Jesse Kallio mukana tekemässä rallicrossin historiaa – “Todella miellyttävä ajettava”

23.7.2021 / 16:17
Jesse Kallio tavoittelee Barcelonasta uuden luokan voittoa (Kuva: Jakub Nitka / OMSE).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa. Uudessa RX2e-luokassa mukana nähdään myös suomalaisväriä, kun Jesse Kallio kilpailee Olsbergs MSE -tiimin väreissä.

Siinä missä nyt alkava rallicrossin MM-sarjan kahdeksas kausi tulee olemaan viimeinen polttomoottoriautoilla pääluokan osalta käytävä kausi, niin MM-sarjan kakkosluokassa historiaa tehdään jo tänä vuonna uusien sähköautojen myötä. Aiemmin RX2 nimellä tunnettu luokka kantaa jatkossa nimeä RX2e ja kyseessä on FIA:n ensimmäinen virallinen rallicross-sarja, jossa kilpaillaan täyssähköautoilla.

Viisi osakilpailua käsittävä sarja polkaistaan käyntiin Barcelonassa, Espanjassa tänä viikonloppuna ja mukana historiallisessa kilpailussa on kymmenen kuljettajaa. Yksi heistä on Jesse Kallio, joka pääsi ensimmäistä kertaa uuden sähköauton rattiin maanantaina Espanjassa ajetuissa testeissä. RX2-luokan kaksinkertainen mitalisti oli näkemäänsä ja kokemaansa äärimmäisen tyytyväinen.

– Etukäteen mietitytti, että kuinka pääsee sinuiksi uuden auton kanssa, kaikki kun on täysin uutta ja auto kulkee sähköllä. Tosi nopeasti pääsin sinuiksi sen kanssa, oli todella miellyttävä ajettava. Toki siinä on omat jipponsa, pieniä säätöjuttuja. Moottorijarrua pystyy säätämään, vetosuhdetta ja kaikenlaista pientä. Pitää vain opetella, että ymmärtää mitä se vaatii ja mitä pitää tehdä missäkin tilanteessa, Kallio kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille.

Heinäkuussa 2020 ensimmäisen kerran esitelty RX2e-auto on käynyt läpi todella kattavan testiohjelman ja sen ratissa on reilun vuoden aikana nähty lajin todellisia supertähtiä, muun muassa rallicrossin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson, Hansenin veljekset Timmy ja Kevin, sekä Marcus Grönholm. Kalliolla oli uudesta autosta ensitestin jälkeen vain ja ainoastaan positiivista sanottavaa.

– Tällä pystyy puskemaan enemmän, ajamaan “limitillä” helpommin. Ajotavaltaan muuten samanlainen, keula edellä pitää mennä, eikä tehdä turhia luistoja. Balanssiltaan parempi kuin vanhempi auto. Painojakautuma on tehty niin hyväksi kuin vain mahdollista, akut on saatu sijoitettua alas, Kallio kuvailee.

 

Uudet RX2e-autot valmiina tositoimiin Barcelonan radalla Espanjassa (Kuva: @world / Red Bull Content Pool).

 

 

“Kovat nimet on tietysti de Ridder ja McConnell”

Mitään suurempaa “kulttuurisokkia” ei Kallio uuteen autoon hypätessään kokenut, mutta toki tietysti vaihdekepin puuttuminen alkuun hieman jopa nauratti. Rallicrossissa startit ovat tunnetusti aina isossa roolissa ja Kallion mukaan RX2e-autolla starttaaminen on helpompaa, koska hallittavia laitteita starttihetkellä on vähemmän.

– Isommassa roolissa on kuljettajan refleksit. Kun ei ole mitään suurempia jippoja, niin kuljettajan reaktiokyky tulee enemmän viivalla esiin, Kallio korostaa.

Kallio osallistui pari viikkoa sitten Jalasjärvellä ajettuun rallicrossin SM-sarjan kauden toiseen osakilpailuun, tehden samalla debyyttinsä Supercar-luokassa. Debyytti oli onnistunut, kun Kallio meni ja taituroi Mikko Ikosen omistaman Saab 9-3 -auton vaihtelevissa olosuhteissa ajetussa kilpailussa hienosti toiseksi. Sijoitustakin tärkeämpää oli kuitenkin saada kilpailutuntumaa pitkän tauon jälkeen.

– Melkein vuoden tauko oli takana edellisestä kilpailusta ennen Jalasjärveä. Kyllähän se auttoi paljon, pääsi taas kisafiilikseen. Oli tosi hyvä treeni ja meni tietysti muutenkin hyvin, Kallio totesi.

Barcelonan kilpailuviikonlopun vastustajistaan Kallio nostaa esiin odotetusti kaksi nimeä: Guillaume de Ridderin, sekä Fraser McConnellin. De Ridderiä vastaan Kallio ajoi viime vuonna Tanskan Nysumissa, missä ratkaistiin RX2-luokan mestaruus kahden osakilpailun yhteistuloksella. McConnell puolestaan tuli tutuksi Kallion RX2-debyyttikaudella 2019, josta muistetaan hyvin muun muassa kaksikon Suomi-Jamaika-kaksintaistelu Barcelonan finaalissa.

– Uskon, että heidän kanssaan tulee kovin vääntö. On siellä tietysti monia muitakin kovia kuljettajia ja varmasti myös yllätyksiä tulee. Mitään paineita ei oteta. Alkuerät pyritään selvittämään ilman ongelmia, keräten hyvät pisteet. Ja finaalissa voittoon. Helppoa ei tule kuitenkaan olemaan. Lähdetään puristamaan kaikki irti ja lauantai-iltanahan se sitten nähdään mikä on tulos, Kallio päätti.

RX2e-luokan ensimmäinen alkuerävaihe Barcelonassa käynnistyy tänään perjantaina kello 17.18 Suomen aikaa.

Jesse Kallio, 22

Rallicrossin RX2-luokan pronssia 2019 ja 2020
Vuoden RX2-tulokas 2019
Rallicrossin RX Academyn mestari 2017
RX Academy talvisarjan mestari 2018
RallyX Nordic Supercar Lites hopeaa 2020

RX2e-luokan kilpailukalenteri 2021

23.07.-24.07. Barcelona, Espanja
20.08.-22.08. Höljes, Ruotsi
03.09.-05.09. Loheac, Ranska
09.10.-10.10. Spa-Francorchamps, Belgia
27.11.-28.11. Nurburgring, Saksa

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Jesse Kallio tekee paluun MM-sarjaan – “Saatiin sovittua järkevä paketti”


Facebook kommentit