JJ Lehto kestävyysajon nykyluonteesta: ”Todellista vetoa ensimmäisestä viimeiseen kierrokseen”

5.2.2017 / 16:11
JJ Lehto (oik.) juhli Le Mansin voittoa 2005 Tom Kristensenin ja Marco Wernerin kanssa. (kuva: Audi Sport)

[ A- ] / [ A+ ]

Jyrki Järvilehto on kestävyysautoilun suomalaispioneeri. Hän näki ja koki lajin kehityksen 90-luvun alusta 15 vuoden ajan. JJ Lehto korostaa, että lajin luonne on muuttunut kestävyydestä puhtaaseen nopeuteen.

JJ:n jalanjälkiä kulkeva Toni Vilander on rakentanut pitkän ja menestyksekkään uran kestävyysajossa. Hänellä on maailmanmestaruus ja kaksi Le Mansin luokkavoittoa. Tänä viikonloppuna hän voitti Australiassa Bathurstin 12 tunnin kilpailun, joka nauttii kilpailijoiden keskuudessa suurta arvostusta.

JJ on toki edelleen lajin suomalaiskuningas: kaksi Le Mansin voittoa ja 26 muuta osakilpailuvoittoa. Kun aiemmin aitona vaarana oli auton hajoaminen, on meno nykyään toisenlaista. Voitot ratkaistaan viimeisen tunnin aikana ja vain sekuntien erolla.

– Autot ovat tasaväkisiä, hyviä kuskeja on paljon ja nykypäivänä autot eivät hajoa. 90-luvun puolivälissä touhu alkoi muuttua hyvin paljon. Ajettiin täysillä alusta loppuun saakka. Ei tarvinnut säästää polttoainetta, ei vaihdelaatikkoa eikä mitään. Tekniikka meni jo silloin paljon eteenpäin. Tiedettiin, että kaikki osat tulevat kestämään 24 tuntia helposti, jos niitä ei runno väärin, JJ sanoo.

Viikko sitten ajettu Daytonan 24 tunnin kilpailu oli tästä hyvä esimerkki. Voittajan ja kakkosen eroa oli 0,6 sekuntia, ja Vilanderin GTLM-luokassa neljän kärki ajoi puskuri puskurissa ruutulipulle asti.

JJ Lehto sanookin, että lajin nimi alkaa tänä päivänä jo hämätä.

– Vaikka puhutaan kestävyysajosta ja 24 tuntia on pitkä kisa, niin voi nykyään sanoa, että se on 24 kertaa tunnin sprintti. Se antaa vähän väärän kuvan kun puhutaan kestävyysajosta. Ihmiset ajattelevat, että siellä ajetaan kestävyyttä vastaan ja katsotaan miten autot toimii, ja että pitää olla varovainen. Kyllä se on ihan todellista vetoa ihan ensimmäisestä kierroksesta viimeiseen. Ei siellä mitään säästellä enää, JJ korostaa.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lue myös Vilander nousi Salon rinnalle Bathurst-voitoissa


Facebook kommentit