Jyrääkö Volkswagen kolmoisvoittoon Ruotsin MM-rallissa?

11.2.2016 / 19:51
Jari-Matti Latvala metsästää viikonloppuna uransa neljättä Ruotsin MM-rallin voittoa (Kuva: Volkswagen Motorsport)

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjaa kolme edellistä kautta suvereeniin tapaan dominoinut ja Ruotsissa kolmena edellisenä vuonna voittoa juhlinut Volkswagen lähtee myös tämän vuotiseen ralliin ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Vuonna 2014 kaksoisvoiton ja viime vuonna sijat yksi ja kolme napannut Volkswagen on erittäin vahvoilla nappaamaan tämän vuotisesta rallista jopa kolmoisvoiton, mikäli tekniikka ei tuota murheita ja trio Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala ja Andreas Mikkelsen pitävät autonsa tiellä startista maaliin asti. Kauden avauskilpailussa Monte Carlossa saksalaismerkin kolmoisvoitto kariutui Latvalan ulosajoon ja suomalainen metsästääkin Ruotsista kauden avauspisteitään.

Volkswagenin ylivoima rallin MM-sarjassa kolmen viimeisen kauden aikana on ollut kilpailijoiden kannalta musertavaa. Kun mukaan lasketaan tammikuussa ajettu alkaneen kauden avausosakilpailu Ranskan Alpeilla, Volkswagen on voittanut vuosina 2013-2016 ajetuista 40 MM-osakilpailusta peräti 35! Vuonna 2013 rallin MM-sarjaan mukaan tullut Volkswagen aloitti ensimmäisen kautensa kakkossijalla Monte Carlossa, mutta jo toisesta osakilpailusta Ruotsin lumilta tuli historian ensimmäinen voitto Ogierin ollessa nopein. Volkswagenin tallipäällikön Jost Capiton mukaan tuo voitto ei unohdu koskaan.

– Me tulemme aina matkustamaan Ruotsin ralliin tuntien ylpeyttä, koska tiimimme ei koskaan tule unohtamaan ensimmäisen osakilpailuvoiton näyttämöä, Capito hehkuttaa tallin tiedotteessa.

Volkswagenille Ruotsin MM-ralli on tuonut kolmen peräkkäisen voiton lisäksi kolmena vuonna jaossa olleista yhdeksästä palkintopallisijoituksesta viisi.

– Kolmen viimeisen vuoden aikana olemme aina saaneet nauttia upeista ralleista täällä. Ogierin ja Latvalan voitot, sekä Mikkelsenin hienot hetket kuten hänen uransa ensimmäinen palkintopallisijoituksensa, sekä erittäin lähellä ollut ensimmäinen voitto vuosi sitten, Capito muistelee.

“On kovempi paikka lähteä Ruotsiin nyt, ilman pisteitä”

MM-sarjan nykykuljettajista eniten voittoja Ruotsissa on ajanut Jari-Matti Latvala, joka oli nopein vuosina 2008 ja 2012 Fordilla, sekä kaksi vuotta sitten Volkswagenilla. Vuosina 2010 ja 2011 sijoitus oli kolmas. Viime vuonna Latvalan taival Ruotsissa päättyi ulosajoon erinomaisesti sujuneen Monten avauksen (toinen) jälkeen. Tänä vuonna Montesta tuli keskeytys, joten toistaisiko historia itseään hieman käänteisessä muodossa ja nyt Ruotsista olisi tulossa hyvä lopputulos?

– On sanomattakin selvää, että on kovempi paikka lähteä Ruotsiin nyt, ilman yhtään MM-pisteitä, kuin jos olisin päässyt lähtemään kilpailuun hyvän Monte Carlon tuloksen jälkeen. Sille ei voida kuitenkaan nyt mitään. Positiivista tässä on se, että lähtöpaikka on parempi. Se tarjoaa paremmat olosuhteet, eikä tarvitse ottaa niin paljon riskejä. Tämä etu on nyt käytettävä, että päästään takaisin mestaruusjahtiin, Latvala muistuttaa.

Pitää tosin muistaa, että Latvalan kommentit lähtöpaikan erinomaisuudesta tulivat siinä vaiheessa, kun vielä luultiin, että ralli tullaan ajamaan lumisissa olosuhteissa. Lumella ajettaessa Latvalan lähtöpaikasta olisi hyötyä, jäisellä soralla ei niinkään. Kovin vastus voittotaistelussa on luvassa tallikavereiden suunnalta, mutta Latvala uskoo myös muiden tallien pääsevän hyvään vauhtiin viikonloppuna.

– On muistettava, että kummatkin tiimikaverini ovat osoittaneet pystyvänsä voittamaan Ruotsissa ja he ovat kummatkin erityisen motivoituneita. Sen lisäksi löytyy kyllä vastarintaa muistakin tiimeistä, Latvala pohtii.

“Taistelu tullaan käymään pohjoismaalaisia kuljettajia vastaan”

Monte Carlossa tammikuussa kautensa ylivoimaisella voitolla avannut hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier lähtee puolustamaan viime vuotista Ruotsin voittoaan, joka tuli lopulta jännittävien vaiheiden jälkeen. Ennen viimeistä erikoiskoetta tallikaveri Andreas Mikkelsenin johto Ogieriin nähden oli kolme sekuntia. Ogier oli jo ehtinyt viimeisen erikoiskokeen maaliin, kunnes hän kuuli viimeisenä matkaan lähteneen Mikkelsenin ajaneen ulos ja menettäneen voittomahdollisuutensa. Mikkelsen jäi lopulta Ogierin ajamasta pohja-ajasta 42,8 sekuntia pudoten lopputuloksissa kolmanneksi. Viime vuonna Ogier avasi MM-sarjan kolmella peräkkäisellä voitolla ja sama on tähtäimessä tottakai myös tänä vuonna. Avausosakilpailusta ranskalainen kirjasi täydet MM-pisteet, kun voiton lisäksi hän oli nopein myös Power Stage-erikoiskokeella.

– Tottakai on fantastinen tilanne mennä Ruotsiin, kun alla on todellinen unelmastartti kauteen ja tilillä maksimipisteet, 28 pistettä, Ogier kommentoi.

Vuosina 2013-2016 40 ajetusta MM-rallista 26 voittanut ja 32 kertaa kahden parhaan joukkoon ajanut Ogier odottaa voittotaistelusta jälleen kerran todellista jännitysnäytelmää ja rivien välistä on luettavissa, että muiden kuin Volkswagen-kuljettajien voittoon Ogier ei usko.

– Odotan viime vuoden tapaan myös tämän vuotisesta Ruotsin MM-rallista tiukkaa voittotaistelua ja taistelu tullaan käymään pohjoismaalaisia kuljettajia vastaan, Ogier viittasi varsin selkeästi tallikavereihinsa, suomalaiseen Latvalaan, sekä norjalaiseen Mikkelseniin.

Vuoden 2014 Ruotsin rallissa Ogier teki harvinaisen virheen ajamalla ulos ja sijoittuen lopulta kuudenneksi. Tilastoharvinaisuus Ogierin kohdalta löytyy kolmossijoista, joita ranskalainen ei ole vuosina 2013-2016 ajanut yhtään.

“Emme todellakaan lähde hakemaan kakkossijaa”

Andreas Mikkelsen on nähty Volkswagenin ratissa Ruotsin rallissa kahtena edellisenä vuonna. Viime vuonna ulosajon seurauksena sijoitus kärkikaksikossa vaihtui siis kolmanteen sijaan, mutta kaksi vuotta sitten norjalainen oli toinen. Kyseessä oli Mikkelsenin uran ensimmäinen palkintopallisijoitus WRC-tasolla. Uran ensimmäinen MM-voitto tuli viime vuonna Espanjasta ja nyt tähtäimessä on uran toinen voitto, toinen tai kolmas sija eivät enää riitä Mikkelsenille.

– Emme todellakaan lähde hakemaan Ruotsista kakkossijaa! Tämä on minun kotirallini, kun osa reitistä kulkee kotimaassani Norjassa. Perheeni, sekä ystäväni ovat paikan päällä katsomassa ja voittaminen täällä on ollut jotain sellaista mistä olen unelmoinut aina. Viime vuonna se oli niin lähellä, voitto oli jo käsissä, mutta kuitenkin se karkasi aivan viime hetkillä. Monte Carlosta saatiin hyvä startti kauteen ja teen kaikkeni, että pystyn voittamaan Ruotsissa nyt ensimmäistä kertaa, Mikkelsen vakuuttaa.

Mikkelsen sai tälle kaudelle uuden kartturin, kun 26-vuotias Anders Jaeger debytoi MM-tasolla Monte Carlossa. Jaegerista tuli samalla nykykarttureista ensimmäinen, joka uransa ensimmäisessä MM-rallissa WRC-tasolla sijoittui kolmen parhaan joukkoon, sekä saavutti debyyttirallistaan lisäksi erikoiskokeen pohja-ajan. Mikäli kaksikko ajaa Ruotsissa voittoon, myös tällä saralla saavutus on nykykarttureista historiallinen ja ensimmäinen; ensimmäinen MM-voitto jo uran toisessa osakilpailussa.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy perjantai-aamuna ja päättyy sunnuntaina. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti
Haastattelut: Volkswagen Motorsportin tiedote


Facebook kommentit