Juuso Nordgrenin uran alkuvaiheessa rallisprint isossa roolissa – “Todella hyvät muistot”

9.9.2018 / 12:18
Juuso Nordgren ja Suzuki Swift (Kuva: Juuso Nordgrenin arkisto).

[ A- ] / [ A+ ]

Juuso Nordgren, 21-vuotias karkkilalainen, kilpailee tällä hetkellä rallissa Skodan tehdastallin väreissä. Uran alkuvaiheessa rallisprintillä oli iso merkitys Nordgrenille kilpailukokemuksen keräämisessä.

Juuso Nordgren on toisen polven kilpa-autoilija. Hänen isänsä Jukka ajoi niin rallia, kuin rallisprinttiäkin. Oman autourheilu-uransa Juuso aloitti luontevasti kartingissa.

– Vaikka ajoin kartingia ja pidin siitä, niin minulla ei oikeastaan koskaan ole ollut intressiä tavoitella uraa rata-autoilussa. Jo 12-13-vuotiaana minua alkoi kiinnostamaan rallisprint ja ralli. Kartingia ajoin viimeiset vuodet vain odottaen, että pääsen ikäni puolesta ajamaan rallisprinttejä, Nordgren taustoittaa.

Ensimmäisen rallisprint-kilpailunsa Nordgren ajoi talvella, alkuvuonna 2012.

– Kyseessä oli naapurikunnassa Lopella järjestetty SM-osakilpailu. Hankimme autoksi Ford Fiestan, johon oli vaihdettu 1400-kuutioinen Nissan Almeran moottori. Moottorissa oli kilpailun aikana ongelmia ja lopulta autosta katosivat vaihteet. Ensimmäinen sprintti oli täynnä vaikeuksia, Nordgren muistelee.

Uransa toisen rallisprintin Nordgren ajoi puolestaan syksyllä 2012 Vantaan Vauhtipuistossa.

– Kesän aikana vaihdoimme autoa ja hankimme Miki Lindholmin nopeaksi kouluttaman Suzuki Swiftin. Se olikin oikea valinta, auto oli nuorten luokkaan juuri sopiva.

Vuosi 2013 olikin sitten Nordgrenille menestyksekäs. Hän ajoi SM-sarjan, sekä asvaltilla ajetun Future Cupin oranssin värisellä Suzuki Swiftillä.

– Ajoin kauden aikana 24 rallisprinttiä, joista 20 kilpailussa voitin nuorten luokan. Kertaakaan en ajanut ulos tai kaatanut autoa. Neljä kertaa auton tekniikkaan tulleet viat estivät voittamisen. Teknisen vian vuoksi jäin SM-sarjan nuorten luokassa hopealle. Future Cupissa pystyin voittamaan nuoret.

“Kilpa-autoilijaksi tullaan vain kilpailemalla”

Menestyksekäs kausi sai Juuso Nordgrenin tekemään tärkeän päätöksen, päätöksen pyrkiä rallissa huipulle.

– Juuri vuoden 2013 rallisprintin menestyksen innoittamana hain AKK:n Driver Academyyn. Ajoin vuonna 2014 vielä muutaman rallisprintin, mutta pääsin tuolloin jo ajamaan ralleja. Silloin painopiste siirtyi rallin puolelle. Kaikkiaan olen ajanut urallani kolmisenkymmentä rallisprinttiä. Niistä on jäänyt hyvät muistot. Juuri urani alkuvaiheessa sain arvokasta kokemusta rallisprinteistä.

– Olimme todella innokkaita. Sprinttiä ajettiin niin paljon kuin aikataulut ja budjetti mahdollistivat.

Nordgren suosittelee rallisprintin ajamista nuorille, ralliuraa tavoitteleville.

– Rallisprintissä on se hyvä puoli, että jalkaisin ja pyörällä rataan saa tutustua niin monta kertaa kuin haluaa. Rata tulee tutuksi jo ennakolta, jos tutustumiseen malttaa panostaa aikaa ja vaivaa. Kilpailussa on sitten helpompi ajaa heti täysillä, kun tietää mitä seuraavan mutkan takana odottaa, Nordgren kuvailee.

Rallisprint opettaa kilpa-autoilijaa ajamaan heti täysillä. Sprintissä ei voi jäädä hakemaan oikeaa fiilistä, kaasu on laitettava heti pohjaan ja ensimmäisen jarrutuksen on osuttava kohdalleen.

– Kilpa-autoilijaksi tullaan vain kilpailemalla. Kilpailukokemusta ei voi korvata millään. Rallisprint tarjoaa rallia huomattavasti edullisemman vaihtoehdon kilpailukokemuksen kartuttamiseen. Minä opin rallisprinteissä sen, miten kilpailutapahtumaan pitää valmistautua. Minulle on jäänyt todella hyvät muistot rallisprinteistä. Sain kokemusta ja rallisprinttien ajaminen sytytti minulle lopullisen kipinän, sekä innostuksen pyrkiä rallissa huipputasolle, Nordgren hehkuttaa.

Rallisprintin SM-sarjan viides ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan 15. syyskuuta Leppävirralla.

Lue myös! Rallisprintin SM-sarjan pistetilanne 4/6 osakilpailun jälkeen

Teksti: Rallisprintin SM-sarjan tiedote


Facebook kommentit