Jarrumurheet pilasivat Sunisen huippupäivän – “Turhauttavaa, kun kova työ valuu hukkaan”

1.6.2019 / 08:10
Teemu Suninen oli huippuvauhdissa Portugalissa perjantaina (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Portugalissa. Kilpailun avauspäivä oli M-Sport Ford -tallille kaksijakoinen, molemmat tallin kuljettajat kun ylsivät perjantain aikana todelliseen huippuvauhtiin, mutta auton tekniikkamurheet hidastivat niin Teemu Sunisen, kuin Elfyn Evansinkin menoa.

Teemu Suninen näytti heti avauserikoiskokeella, että viime vuonna kolmanneksi Portugalissa ajanut jokelalainen olisi tämänkin vuoden kilpailussa huippuiskussa. Toisella ja kolmannella erikoiskokeella Sunisen vauhti ei aivan riittänyt kuumimman kärjen tasolle, molemmista pätkiltä tuli seitsemäs sija, mutta kun lyhyen tauon jälkeen karavaani suuntasi aamupäivän erikoiskokeille toistamiseen, täräytti Suninen yhden pohja-ajan ja oli kertaalleen toiseksi nopein.

Viiden erikoiskokeen jälkeen Suninen yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa oli kokonaistilanteessa kolmantena ja eroa kärkeen oli tässä kohtaa kertynyt 13,2 sekuntia, mutta ennen kaikkea toiseen sijaan (Jari-Matti Latvala) matkaa oli vain 4,4 sekuntia. Perjantain viimeisellä pitkällä metsäerikoiskokeella Suninen joutui kuitenkin kokemaan suuren pettymyksen, kun eroa kärkeen kertyi lähes minuutti ja sijoitus oli vasta 24.

– Jarruletku meni poikki. Olihan se turhauttava tilanne, kun kova työ valuu hukkaan. Olimme tuolla hetkellä kisan kolmantena, ajaneet pohja-ajan edellisellä erikoiskokeella ja taistelemassa kakkossijasta. Voin sanoa, että näitä autoja ei ole helppoa ajaa ilman jarruja, Suninen harmitteli.

Yötauolle Suninen saapui sijalla kuusi, minuutin ja 15,7 sekuntia kärjestä jääneenä. Kolmanteen sijaan eroa on jo lähes minuutti.

– Minuutin tappiota ei pysty ajamaan kiinni, mutta koetetaan saada lauantaina hyvä ajo. Jos jonkin sijan pystyisi sitten nappaamaan. Sen kuin vain lähdetään vetämään uudestaan ja näytetään mihin pystytään. Uskoisin, että saamme huomisesta hyvän päivän, Suninen ennakoi.

M-Sport Ford -tallille perjantai todellakin oli turhauttava, sillä myös Sunisen tallikaveri Elfyn Evans oli hyvässä iskussa, kunnes ajautui vaikeuksiin viidennellä erikoiskokeella. Neljän erikoiskokeen jälkeen Evans oli viidentenä, 4,8 sekunnin päässä Sunisesta ja kuuden sekunnin päässä kolmannesta sijasta.

– Turhauttava päivä, koska meillä todellakin oli vauhtia yltää huipputuloksiin tänä viikonloppuna. Auto, kuljettajat ja koko talli tekivät hienoa työtä ja meillä oli kaksi autoa taistelemassa palkintosijoituksista, mutta iltapäivällä asiat eivät sitten menneet kuten olisimme niiden halunneet mennä, M-Sportin tallipäällikkö Richard Millener harmitteli.

Portugalin MM-ralli todellakin tuntuu sopivan brittitallille, sillä vuosi sitten Evans ajoi toiseksi ja Suninen oli kolmas. Nyt nähty vauhti ei siis ollut sattumaa, tällä kertaa vain kaluston tekniikkamurheet varastivat pääosan.

– Ensin Elfynin täytyi pysähtyä, koska yksi liitin oli löysällä. Kiitos hänen mekaanikon taitojensa vika löytyi ja vika saatiin korjattua, mutta vahinko oli jo tapahtunut ja se maksoi hänelle neljä minuuttia. Sen jälkeen Teemu menetti autostaan jarrut ja putosi ulos kärkiviisikosta. Sitä oli varsinkin vaikeaa hyväksyä, koska hän oli ajanut niin hyvin ja näyttänyt pystyvänsä todelliseen huippuvauhtiin nousten taistelemaan kakkossijasta, Millener kertasi avauspäivää.

Jos perjantaina Portugalin MM-rallissa ajettiin alle 100 ek-kilometriä, niin lauantaina urakoitavaa riittääkin sitten reilut 160 kilometriä. Kuuden erikoiskokeen toinen ajopäivä käynnistyy kello 10.38 Suomen aikaa.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit