Jesse Kallio debytoi nelivetoisen ratissa – “Joka kilpailussa finaaliin”

25.4.2019 / 08:20
Jesse Kallio hyppää tänä vuonna RX2-luokkaan (Kuva: Jakub Nitka / OMSE).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden ensimmäinen Euroopan puolella ajettava osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa ja samalla käynnistyy myös Jesse Kallion uran ensimmäinen kilpailukausi nelivetoauton ratissa, MM-sarjan yhteydessä ajettavassa RX2-sarjassa.

Kesäkuussa 20 vuotta täyttävä Jesse Kallio kilpaili viime kaudella rallicrossin EM-sarjassa Super1600-luokassa etuvetoisella Renaultilla suomalaisen Set Promotion -tiimin väreissä sijoittuen yhden osakilpailuvoiton, sekä kahden palkintosijoituksen myötä loppupisteissä kuudenneksi. Nyt edessä ovat uudet haasteet, kun Kallio hyppää ensimmäistä kertaa urallaan nelivetoisen auton rattiin, osallistumalla rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavaan RX2-sarjaan.

Kallio solmi alkuvuodesta sopimuksen ruotsalaisen huipputiimin Olsbergs MSE:n (OMSE) kanssa. Kallion ja tiimin ensimmäinen yhteinen kilpailukokemus oli maaliskuinen RallyX On Ice -talvisarja Ruotsissa, missä Kallio ei hypännyt ratin taakse, vaan toimi kilpailuissa “spotterina” eli radiomiehenä ja tutustui samalla tiimin henkilökuntaan ja toimintaan.

– Makea viikko! Se helpotti paljon myös lähtemistä ensimmäisiin testeihin, kun tunsin tiimin ihmiset jo siinä vaiheessa. Tosi hyvä porukka ja rento ilmapiiri, Kallio kehuu.

Ensimmäiset testikilometrit Kallio pääsi ajamaan pari viikkoa ennen kauden avausosakilpailua, mutta sitä ennen tuusulalainen vieraili OMSE:n toimitiloissa Nynäshamnissa, joka sijaitsee noin 60 kilometriä Tukholman keskustasta etelään. Promokuvia, haastatteluja, sekä tsekkaus auton suhteen penkin ja muiden osalta, että kaikki olisi kunnossa ennen kaksipäiväisiä testejä, missä Kallio ajoi noin 60 kierrosta, sekä otti starttiharjoituksia.

– Hyvin meni, heti pääsin sinuiksi auton kanssa. Aluksi tutustuttiin vain autoon, ei alettu sen enempää hakemaan säätöjä. Toisena päivänä sitten taas enemmän keskityttiin säätöihin, tutustuttiin siihen puoleen. Kaikki tämä tietysti on minulle uutta, Kallio muistuttaa.

Vuonna 2017 Kallio vieraili OMSE:n avoimessa testitilaisuudessa ajaen silloin pienen määrän kierroksia RX2-luokan autolla, mutta käytännössä nyt ajetut testit olivat Kalliolle ensimmäinen kunnollinen testimahdollisuus kyseisellä autolla. Vaikka Kallio onkin viime vuodet kilpaillut lähes poikkeuksetta etuvetokalustolla, niin hyppäys nelivetoisen rattiin ei ollut suurikaan “kulttuurisokki”.

– Ei siinä nyt niin suuria haasteita ollut. Hieman kaasun ja jarrun käytön kanssa piti hieman muuttaa tyyliä. Voimaa on tietysti enemmän kuin viime vuoden autossa. Hyvin samantyylinen ajettavuudeltaan kuitenkin, pitää ajaa suoraa linjaa ja pitää auto linjassa. Vähän niin kuin karting-autoa ajaisi, Kallio kuvailee 320-hevosvoimaisella rallicross-autolla ajamista.

RX2-luokka on yksityyppiluokka, eli autot ovat korimalliltaan (perustuu Ford Fiestaan) ja tekniikaltaan täysin identtisiä. Autoja toki saa vapaasti säätää, mutta tälläisessä luokassa jos missä, kuljettajan ajotaito korostuu ja kilpailut ovat aina äärimmäisen tasaisia. OMSE-tiimi on RX2-sarjan päätukija ja se on suunnitellut, sekä kehittänyt sarjassa käytössä olevan kilpa-auton.

 

Viime kaudella Jesse Kallio juhli Super1600-luokan EM-osakilpailuvoittoa Norjassa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Kyllä olen ihan valmis”

OMSE:n kuljettajat ovat juhlineet RX2-sarjan mestaruutta kolmena edellisenä vuonna ja heistä viimeisin, viime vuonna mestaruuden voittanut Oliver Eriksson jatkaa tänäkin vuonna tiimissä toimien Kallion tiimikaverina.

– Viime vuoden mestari tiimikaverina, niin mikäs sen parempi, kuin saada oppia hallitsevalta mestarilta. Kaikki kuljettajat tiimissä tehdään tottakai yhdessä hommia, puhalletaan yhteen hiileen ja koitetaan sitä kautta saada kisoista paras mahdollinen tulos, Kallio korostaa hyvän ja avoimen tiimihengen merkitystä.

Erikssonin lisäksi Kallion tiimikaverina kaudella 2019 ajaa Fraser McConnell, viime vuonna Americas Rallycross -sarjassa ARX2-luokassa neljänneksi sijoittunut jamaikalaiskuljettaja. Kallio, autourheilun Suomen juniorimaajoukkueen jäsen, sanoo, että talven ja kevään valmistautumisjakson myötä hän on valmis tulevana viikonloppuna Barcelonasta, Espanjasta käynnistyvään kauteen.

– Kyllä olen ihan valmis. Vauhti löytyi testeissä heti ja sain kaikki asiat toimimaan hyvin, niin ei ole mitään kysymysmerkkejä avauskilpailuun lähdettäessä. Se on myös hyvä puoli tässä kohtaa, että heti alkuun on tuttu rata. Ei tarvitse rataa opetella, vaan pystyy heti ottamaan kaiken irti autosta ja hakea oikeita säätöjä, kolmatta kertaa Barcelonassa kilpaileva Kallio sanoo.

Kallion mukaan nyt käynnistyvään kauteen on helpompi lähteä, kun takana on yksi täysi kausi kansainvälisessä arvosarjassa. Vaikka edessä onkin uuden sarjan ja uuden tiimin myötä jälleen paljon uutta, niin Kallio ei tavoitteiden suhteen kuvia kumartele – tarkoitus on oppimisen lisäksi myös kerätä menestystä.

– Viime vuosi oli kyllä todella opettavainen ja kyllä nyt tuntuu paljon valmiimmalta lähteä uuteen haasteeseen, kuin vuosi sitten. Joka kilpailussa finaaliin pääsy on vähimmäistavoite, sen jälkeen kaikki on aina mahdollista. Ja tottakai haluaisin seistä “podiumilla” jokaisessa kilpailussa. Siihen pyritään, Kallio painottaa.

Rallicrossissa jos missä tasaisuus koko kilpailuviikonlopun ajan on yksi avaimista onneen, eli tässä tapauksessa hyvään tulokseen.

– Tasaisuus merkitsee todella paljon, heti alkueristä lähtien. Jokaisessa erässä kun pystyy olemaan viiden nopeimman joukossa, niin tietää, että on kokonaistuloksissa korkealla.

Kallio on ollut viime vuosina tuttu näky tottakai myös kotimaisissa kisoissa, niin rallicrossin, kuin jokamiehenluokankin puolella. Selvää on, että tänä vuonna keskittyminen suuntautuu RX2-sarjassa menestymiseen, mutta myös Suomen radoilla Kallio tullaan näkemään.

– “Jokkiksen” SM-kisat kotiradalla Hyvinkäällä on ainakin varma, siellä ollaan mukana. Rallicrossin osalta Suomen kisoista en osaa sanoa vielä yhtään mitään, ne tulee sitten jos tulee. Mahdollisuuksien mukaan, Kallio taustoittaa.

Lopuksi Kallio haluaa vielä lähettää tärkeät terveiset.

– Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneilleni ja tukijoilleni, jotka ovat auttaneet minua pääsemään urallani tähän tilanteeseen. Ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista, Kallio kiiittää.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit