Juha Rytkösen tavoitteena Höljesissä finaalipaikka – “Hereillä oltava alusta asti”

20.8.2021 / 03:09
Juha Rytkösellä on edessään uran neljäs MM-osakilpailu (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Höljesin radalla Ruotsissa. Juha Rytkönen lähtee tavoittelemaan uransa neljännestä MM-osakilpailusta finaalipaikkaa.

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin Barcelonassa, Espanjassa heinäkuussa. Mikko Ikosen johtaman Betomik Racing -tiimin Ford Fiestalla Barcelonassa yhdeksänneksi sijoittunut Juha Rytkönen, 30, ilmoitti varsin nopeasti tuon kilpailun jälkeen, että kausi tulee jatkumaan Höljesissä, Ruotsissa elokuussa. Alunperinhän Barcelonan osakilpailun jälkeen oli tarkoitus kilpailla Saksassa, mutta tulvatilanne siirsi Nurburgringin kilpailun myöhempään ajankohtaan.

– On tosi tärkeää päästä heti taas ajamaan. Se on nyt ihan eri juttu lähteä viivalle, kun ei ole sitä vuoden taukoa alla. Tarkoitus on tehdä paljon töitä ennen Höljesin viikonloppua. Auto on ollut jo työn alla, mutta vielä ei ole muutoksia päästy testailemaan. Ajamme ainakin kahteen kertaan testiä ja yritämme löytää vähän lisää kyytiä, Rytkönen suunnitteli elokuun alkupuolella.

Betomik Racing ja Rytkönen ajoivat testiä Kouvolassa Tykkimäen radalla Höljesin viikonloppua varten ja kuljettaja oli kauden toisen MM-osakilpailun lähestyessä varsin luottavainen mahdollisuuksiinsa.

– Fiilikset ennen Höljesiä ovat erittäin hienot, hyvä maku jäi testeistä. Mielenkiinnolla lähdetään katsomaan mitä saimme aikaiseksi. Finaalipaikka on tavoitteena. Se vaatii autolta lisää suorituskykyä, mutta myös miehen pitää olla iskussa. Kun koko paketti loksahtaa kohdilleen, finaalipaikka on täysin mahdollinen, Rytkönen korostaa.

Höljesissä MM-sarjan pääluokassa mukana nähdään vain kymmenen kuljettajaa, joten kaikki kuljettajat selviytyvät alkueristä semifinaaleihin, jotka ajetaan kahtena viiden kuljettajan lähtönä. Molemmista semifinaalilähdöistä kolme parasta etenee finaaliin, eli semifinaalien jälkeen neljä kuljettajaa tulee kokemaan pettymyksen. Sanomattakin on selvää, että Rytkönen ei halua olla yksi heistä.

– Tähtäämme finaaliin, mutta on tärkeää onnistua hyvin heti alkuerissä, jotta saa hyvän lähtöpaikan semifinaaleissa. Hereillä on oltava alusta asti. Pääasia on, että olisi nähtävissä kehitystä kauden ensimmäisestä kisasta, Rytkönen korostaa.

 

Juha Rytkönen hyppäsi Barcelonan MM-osakilpailussa Betomik Racingin Fordin rattiin (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

 

 

“Se oli hiton vaikeaa aluksi”

Höljesin rata on ehdottomasti yksi maailman legendaarisimmista rallicross-radoista. Rytkönen ei ole Höljesissä aiemmin ajanut ja suonenjokelainen odottaakin tulevaa viikonloppua suurella innolla.

– Rata vaikuttaa erittäin tekniseltä. Varmasti on haastavaa löytää hyvä rytmi ja oikeat ajolinjat. Mielenkiintoinen viikonloppu on luvassa. Kaikki ovat sanoneet, että tämä rata ja tapahtuma pitää päästä kokemaan. On upeaa, että se toteutuu nyt minun osaltani ja vieläpä kaikkein kovimmassa luokassa, Rytkönen hehkuttaa.

Siinä missä Barcelonassa ajettiin keinotekoisella, moottoriradalle rakennetulla rallicross-radalla, odottaa Höljesissä tiimejä ja kuljettajia tuttuun tapaan niin sanottu “vanhan liiton” rallicross-rata.

– Rata on enemmän sellainen, mitä olen itse täällä Suomessa ajanut. Soraa on enemmän, sillä Barcelonan rata oli oikeastaan kokonaan asvalttia ja hyvin nopea rata muutenkin. Se oli hiton vaikeaa aluksi. Nyt on siinä mielessä helpompaa lähteä, koska rata on sellainen jota olen tottunut ajamaan, Rytkönen ennakoi.

Vaikka Rytkösen MM-debyytistä viime vuonna Kouvolassa tuleekin ensi viikolla kuluneeksi tasan vuosi, on hän jo nyt nousemassa kärkiviisikkoon suomalaiskuljettajien ajamien MM-osakilpailujen tilastossa. Barcelonassa MM-sarjan kaikkien aikojen kokeneimmaksi suomalaiskuljettajaksi noussut Niclas Grönholm kilpailee MM-sarjassa nyt 54. kerran. Toisena tilastossa olevalla Toomas Heikkisellä, joka muuten toimii Rytkösen “spotterina”, on 52 ajettua MM-osakilpailua.

Jani Paasonen on osallistunut MM-sarjan osakilpailuun 11 kertaa, Joni-Pekka Rajala kuusi kertaa ja viidentenä tilastossa oleva Jere Kalliokoski neljä kertaa. Rytkönen nousee nyt siis tasoihin Kalliokosken kanssa. Lisäksi Rytkönen tulee lähes varmuudella nousemaan suomalaiskuljettajien kaikkien aikojen MM-pisteissä kärkikolmikkoon. Siihen vaaditaan Höljesistä vähintään kuuden pisteen pottia.

Kaksi ensimmäistä alkuerää ajetaan lauantaina. Sunnuntaina ohjelmassa on kolmas, sekä neljäs alkuerä, semifinaalit ja finaali. Höljesissä mukana ovat myös MM-sarjan RX2e-luokka, sekä EM-sarjan RX1- ja RX3-luokat.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Hansenit juhli Barcelonassa, Grönholmille pettymys – “Osuma seinään oli aika kova”


Facebook kommentit