Juha Salolla tapahtumarikas perjantai – “Meni hyvin ja hyvin huonosti”

15.1.2022 / 08:04
Juha Salolle kauden ensimmäinen kilpailupäivä oli iso pettymys (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Tunturirallin kuusinkertainen voittaja Juha Salo joutui pettymään, kun rallin SM-sarjan kausi 2022 polkaistiin käyntiin Rovaniemellä perjantaina.

Kun Tunturirallin avauspäivän viisi erikoiskoetta oli urakoitu, saapui Rautio Motorsport -tiimin Juha Salo yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa yötauolle vasta yleiskilpailun sijalla 16. Eroa kärkeen oli kertynyt lähes neljä minuuttia, eikä ihme, sillä sen verran paljon ylimääräistä ohjelmaa karkkilalaisen päivään mahtui.

– Tänään meni hyvin ja hyvin huonosti! Tapahtumia riitti. Yritetään huomenna nousta niin ylös kuin pystytään. Kaikesta huolimatta hauskaa on ollut. Automme menee hienosti ja renkaat toimivat hyvin. Vauhtikin riittäisi kohtuullisesti, mutta virheet pitäisi saada karsittua pois, Salo kommentoi tiedotteessaan.

Ensimmäisen kerran Tunturirallissa jo 25 vuotta sitten kilpaillut Salo sai tämänvuotiseen Napapiirin seikkailuun hyvän alun, vaikka ajosuoritus ei rallin kymmenkertaista Suomen mestaria tyydyttänytkään. Siinä missä SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Emil Lindholm pysäytti kellot avauserikoiskokeella täysin omille sekuntiluvuilleen, oli Salo muista kuljettajista nopein, vaikka eroa Lindholmiin kertyikin 11,1 sekuntia.

– Avauspätkän ajoin hieman varovasti ja olimme siellä kuitenkin toinen, “mummoilusta” ratin takana itseään erikoiskokeen maalihaastattelussa ruoskinut Salo ihmetteli.

Toinen erikoiskoe vei rallikaravaanin ensimmäistä kertaa tänä viikonloppuna Mäntyvaaran raviradalle. Salon ongelmat alkoivat jo ennen starttia ja saivat jatkoa vielä erikoiskokeella. Eroa kärkeen kertyi 16,4 sekuntia ja sijoitus oli vasta 16.

– Ennen päivän toisen ek:n alkua automme näyttö välähti kerran. Se palautui normaaliksi, ajoin lähtöviivalle ja kytkin paukkujärjestelmän päälle. Mitään ei tapahtunut. Räpläsin näyttöä, mutta mikään ei kytkeytynyt päälle. Spinnasin vielä ek:n lopussa, kun keskittyminen pääsi tilanteessa karkaamaan, Salo harmitteli.

 

Juha Salon hyvin alkanut Tunturiralli kääntyi lopulta karvaan pettymyksen puolelle (Kuva: RPF).

 

 

“Vaihteensiirrosta pultti poikki”

Kolmannella erikoiskokeella Salo oli viides, mutta eroa kärkeen pääsi kertymään lisää jälleen paljon, tällä kertaa reilut 22 sekuntia.

– Kaihuavaarassa spinnasin 180 astetta kilometri ennen ek:n maalia. Joku oli jo penkan puhkaissut yhdestä vasurista, penkka nappasi keulan kiinni ja sitten pyörähdettiin. Vekslatessa auton nokkaa menosuuntaan meni reilut 40 sekuntia.

Eikä kahta ilman kolmatta, sillä päivän neljäs erikoiskoe sinetöikin sitten melko lailla lopullisesti Salon haaveet kärkisijoituksista tämänvuotisessa Tunturirallissa. Skodasta katkesi vaihteensiirron pultti ja eroa kärkeen kertyi lisää reilut kolme minuuttia.

– Kun sain ek:lla ensimmäisen kerran viitosvaihteen päälle, niin samassa vaihteensiirrosta meni pultti poikki ja kolmosvaihde jäi jumiin. Pysähdyimme ja Mikko löysi automme lattialta katkenneen pultin, jonka kiinnitimme ilmastointiteipillä paikoilleen. Ajoimme varovasti ek:n maaliin, Salo kertasi perjantain toiseksi viimeisen erikoiskokeen tapahtumia.

Perjantai päättyi Mäntyvaaran raviratapätkän toiseen ajokertaan ja kuin sisuuntuneena päivän pettymyksistään, Salo meni ja ajoi pohja-ajan. Samalla Salo ylsi saavutukseen, johon harva on tässä kilpailussa yltänyt: yleiskilpailun pohja-aika kolmella eri vuosikymmenellä. Salo on Tunturirallin historian menestynein kuljettaja kautta aikojen, CV:stä kun löytyy komeat kuusi voittoa ja yhteensä 11 palkintosijoitusta.

57. Tunturirallin loppuratkaisut nähdään lauantaina, kun ohjelmassa on viikonlopun toinen viiden erikoiskokeen urakka. Toisen ajopäivän avaa lähes 45-kilometrinen Ahmavaara kello 9.53 alkaen. Yhteensä ek-kilometrejä lauantaille kertyy reilut 135, kun perjantaina niitä ajettiin hieman alle 89 kilometriä.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Lindholmin ja Asunmaan voittotaistelu heräsi henkiin Mäntyvaaran raviradalla

Ville Hautamäki täysin omaa luokkaansa perjantaina – “Täysillä huomennakin”


Facebook kommentit