Julle Laivola – peruskoulun penkiltä Porschen rattiin

26.5.2016 / 19:21
Julle Laivola ajaa viikonlopun Ahveniston kisassa Porschella. (kuva: Markku Uhari)

[ A- ] / [ A+ ]

Julle Laivola teki viime vuonna suomalaista rata-autoiluhistoriaa osallistumalla vasta 14-vuotiaana Porsche GT3 Cup Challenge -sarjan osakilpailuihin Botniaringillä ja Alastarolla.

Tänä keväänä peruskoulunsa päättävällä, nyt jo 15 vuotta täyttäneellä Laivolalla on edessään ensimmäinen täysi kilpailukausi Porsche 911 GT3 Cup Type 997 -kilpa-auton ratissa.

Laivolan valmistautuminen kauteen on sujunut hyvin ja auton testaamiseen sekä kilpailemiseen liittyvien asioiden opettelemiseen on panostettu toden teolla. Laivolan valmentajana toimii yksi suomalaisen rata-autoilun huippunimistä, tällä kaudella TCR International Series -sarjassa ajava Antti Buri.

Laivola on mielissään siitä, että on saanut tukijakseen rata-autoilun ammattilaisen.

– Antti on ollut meidän kanssa testaamassa ja erityisen paljon olen oppinut oikeasta jarrutustekniikasta. Tällaisella niin sanotulla koppiautolla, kuten Porschella, jarrutusten pitää osua juuri, eikä melkein kohdalleen. Lisäksi olen opetellut Antin kanssa lukemaan autosta tulevaa dataa. Se on huikeaa, kuinka paljon arvokasta tietoa telemetria ja tietokoneet voivat tarjota, Laivola hehkuttaa.

Moni voisi luulla, että 15-vuotiasta jopa pelottaisi ajaa useaa sataa kilometriä tunnissa huippuunsa viritetyllä Porschen kilpa-autolla, mutta Laivola nauttii täysin siemauksin vauhdin hurmasta.

– Ei tämä homma huimaa yhtään. Ajokokemusta on autoista jo aika paljon muutenkin ja nyt tämä Porschekin alkaa olemaan tuttu peli, joten mukava sillä on ajaa. Erityisesti nautin pitkistä mutkista, jotka voi ajaa täysillä. Silloin G-voimat muistuttavat, että nyt mennään kovaa ja se on upea tunne, Laivola kertoo.

Onnistuneet testit

Testipäivät ovat sujuneet hyvin ja nuorella kuljettajalla on niin tulevan kauden tavoitteet kuin tulevaisuuden suunnitelmatkin selvillä.

– Auto on tuntunut testeissä nopealta ja saimme säädöt kohdalleen. Kisoihin saamme vielä uudet renkaat alle, joten muutama sekunnin varmaan pystyn parantamaan kierrosaikaa. Ahvenistolla tavoite on olla viiden parhaan joukossa ja koko kauden tähtäimellä tietysti vain kärkisijoitukset kiinnostavat muutenkin, Laivola toteaa.

– Meillä oli jo tässä jokin aika sitten viritelmiä lähteä ajamaan Saksaan Seat Leonilla, mutta sinne pitää olla vähintään 16-vuotias, joten hetki pitää vielä odottaa. Hienoahan se olisi, jos tästä kilpa-ajamisesta saisi tulevaisuudessa ammatin tehtyä, Laivola pohtii lopuksi.

Porsche GT3 Cup Challenge ja Finnish Touring Cars Cup -sarjojen kauden 2016 ensimmäiset kilpailulähdöt ajetaan Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa lauantaina 28. toukokuuta.

Lähde: Porsche GT3 Cupin tiedote


Facebook kommentit