Juha Salolle kymppi täyteen mestaruuksien määrässä

15.9.2016 / 08:07
Juha Salo Suomen MM-rallissa heinäkuussa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan reilun viikon päästä Tampereen seudulla, mutta SM1-luokan mestaruus ratkesi jo kilpailun ilmoittautumisvaiheessa. Kun pisteissä toisena olevaa Ole Christian Veibya ei Tampereella nähdä, niin luokan ylivoimainen pistejohtaja Juha Salo varmisti Suomen mestaruuden, joka on hänelle jo uran 10.

Tällä kaudella SM1-luokan voittoon Rovaniemellä ja Mikkelissä, sekä toiseksi Huittisissa ja Turussa kaasutellut Karkkilan UA:ta edustava ja Hannu’s Rally Teamissa ajava Juha Salo on luokan pisteissä ylivoimaisessa johdossa, kun ajamatta on enää yksi osakilpailu. Koska Tampereen SM-rallissa on jaossa korotetut SM-pisteet, niin toisena pisteissä olevalla norjalainen Ole Christian Veibylla oli vielä ohuen ohuet mahdollisuudet ohittaa Salo.

Ja ohuet siksi, että Salon ja Veibyn välinen piste-ero ennen päätösosakilpailua on 34,5 pistettä ja Tampereella voittajalle on jaossa 37,5 pistettä. Pisteissä sijoilla 3-5. olevat Mikko Eskelinen, Ari Vihavainen ja Joonas Soilu ovat sen sijaan jo niin kaukana Salosta, että heidän mestaruusmahdollisuutensa ovat jo menneet.

40-vuotiaan Salon uran 10. rallin Suomen mestaruus varmistui lopulta jo ennen Tampereen osakilpailua, kun Veiby ei kauden viimeiseen SM-ralliin osallistu. Ranskan MM-ralli käynnistyy vajaa viikko Tampereen SM-rallin jälkeen ja koska Veiby ajaa Korsikan saarella WRC3-luokan MM-pisteistä, ei Tampereen kilpailu norjalaisen ohjelmaan enää mahtunut.

SM1-luokan Suomen mestaruus on Salolle kolmas (2013, 2015 ja 2016). N-ryhmässä Salo on voittanut Suomen mestaruuden vuosina 2002, 2004, 2005, 2008, 2010 ja 2011. Uran ensimmäinen Suomen mestaruus tuli vuonna 1996 nuorten luokasta. Vuodesta 2011 lähtien Salon kartanlukijana on toiminut Marko Salminen.

Tampereen SM-ralli ajetaan perjantaina ja lauantaina 23-24. syyskuuta. SM2-luokassa Teemu Asunmaa on jo varmistanut Suomen mestaruuden, mutta hopea- ja pronssimitalien kohtalo on vielä avoin. Niistä taistelua käyvät päätösosakilpailussa Juha Koljonen, sekä Ville Hautamäki. SM3-luokassa kärkikolmikko Juuso Nordgren, Anssi Rytkönen ja Jukka Korhonen mahtuvat kuuden pisteen sisään.

SM4-luokassa lähimpänä mestaruutta on Jesse Turunen, josta toisena oleva Esa Ruotsalainen on jäänyt 22 pistettä. Pronssimitalista taistelevat Joonas Lindroos, Petri Itkonen, sekä Sami Korvola.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit