Juha Salmisen rallicross-debyytti päättyi lyhyeen – “Mitään ei ollut tehtävissä”

28.5.2017 / 21:03
Juha Salmisen ajot Hyvinkäällä päättyi jo ensimmäiseen alkuerään (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Enduromestari Juha Salmisen odotettu rallicross-debyytti päättyi lauantaina Hyvinkään Vauhtipuistossa lyhyeen. Kevään testiajoissa moitteitta toiminut Flying Low Motorsport -tiimin Volkswagen Scirocco kun päätti, että Salminen ei aja SM-sarjan avausosakilpailussa kuin pari kierrosta.

Uransa ensimmäiseen rallicross-kilpailupäiväänsä lauantaina Hyvinkäällä lähtenyt Juha Salminen starttasi ensimmäiseen alkuerään hyvin ja luottavaisin mielin, olihan Salminen ollut perjantain vapaissa harjoituksissa koko SRC-luokan kolmanneksi nopein. Autourheilu näytti kuitenkin enduromestarille välittömästi sen karumman puolen itsestään.

– Tekninen ongelma tuli moottoriin. Ja oli sen verran paha, että mitään ei ollut tehtävissä. Heitettiin sitten pyyhe kehään. Hyvä olisi ollut saada kilpailussa kierroksia ja vähän kokemusta kilpailutilanteesta, pettynyt Salminen kommentoi tapahtunutta.

Salminen joutui “parkkeeraamaan” autonsa radan varteen. Matkaa maaliin ei ollut alkuerässä enää paljon, mutta toisaalta maaliin pääsykään ei olisi tässä kohtaa auttanut yhtään.

– Puoli kierrosta olisi ollut matkaa erän maaliin. Mutta ihan sama menikö se ensimmäisellä vai viimeisellä kierroksella, se meni rikki ja that’s it.

Kokenut moottoriurheilija oli luonnollisesti pettynyt tapahtuneeseen, Smutta alminen käänsi katseet jo tuleviin haasteisiin.

– Tälläistä tää “motorsportti” on, ei tälle mitään voi. Laitetaan auto taas nippuun ja tehdään suunnitelmaa missä ajetaan testiä ja milloin. Siitä sitten Honkajoelle ja seuraavan kisan päivämäärähän me tiedetään, niin sen verran meillä on aikaa tässä, Salminen muistutti.

“Tottakai aina on sitä kyräilyä”

Salmisen debyyttiä uudessa lajissa oli odotettu suurella mielenkiinnolla jo siitä lähtien, kun Flying Low Motorsport ja enduromestari talvella tiedottivat yhteistyöstään. Salmisen potentiaalia rallicrossissa ei vielä päästy todistamaan, mutta toki vapaiden harjoitusten kolmanneksi nopein aika kertoo jo jotain. Hyvä vauhti ei Salmista itseään yllättänyt.

– Niitä ajatuksia mitä minulla on ollut omasta vauhdista etukäteen, niin eiliset treeniajat ja pari kierrosta mitä tänään ehdin ajamaan, niin ihan samat fiilikset on edelleen, Salminen sanoi.

Ehkä liian helposti Salmisen kohdalla aletaan miettimään sitä, että miten nelipyöräinen laite miehen käsissä käyttäytyy, kun kilpailukokemusta ja menestystä on tullut enemmänkin kaksipyöräisten parista. Pitää kuitenkin muistaa, että Salminen on ajanut urallaan varsin paljon myös rallia, joten ei rallicross-autoon hyppääminen mikään ultimaattinen haaste ole ollut.

– Ei tämä ajamisesta jää kiinni, homma on hanskassa sen suhteen. Kunhan nyt vaan päästään kilpailemaan ja saa kokemusta siitä kilpailemisesta muiden kanssa. Se on kaksi ihan eri asiaa, olla nopea radalla ja ajaa kilpaa radalla toisia vastaan. Siinä on niin monta muuttujaa. Ja sitä kun sä et voi treenata muualla kuin kisoissa ja kisaamaan me ei olla vielä päästy, Salminen harmitteli.

Kun ajot siis nyt loppuivat lyhyeen, niin Salmiselle jäi aikaa katsoa tapahtumaa Hyvinkäällä katsojan silmin.

– Oikein hyvä ja viihdyttävä tapahtuma ollut. Kuten aiemmin olen sanonut, niin minähän en ennen ole ollut rallicross-kisaa edes katsomassa paikan päällä. Tässä on itselle monta uutta asiaa, kun ensimmäistä kertaa katsojana ja ensimmäistä kertaa kilpailijana. Onhan se pitkä päivä ja monta erilaista luokkaa. Nyt kun katsojan rooliin joutui, niin onhan tämä armottoman pitkä päivä, Salminen pohti.

Salminen myös otti kantaa nyt nähdyn ja koetun perusteella siihen millainen harmonia varikolla kuskien välillä rallicrossissa vallitsee.

– Aina kun ajetaan ratalajeissa ja mies miestä vastaan, niin tottakai aina on sitä kyräilyä. Kuka siitä välittää ja kuka sitten ei. Kuuluu tietysti lajin luonteeseen, niin se vaan menee. Henkilökohtaisesti minulle ihan sama, itse teen sitä omaa juttuani ja se siitä, Salminen päätti.

Rallicrossin SM-sarja jatkuu Honkajoella 17. kesäkuuta.

Lue myös! Nouseeko enduromestari Salminen rallicrossissa heti tulokaskaudellaan menestyjäksi? – ”Realisti pitää olla” (27.4.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit