Jere Pensas ensimmäiseen SM-voittoonsa jännittävän sekuntitaistelun päätteeksi

17.3.2022 / 16:28
Jere Pensas ajoi SM5-luokan voittoon Kuopiossa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjaan saatiin talvikauden päätösosakilpailussa Kuopiossa uusi voittaja, kun Jere Pensas ajoi ensimmäistä kertaa urallaan SM-sarjassa luokkavoittoon.

Kaksipäiväisessä Kuopion SM-rallissa jo perjantaina ajetut kaksi ensimmäistä erikoiskoetta antoivat vahvoja viitteitä siitä, että SM5-luokassa tultaisiin käymään armottoman kova sekuntitaistelu voitosta, mahtuihan kärkikolmikko Leevi Lassila, Tuukka Kauppinen ja Jere Pensas puolen sekunnin sisään. Lauantaina luokkavoitosta tiukimmin taistelivat lopulta Lassila ja Pensas ja tästä kaksikosta pisimmän korren veti lopulta Pensas, 6,8 sekunnin turvin.

– Onneksi voitto tällä kertaa kääntyi meille kahden edellisen rallin kakkostilan jälkeen. Hienoa, kun oli tiukkaa kilvanajoa koko rallin ajan. Luokan kakkospaikka vankistui ja ero ykköstilaan kaventui. Tästä on hyvä jatkaa kesäkauteen, ensimmäistä kertaa urallaan SM-sarjassa luokkavoiton saavuttanut Pensas iloitsi kilpailun jälkeen.

Pensas ajoi nyt 14. SM-rallinsa ja niistä 13 aiemmasta palkintokaappi oli komistunut seitsemällä pokaalilla (0-3-4). Lauantain avauspätkällä, 34,05-kilometrisellä Riistakoskella, Pensas yhdessä kartanlukijansa Jouni Saarijärven kanssa ajoi hurjan pohja-ajan nousten luokkajohtoon. Lassila putosi kolmanneksi, 12,2 sekunnin päähän Pensaksesta, mutta Lassilan lyötyä nelospätkällä Pensas 11,7 sekunnilla, oli neljän erikoiskokeen jälkeen ero jälleen puolessa sekunnissa.

– Kolmonen oli nopeaa tietä, tuli tosi hienosti. Osuimme kerran oikein kunnolla penkkaan, mutta se ei pohja-ajasta päätellen pahemmin hidastanut vauhtia. Neljäs erikoiskoe oli hitaampaa tietä, eikä se osunut yhtä hyvin kuin edellinen, Pensas kertasi lauantai-aamun suorituksiaan.

Viidennellä erikoiskokeella Lassila otti jälleen johtopaikan haltuunsa, pitäen sitä hallussaan aina seitsemännelle erikoiskokeelle asti. Ero Pensakseen ei noussut missään vaiheessa yli kahden sekunnin ja kun Pensas sitten latasi kilpailun toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle (EK8) lähes kymmenen sekuntia nopeamman ajan kuin Lassila, oli voiton suhteen ratkaisun tuoksua ilmassa.

 

Leevi Lassila ajoi talvikaudella kahteen luokkavoittoon rallin SM-sarjan SM5-luokassa (Kuva: RPF).

 

 

“V1600-autolla pitää ajaa tarkasti”

Lassila ajoi viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan, mutta kun Pensas oli toiseksi nopein ja eroa kaksikon välillä oli vain 0,9 sekuntia, katkaisi Pensas Lassilan kahden SM-rallin mittaisen voittoputken.

– Kasipätkä oli sama mikä oli ajettu ensimmäisen kerran perjantaina. Muistin muutamia paikkoja missä oli varaa mennä reippaammin kuin ensimmäisellä kerralla. Muutenkin koko pätkä tultiin ihan maksimia. Pito oli hyvä nyt kun tultiin toiseen kertaan ja kaikki osui nappiin, Pensas hehkutti.

Kolmannen sijan nappasi 15-vuotias Tuukka Kauppinen, viime vuoden rallin junioreiden Suomen mestari, joka osallistui nyt yleisen SM-sarjan osakilpailuun kolmatta kertaa. Palkintosijoitus oli Kauppiselle SM-sarjassa ensimmäinen, joten hyvällä syyllä voidaan sanoa tässä kohtaa “kolmannen kerran toden sanoneen”.

– Voitosta taisteltiin ihan viimeisille erikoiskokeille asti. Kahdella viimeisellä ek:lla tein ajovirheitä, auto meni pitkin penkkoja ja siinä hävittiin lopulta aika paljon. V1600-autolla pitää ajaa tarkasti, se ei virheitä kärsi paljoa. Automme pelitti hienosti, ei mitään ongelmia. Voittoja tavoitellaan ja täällä nähtiin, että ne ovat kesällä saavutettavissa ja realistisia tavoitteita, Kauppinen korosti.

Kauden kahdessa aiemmassa SM-rallissa SM5-luokassa kolmanneksi sijoittunut Miko Kiminki ajoi Kuopiossa neljänneksi. Viides oli ensimmäisen SM-rallinsa ajanut Jyri Räsänen ja kuudes Justus Räikkönen, joka Kauppisen ja Räsäsen tavoin kilpailee ensimmäistä kauttaan yleisessä SM-sarjassa. Räikkönen avasi kautensa Rovaniemellä ulosajolla ja keskeytyksellä, kun taas Riihimäellä sijoitus oli kahdeksas.

– Ajo tuntui koko ajan paremmalta ja ero kärkeen pienenee koko ajan, joten olen tyytyväinen omaan suoritukseen. Nyt ajotauolla on hyvä aika treenata kuntoa kondikseen, että jaksaa vääntää rattia kesällä, kun ajot jatkuvat. Piakkoin on vielä tarkoitus käydä ajamassa kilpurilla, kun säät sallivat. Tietenkin myös nuottia tehdään niin paljon kuin ehditään, Räikkönen taustoitti tulevaa ohjelmaansa.

Rallin SM-sarjassa talvikausi on nyt ajettu. SM5-luokassa pistejohdossa kolmen osakilpailun jälkeen on Lassila, yhdeksän pisteen erolla Pensakseen nähden. Kiminki on kolmantena, mutta jo 30 pisteen päässä Lassilasta. Kesäkauden avaus ajetaan Turun seudulla 13.-14. toukokuuta.

Kuopion SM-rallin SM5-luokan lopputulokset

1) Jere Pensas-Jouni Saarijärvi (Ford Fiesta 1.6) 1.06.17,0
2) Leevi Lassila-Arto Ala-Kokkila (Ford Fiesta 1.6) + 6,8
3) Tuukka Kauppinen-Ari Koponen (Honda Civic) + 25,1
4) Miko Kiminki-Teemu Neuvonen (Ford Fiesta 1.6) + 1.29,8
5) Jyri Räsänen-Ari Räty (Toyota Corolla G6) + 1.47,7
6) Justus Räikkönen-Mikael Korhonen (Ford Fiesta 1.6) + 2.03,2
7) Walle Pajuoja-Juho-Erik Järvinen (Renault Megane) + 2.09,7
8) Verneri Aallontie-Mika Rantasalo (Suzuki Swift Sport) + 4.40,1
9) Marko Jeram-Jussi Kärpijoki SLO (Renault Twingo) + 6.00,4

Pensaksen keskinopeus: 98,1 km/h
Pohja-ajat: Kiminki 3, Lassila 3, Pensas 3

SM5-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailun jälkeen

1) Leevi Lassila (KvanUA) 77
2) Jere Pensas (LaihUA) 68
3) Miko Kiminki (LapinlAU) 47
4) Tuukka Kauppinen (HuuhaUA) 29
5) Walle Pajuoja (LaihUA) 25
6) Justus Räikkönen (EMSC) 18
7) Jari Saarnio (OUA) 16
8) Juha Karjalainen (AL-Myrsk) 16
9) Tommi Järvinen (TeisUA) 13
10) Verneri Aallontie (RaisUA) 13

SM-sarjan kesäkauden kilpailukalenteri

13.05.-14.05. Turku
17.06.-18.06. Seinäjoki
26.08.-27.08. Mikkeli
30.09.-01.10. Kouvola

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit