Onnistuimme hyvin heti alkupätkillä. Mitään ylimääräistä yritystä ei ollut. Täysin ongelmaton kilpailu ja homma oli täysin kontrollissa. Hienoa oli ajaa näillä teillä ja fiilis oli huipussaan, kun tavoite täyttyi, Kinnunen kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen, joka toi espoolaiselle kauden toisen luokkavoiton.

Kinnunen yhdessä kartanlukijansa Tuukka Sheimeikan kanssa kellottivat seitsemälle ajetulle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa, eikä kertaakaan sijoitus luokassa ollut erikoiskokeilla kolmen nopeimman kuljettajan ulkopuolella.

– Virheetön suoritus, joten tyytyväisyyteen on aihetta. Aivan perussuoritus riitti hyvin tällä kertaa, Shemeikka korosti.

Kouvolan SM-rallissa SM2-luokkaan starttasi yhdeksän kilpailijaparia ja heistä maaliin selvisi viisi. Ville Hautamäki ja kartanlukija Mika Juntunen nappasivat toisen sijan, vaikka kilpailu ei kaksikolta ilman ongelmia sujunutkaan.

– Nautin ajaa kovavauhtisia ja hyväpintaisia erikoiskokeita. Kuurottainen sade teki kelistä raskaan ja auton meno tuntui nuhaiselta. Meillä oli etujarrujen kanssa murheita. Ei vaan voinut ajaa tasapainoisesti. Uudet jarrupalat paransivat tilannetta, mutta yksi pohja-aikakaan ei auttanut saamaan eroa kiinni kuin sekunnin, Hautamäki harmitteli.

Hautamäki on ennen Seinäjoen osakilpailua SM2-luokan pistejohdossa, mutta vain kahden pisteen erolla Kinnusen nähden. Ennakkoon ajateltuna mestaruustaistelussa Kinnunen ja Hautamäki ovat ennakkosuosikkeja, mutta toisaalta kolmantena oleva Jussi Lindberg on vain kolmen pisteen päässä Kinnusesta, eikä Riku Tahkollakaan neljännellä sijalla ole kärkeen matkaa kuin 11 pistettä.

– Karkeasti laskettuna Pohjanmaa Rallissa edellä oleva (Kinnunen tai Hautamäki) on mestari. Mutta kuten tiedetään, niin ei kannata liikaa laskea etukäteen, sillä luokassa on muitakin kuljettajia, jotka ajavat kärkisijoista. Tehdään hyvä valmistautuminen kauden päätokseen, Hautamäki suunnitteli.

 

Riku Tahko taisteli Kouvolan SM-rallissa rengasrikon jälkeen SM2-luokassa kolmanneksi (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

Jussi Lindberg pettyi Kouvolan SM-rallissa, mutta taistelee edelleen tiukasti mestaruudesta (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

“Viisi kuskia janoaa voittoa ja sitä kautta mestaruutta”

Riku Tahkon kilpailu Kouvolassa käynnistyi kehnosti, kun rengasrikko heti avauserikoiskokeella toi tappiota kärkeen lähes minuutin verran.

– Kolme kilometriä lähdöstä kivi oli pyörähtänyt ajolinjalle ja rengas tyhjeni välittömästi. Loput seitsemän kilometriä ajoimme pelkällä vanteella ja menetimme 56 sekuntia. Autossa oli erikoiskokeella ja sen jälkeen melko apeat fiilikset ja mietittiin tiukasti miten tuollainen kivi voi ajolinjalle pyörähtää, mutta edellä ajaneet kuljettajat vahvistivat nähneensä saman kiven ja pystyivät sen myös väistämään. Virhe oli siis oma, Tahko myönsi.

Porvoolaisen taistelutahto on todistettu ennenkin raudanlujaksi ja niin myös tällä kertaa. Tahko kellotti kuudelle seuraavalle erikoiskokeelle varsin vakuuttavan tulosrivin 2-3-1-4-3-1 ja maalissa se palkittiin kolmannella sijalla. Tahkolle ja kartanlukija Markus Soiniselle palkintosijoitus oli tällä kaudella SM-sarjassa toinen, helmikuisen Joensuun SM-rallin toisen sijan jatkoksi.

– Mahtavaa oli taas päästä kilpailemaan pitkän tauon jälkeen. Kakkospätkästä sain hyvän fiiliksen päälle, kun onnistuin hyökkäämään pitkälläkin pätkällä ihan kärjen tahtiin. Meillä oli todella hyvä valmistautuminen kilpailuun testien ja Lammin testikilpailun puitteissa. Kouvolassa tiet olivat nopeita, mutta teknisesti nopeat, joten Mini Rally2kit -autolle tiet sopivat todella hyvin ja auto toimi muutenkin hienosti, Tahko kehui.

Tahko on siis SM2-luokan pisteissä neljäntenä, 11 pisteen päässä kärjestä, mutta sen lisäksi, että mahdollisuus SM-mitaliin on edelleen olemassa, on Tahko myös yksi mestaruuden tavoittelija Seinäjoella.

– Valitettavasti mestaruus ei ole omissa käsissä, mutta Pohjanmaalle lähdetään täysillä taistelemaan voitosta, Tahko vakuutti.

Jussi Lindberg jäi Kouvolassa autonsa tekniikkamurheiden myötä neljänneksi, mutta on edelleen hyvällä iskuetäisyydellä mestaruutta ajatellen. Lindberg ja kartanlukija Tuuka Tyyskä ovat tehneet tällä kaudella tasaista työtä ainakin sijoitusten valossa, sillä Rovaniemeltä, Mikkelistä, Joensuusta ja Kouvolasta on tullut sijoitukset 2-3-4-4.

– Kisa eteni takkuisesti. Ilmeni mystinen ongelma, joka sammutti “paukut” vähän väliä. Tämän takia ei saatu yhtäkään onnistunutta erikoiskoetta ja oltiin niin sanotusti “turistireissulla”. Moottori lämpenee todennäköisesti jostain syystä liikaa. Nyt sunnuntai ja maanantai on tutkittu autoa, eikä vikaa meinaa löytyä, Lindberg ihmetteli.

SM2-luokassa taistelu on vanhaa sanontaa siteeraten “raakaa, mutta rehellistä”. Sen myös Lindberg allekirjoittaa.

– Taistelu on luokassa tiukkaa, viisi kuskia janoaa voittoa ja sitä kautta mestaruutta, joten kovaa saa mennä. Lähdetään päätöskisaan hakemaan onnistunutta tulosta, kunhan ensin saadaan auto nippuun ja vähän testiä alle, Lindberg päätti.

Rallin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Seinäjoella 25.-26. syyskuuta. Kaikkien luokkien SM-pistetilanteet löydät täältä, SM-sarjan erikoistilastot täältä ja Seinäjoen SM-finaalin spekulointitaulukot täältä.

Kouvolan SM-rallin SM2-luokan lopputulokset

1) Jaro Kinnunen (Mitsubishi) 51.25,7
2) Ville Hautamäki (Mitsubishi) + 17,9
3) Riku Tahko (Mini) + 1.04,6
4) Jussi Lindberg (Mitsubishi) + 1.20,2
5) Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi) + 2.01,3

SM2-luokan pistetilanne 4/5 osakilpailua

1) Ville Hautamäki (JärvisUA) 67
2) Jaro Kinnunen (EMSC) 65
3) Jussi Lindberg (SiAk) 64
4) Riku Tahko (PoSUA) 56
5) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 45
6) Arttu Lähdeniemi (PunMK/UA) 43
7) Timo Mäenpää (Kurikan UA) 30
8) Joni Seilo (ParkUA) 15
9) Ari-Pekka Koivisto (YUA) 13
10) Jari Kuikka (KangUA) 12

Lue myös! Lähtökohdat Seinäjoen finaaliin – Näin rallin SM-mitalien kohtalo ratkeaa (6.9.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kuljettajien kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit