Jere Kalliokoski suvereeni ykkönen RX Masters avauksessa Honkajoella

24.5.2023 / 13:47
Jere Kalliokoski oli suvereeni ykkönen Honkajoella sunnuntaina (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Historian ensimmäinen rallicrossin kansallinen RX Masters -kilpailu ajettiin viime sunnuntaina Honkajoella. Supercar-luokassa tahtipuikkoa heilutti odotetusti Jere Kalliokoski.

Kotimainen rallicross-uutuus, neljä kansallista kilpailua käsittävä RX Masters, käynnistyi sunnuntaina Honkajoella. RX Mastersissa kilpallaan yksittäisiä kilpailuja ilman sarjapisteitä ja kilpailuissa parhaiten menestyneille luvassa oli maineen ja kunnian lisäksi myös rahapalkinnot. Supercar-luokassa ennakkosuosikkina kilpailuun starttasi lajin moninkertainen Suomen mestari Jere Kalliokoski, joka veikin nimiinsä päivän kilpailun häviämättä lähtöäkään.

Heti lämmittelyssä Kalliokoski näytti mitä oli tulossa, kun tuloksena oli ylivoimaisesti nopein aika. Kaikissa kolmessa alkuerässä lopulta nopeinta vauhtia pitänyt Kalliokoski oli Supercar-luokassa ainoa kuljettaja, joka alitti kolmen kierroksen matkalla kahden minuutin kokonaisajan.

– Alkuerissä kaikki toimi! Haettiin koko ajan parempia säätöjä ja saatiin niitä vähän parannettua, mutta ei riittävästi. Auto tuntui liukkaalta koko päivän. Oli haastavaa ajaa, mutta pysyin kärjessä, Kalliokoski kommentoi tiedotteessaan.

RX Mastersissa kilpailuformaatti edustaa rallicrossin “vanhaa aikaa”, eli alkuerien jälkeen ei ajeta semifinaaleja, vaan ohjelmassa on finaaleja eri kirjaimella varustettuna. Alkueristä neljä parasta, Kalliokosken lisäksi Henri Haapamäki, Jari Tuuri, sekä Janne Rinta-Kauhajärvi, etenivät suoraan A-finaaliin, kun taas alkuerissä sijoille viidestä kymmeneen sijoittuneet kuljettajat lähtivät tavoittelemaan A-finaalipaikkaa B-finaalista.

Päivän epäonnen soturi oli Aki Karttunen, joka ensimmäisestä alkuerävaiheesta nappasi lähtövoiton, mutta kolaroi toisen alkuerävaiheen lähdössä Edjis Ossin kanssa ja Karttusen ajot olivat autoon tulleiden vaurioiden myötä ohi.

– Kuskin takapyörän ripustuksista, vetolaitteista ja iskunvaimennuksesta aivan kaikki rikki ja päivä loppui lyhyeen, Karttunen harmitteli tiiminsä Facebook-sivulla.

 

 

 

“Mastersin voitto antoi hyvät eväät Kouvolan kisaan”

Mikäli Karttunen olisi pystynyt ajamaan finaaleissa, olisi finaaleja ajettu kolme kappaletta. Nyt päivän parhaiden seulonta käynnistyi B-finaalilla, josta kaksi parasta, Edjis Oss ja Kari Irri, etenivät A-finaaliin. Sen sijaan ilman paikkaa A-finaalissa jäi muun muassa Jyrki Järvilehto, jonka rallicross-debyytti päättyi B-finaalin kolmanteen sijaan.

A-finaalissa paalupaikalta startannut Kalliokoski sai hyvän startin, mutta niin sai myös Haapamäki, joka heitti kovan haasteen kilpakumppanilleen ensimmäiseen mutkaan tultaessa. Kalliokoski säilytti johtopaikkansa ja vaikka Haapamäki tiukan vastuksen vielä alun tapahtumienkin jälkeen tarjosikin, oli Kalliokosken voittomarginaali ruutulipulla lopulta lähes kaksi ja puoli sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Jari Tuuri, häviten voittajalle reilut kuusi sekuntia.

– Sain vähän huonon startin, mentiin “Henkan” kanssa rinnakkain ekaan kurviin. Minulla oli sisäpuoli, niin pääsin sen avulla kärkeen. Ensimmäinen kierros mentiin aika peräkkäin. Seuraavilla kierroksilla sain tehtyä eroa, lisälenkin finaalin viimeisellä kierroksella suorittanut Kalliokoski kertasi A-finaalin kulkua.

Seuraava RX Masters -kilpailu ajetaan Kouvolassa 8. heinäkuuta. Kouvolassa ajetaan myös rallicrossin RallyX-sarjan seuraavat kaksi osakilpailua tulevana viikonloppuna. Honkajoelta onnistuneen “kenraalin” napannut Kalliokoski lähtee tavoittelemaan Tykkimäen kehutulta radalta Pohjoismaiden kovatasoisen rallicross-sarjan kärkipään sijoituksia.

– Honkajoen jäljiltä auto on nyt huollettu tarkasti, laitettiin uusi kytkin ja tehtiin perushuollot öljynvaihtoineen. Iskarit vielä vaihdetaan, kokeillaan jos saadaan paremmin pitoa. Toki Tykkimäen radan sora on aivan erilaista kuin Honkajoella. Mastersin voitto antoi hyvät eväät Kouvolan kisaan, sieltä haetaan paikkaa palkintokorokkeelta, Kalliokoski päätti.

Kalliokoski sijoittui vuonna 2019 RallyX-sarjassa Supercar-luokan loppupisteissä kolmanneksi.

Supercar-luokan tulokset

A-finaali

1) Jere Kalliokoski (Ford) 3.11,637
2) Henri Haapamäki (Ford) + 2,453
3) Jari Tuuri (Skoda) + 6,340
4) Edijs Oss (Skoda) + 7,564
5) Janne Rinta-Kauhajärvi (Ford) + 12,738
6) Kari Irri (Peugeot) + 13,441

B-finaali

1) Edijs Oss (Skoda) 3.20,318
2) Kari Irri (Peugeot) + 2,609
3) Jyrki Järvilehto (Mercedes-Benz) + 4,083
4) Andri Oun (Ford) + 7,782
5) Matti Nisula (Mitsubishi) + 17,073
6) Valder Reinsalu (Ford) + 1 kierros

RX Masters kilpailukalenteri 2023

21.05. Honkajoki
08.07. Kouvola
12.08. Jalasjärvi
02.09. Hyvinkää

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, Facebook


Facebook kommentit