MOTORSPORT

Juha Salo takaa-ajajana rallin SM-sarjan kesäkauteen – “Kyllä pientä painetta on niskassa”

Rallin 10-kertainen Suomen mestari ja viime vuoden SM1-luokan hallitseva kuningas Juha Salo on kesäkauteen lähdettäessä uuden tilanteen edessä. Talvikauden osakilpailuista ei voittoja tullut ja piste-eroa kolmen ajetun osakilpailun jälkeen Teemu Asunmaahan nähden on jo 23 pistettä. UrheiluUutiset.com tapasi Salon Keravalla pari viikkoa ennen Riihimäen SM-rallia.

– Innostunein ja jännittynein odotuksin.

Näin vastasi 41-vuotias Hannu’s Rally Teamia edustava Juha Salo, kokenut rallikuljettaja kysymykseen, millaisin mielin hän suuntaa rallin SM-sarjan tulevaan kesäkauteen. Salo oli haastatteluhetkellä valmistautumassa Keravalla toukokuun alussa ajettuun TerraWise-pienoisralliin, jonka hän myös voitti ja tulevia kesän kisoja varten koko tiimi sai arvokasta tietoa siitä missä mennään ja mitä pitää tehdä, jotta Salo palaisi SM-sarjassa takaisin voittojen tielle.

– Kaikki meni hyvin ja tosi hyvä päivä ajatellen kahden viikon päästä ajettavaa Riihimäki-rallia. Tiedetään nyt ainakin mitä aletaan tekemään ja mihin suuntaan kehitetään tästä, Salo kommentoi neljän erikoiskokeen mittaisen rallin jälkeen.

Maaliskuussa ajetun Tahkorallin jälkeen vietetty parin kuukauden mittainen kilpailutauko SM-sarjasta on käytetty Karkkilassa tehokkaasti hyödyksi.

– Kone oli huollossa Italiassa ja mm. iskareita ollaan vähän muutettu. Koko talvikauden vaivasi pieni ahtopaineen puuttumishäiriö. Ainakin se mitä Keravan kisan aattona ajettiin testiä, niin vaikutti olevan se ongelma poissa.

Salo korostaa, että kesäkauden avaava Riihimäki-ralli näyttelee isoa roolia koko SM-sarjan lopputuloksen kannalta.

– Riihimäki ratkaisee loppukauden suunnan. Jos meinaan mestaruuden ajamalla pystyä ottamaan, niin se kilpailu pitää pystyä voittamaan. Tai ainakin vähintään olla Teemun edellä ja kyllä se myös melko lailla tarkoittaa sitä, että siinä tapauksessa se pitää myös voittaa. Ei voi sanoa, että voi lähteä rennosti ajamaan, vaan kyllä pientä painetta on niskassa ja siellä täytyy painaa menemään, Salo hymyili.

“Ollaan aika tiiviisti heidän kanssaan yhteistyössä”

Salo asustaa siis Karkkilassa, joten voidaankin sanoa, että Riihimäen ympäristössä ajettava kisa on hänelle SM-sarjasta se kotiralli. Kisojen välissä tiimit pyrkivät testaamaan mahdollisimman paljon, niin myös Salo Racing, ja tähän Salon mukaan kotiseudulla on olemassa myös hyvät mahdollisuudet.

– Minulla on hyvä tilanne, kun on hyvät paikat Karkkilassa missä pystyy käydä treenaamassa helpostikin. Eihän se tietysti kotiteillä ajaminen ihanteellinen asia ole, mutta näkee ainakin sen, että auto toimii niin kuin on suunniteltu.

Salo kilpailee nyt kolmatta kauttaan Peugeot 208 T16 -autolla. Kun 16-vuotias Kalle Rovanperä aloitti tänä vuonna kilpailemisen Peugeotin tehdastiimissä Italian mestaruussarjassa, niin moni onkin varsinkin sosiaalisessa mediassa pohtinut sitä mikä on Salon suhde ranskalaisen automerkin tehtaan suuntaan. Teettekö Peugeot Motorsportin kanssa yhteistyötä?

– Ollaan aika tiiviisti heidän kanssaan yhteistyössä ja Peugeot Sport Finland eli Auto-Kehä Oy toimii suoraan heidän alaisuudessaan. Kyllä me sieltä apua saadaan, aina kun tulee uusia päivityksiä. Ja toivotaan, että vielä ennen Riihimäkeäkin saadaan vähän potkua lisää “kamiinaan”, Salo taustoittaa.

R5-luokan autoista Skoda on ollut jo jonkin aikaa johtava merkki ja se on hallinnut mm. rallin MM-sarjassa WRC2-luokkaa viime vuosina. Salon ajaman Peugeotin sanotaan jääneen teknisessä kehityksessä jo Skodan jalkoihin, mutta Salo ei juurikaan halua puhua tässä vaiheessa vielä kaluston vaihtamisesta tai muutenkaan pohtia liikaa tulevaisuutta. Kaikki ajatukset on nyt suunnattu käynnissä olevaan kauteen.

– Olen aika paljon voimavaroja keskittänyt nyt tämän kesäkauden ja SM:n hoitamiseen. Katsotaan sitten mihin tämä kausi lähtee etenemään. Tottakai kaluston päivittäminen jossain kohtaa tulee, mutta myös ratin ja penkin välissä se ratkaistaan, Salo muistuttaa, että pelkkä nykyaikainen ralliauto ei voittoja ratkaise.

– Tottakai auton pitää toimia. Nilsiä oli vähän harmillinen juttu, että jos siellä ei olisi sitä teknistä ongelmaa tullut, niin varmaan oltaisiin pystytty voittamaan. Se on niin pienestä kiinni, kun sekunneista ja kymmenyksistä ajetaan. Ei saa mitään ylimääräistä olla, kaiken pitää toimia kuin kello, Salo muistuttaa.

“Neste Ralli on kuitenkin arvokas koitos”

Salo myöntää, että tällä kaudella kilpailu SM1-luokan kuumimmassa kärjessä on kiristynyt aiempiin vuosiin verrattuna.

– Viime vuoteen jos vertaa, niin Tunturissa ajettiin tänä vuonna yli sekunnin kilometri kovempaa, niin tottakai kovempaa pitää ajaa. Se tuo omat haasteensa. Ja onhan se selvää, kun R5-autoja on tullut lisää, Skoda on maailmallakin valtamerkki, niin se on varmasti hyvä auto ja sitä kautta kilpailu on koventunut. Jos yksinään ajat kotitekoisia Mitsuja vastaan, niin tilannehan on eri kuin se, että vastassa on toistakymmentä vastaavanlaista autoa kuin itsellä, niin varmasti pitää puristaa kovempaa, Salo kuvailee.

Viime vuonna Salo osallistui myös Suomen MM-ralliin, mutta tämän vuotisen osallistumisen suhteen kaikki on vielä auki.

– Se on ollut vielä vähän kysymysmerkki, mutta saattaa olla, että panostetaan nyt SM-sarjaan. Neste Ralli on kuitenkin arvokas koitos, niin kuin kaikki tietää. Täytyy puntaroida mikä hyöty sillä on minun jatkon kannalta. Ehkä enemmän minulle on hyötyä, että ajan SM:n hyvällä sijoituksella. Täytyy katsoa, Salo puntaroi.

Lauantaina 20. toukokuuta ajettava Riihimäki-ralli ajetaan jo 41. kerran ja se avaa rallin SM-sarjassa neljä osakilpailua käsittävän kesäkauden. Salo ei ole aiemmin urallaan Riihimäellä voittoa juhlinut, viisi vuotta sitten sijoitus oli Esapekka Lapin jälkeen toinen, joten tavoite tulevaan kilpailuun on selvä.

– Tavoitteemme on aloittaa kesäkausi voitolla, Salo päättää.

SM1-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailun jälkeen

1) Teemu Asunmaa 84
2) Juha Salo 61
3) Jarkko Nikara 46
4) Jussi Vainionpää 30
5) Tomi Tukiainen 28

Lue myös! Pistejohtaja Asunmaa heittää menestyspaineet Salon suuntaan – ”Itse pidän kuitenkin Juhaa ykkössuosikkina” (18.5.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com