MOTORSPORT

Jussi Välimäki rakentaa nyt Saudi-Arabian rallikulttuuria: “Älyttömän hienoa”

Jussi Välimäki kävi WRC-läpimurron kynnyksellä, saavutti rallin suomenmestaruuden sekä edelleen ainoana suomalaisena Aasia-Tyynenmeren rallisarjan mestaruuden. Nyt uusi ura urkenee tallipäällikkönä Saubi-Arabiassa.

Välimäki, 42, nousi WRC-tasolle 2002 ja pääsi Hyundain tehdastallin kolmanneksi kuskiksi muutamaan ralliin 2003.

– Minulla oli sopimus tehty Hyundain kanssa vuosista 2004-2005 sekä optio vielä kaudesta 2006. Hyundai kuitenkin vetäytyi kauden 2003 jälkeen, Välimäki muistelee.

Hän jatkoi samalla merkillä yksityiskuskin roolissa. Lopulta tie vei 2005 Aasiaan. Välimäki ja Jarkko Kalliolepo voittivat sarjan mestaruuden Mitsubishillä. Välimäki kävi vielä MM-sarjassakin mm. Mitsubishin WRC-auton ratissa. A-ryhmän suomenmestaruus tuli 2007, sekin Mitsubishillä. Aktiiviura päättyi parin vuoden Kiina-projektin jälkeen 2010.

– 2015 käytiin rykäisemässä siellä (Malesissa) vielä yksi ralli. Auto hajosi heti. Hyvä niin. Ei minun kuntoni olisi kestänyt maaliin, Välimäki hymähtää.

– 2013 oltiin muuten Sunbeam ”kostajalla” Historic-rallissa ja sellaisella melko vaatimattomalla valmistautumisella. Se löi mailalla päähään, että toista kertaa en kyllä tätä hommaa tee, hän lisää.

Tallipäällikkö Saudi-Arabiassa

Uudet rallihaasteet ovat nyt löytyneet Saudi-Arabiasta. Hän tekee yhteistyötä Rakan Al-Rashedin ja hänen perheensä kanssa. Kumppanuus alkoi jo 2010, ja on nyt jalostunut tallipäällikön rooliksi.

– Pari kolme vuotta sitten Rakan soitti, että tulisi viikoksi ajamaan Suomeen. Otin Jakke Honkasen kokeneena kartturina mukaan, ja pidettiin oikein kunnon rallikoulu. Hän innostui rallista tosi paljon, ja hän osti auton jolla ajoi, ja se lähettiin viikon jälkeen hänelle Dubaihin, jossa hän silloin asui.

Tämän jälkeen oli taas hetken hiljaista, kunnes edellissyksynä Välimäen puhelin soi.

– Rakan soitti syksyllä 2015, että täällä olisi Dubain ralli johon hän haluaisi osallistua. Hän kysyi tulisinko tallipäälliköksi. No minähän lähdin. Hän ei ollut ajanut yhtään rallikilpailua sitä ennen. Paikallisella huollolla mentiin. Viime vuonna otin Jarkko Kalliolevon kartturiksi sinne ja Risto Tuomisen päämekaanikoksi. Ajettiin Kuwaitin ralli, jossa Rakan oli yleiskilpailun viides ja ännän kolmas. Se oli todella kova suoritus. Jordaniassakin ajettiin ja käytiin Liettuassakin, Välimäki kertoo.

Tänä viikonloppuna Rakan Al-Rashed ajaa Arctic Lapland Rallyssa kartanlukijansa Jarkko Kalliolevon kanssa.

– Ollaan ajettu testiä ja tehty nuottia. Itse ajoin ensimmäiset testikilometrit ja laitoin auton säätöjä kuntoon. Ajaminen on ihan kivaa, mutta siihen on pitkä matka että lähtisin itse viivalle takaisin. En tiedä olisinko edes valmis ottamaan niitä riskejä joita tarvitaan. Pelleilemään en lähde, Välimäki kertoo.

Lisää autourheilua Lähi-Itään

Tallipäällikön ja ajokouluttajan roolin lisäksi Jussi Välimäki puuhaa Al-Rashedin perheen kanssa rallicross-sarjaa. Mukana on myös tunnettu drifting-kuljettaja Abdulhabi Al Qahtani. Välimäki kävi tammikuun alussa viemässä hanketta eteenpäin.

– Sinne ollaan perustamassa Saudi-Arabian rallicross-sarjaa. Siellä on kova halu kehittää autourheilua. Minä olen siinä ikään kuin konsulttina ja autan kilpailullisissa asioissa. Tänä vuonna on tarkoitus järjestää neljänä viikonloppuna 2-päiväiset kisat. Kaikki osakilpailut ovat eri kaupungeissa Saudi-Arabiassa, Välimäki kertoo.

– Rallicrossissa mukana on Jukka Westerback, joka istuu FIAn Off Road –komissiossa. Hänellä on siihen hommaan ”sadan vuoden” kokemus. Olimme tammikuun alussa katsomassa paikkoja ja suunnittelemassa ratoja. Lisää osaamista Suomesta tulee, kun Ari Saxberg lähtee pääkatsastajaksi. Se on kokonaisuudessaan meidän käsissä.

Autourheilukulttuuri on Saubi-Arabiassa toistaiseksi varsin vaatimaton. Al-Rashed on yhdessä Yazeed Al-Rajhin kanssa maan harvoja ralliautoilijoita. Al-Rajhi on esiintynyt jo vuosia MM-ralleissa, ja ajaa nyt myös Arctic Lapland Rallyssa Ford Fiesta WRC:llä.

– Kaikki on siellä muuten kunnossa, mutta kilpailijoita on vaikea saada. Syy on se, ettei Saudi-Arabiassa ole koskaan ajettu yhtään rallikilpailua, ei ensimmäistäkään. Ensimmäisen vuoden säännöt rallicrossiin on tehty niin, että ajetaan N-ryhmän autoilla. Niitä on lähimaissa kuitenkin jonkun verran. Tavoitteena on saada 15 autoa per kisa. Ensi vuonna on sitten tarkoitus saada kalenteriin Dubaita, Qataria ja muitakin paikkoja, Välimäki kertoo.

Jussi Välimäki sanoo olevansa nykyiseen tilanteeseensa tyytyväinen. Omia ajohaluja ei enää ole, koska ”tein aikanaan sen eteen niin paljon töitä.”

– Ajoin kuitenkin monella eri tasolla parisataa rallia. Minä tiedän mitä kuskit milloinkin tarvitsevat, kun olen itse ollut aikanaan samoja asioita vaatimassa. Tämä homma sopii minulle hyvin. On tämä ihan älyttömän hienoa, Välimäki toteaa.

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula, twitter @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com