Legendaarinen Monte Carlo avaa rallin MM-sarjan kauden 2023 tänä viikonloppuna. Hallitsevana maailmanmestarina uuteen kauteen starttaa Kalle Rovanperä.
Tasan 20 vuotta ehti kulua aikaa siitä, kun rallin MM-sarjassa uusi kausi avattiin edellisen kerran suomalaismestarin komennossa. Marcus Grönholmin uran toinen ja samalla viimeinen rallin maailmanmestaruus tuli vuonna 2002, jonka jälkeen MM-sarjaa edettiin seuraavat parikymmentä vuotta lähinnä kahden ranskalaismestarin komennossa. Tänään torstaina käynnistyvään kauteen hallitsevana maailmanmestarina starttaa Kalle Rovanperä, 22.
– Aina on liian kiire (edellisen kauden päättymisen jälkeen), että saisi pidettyä kunnon loman, koska testejä on sen verran paljon, Rovanperä kommentoi Monte Carlon MM-rallin aattona järjestetyssä FIA:n lehdistötilaisuudessa.
Siitä lähtien, kun Rovanperä ensimmäistä kertaa kilpaili Toyotan WRC-autolla Tunturirallissa kolme vuotta sitten, puuppolalaisen autossa kilpailunumero on ollut 69. Edes maailmanmestaruus ei tähän tuo muutosta, sillä Rovanperä ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua, että ei aio ottaa tänä vuonna käyttöönsä maailmanmestarille kuuluvaa numeroa yksi, vaan jatkaa omalla tutulla numerollaan 69.
– Valinta oli aika helppo tehdä. Numero 69 näyttää paljon paremmalta kuin numero yksi, numeron 69 ympärille jo varsin vahvan brändin lyhyessä ajassa luonut Rovanperä nauratti mediaa.
Rovanperä osallistuu nyt urallaan neljättä kertaa Monte Carlon MM-ralliin MM-sarjan pääluokassa. Aiemmat kolme osallistumista ovat tuoneet kaksi neljättä ja yhden viidennen sijan. Neljännet sijat ovat tulleet kahtena edellisvuonna, kun taas viides sija kolme vuotta sitten oli Rovanperälle uran ensimmäinen MM-ralli pääluokassa.
– Fiilis uuden kauden käynnistyessä on hyvä. Monte Carlo on aina iso haaste. Kyseessä ei todellakaan ole se helpoin ralli ja tämä on aina erityislaatuinen tapahtuma uuden kauden avaukseen, Rovanperä korosti.
Rallin MM-sarjan historiassa vain viisi kuljettajaa on onnistunut puolustamaan mestaruuttaan onnistuneesti seuraavalla kaudella ja heistä Tommi Mäkinen (1996-1999), sekä Sebastienit Loeb (mestaruudet 2004-2012) ja Ogier (2013-2018, 2020-2021) useammin kuin kerran. Juha Kankkunen voitti mestaruudet peräkkäisinä vuosina 1986 ja 1987, kun taas Massimo Biasionin peräkkäiset mestaruudet tulivat vuosina 1988 ja 1989.
– Tiedämme, että mestaruuden uusiminen ei tule olemaan helppo tehtävä. Kilpailun taso MM-sarjassa on noussut koko ajan, joten meidän täytyy myös pystyä parantamaan omaa tasoamme ja koko ajan on yritettävä täysillä. Tiimi on jälleen kerran tehnyt loistavaa työtä saadakseen autosta vieläkin nopeamman ja kestävämmän, Rovanperä kehuu.
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen hyppäsivät mestareiksi kolmannella Toyota-kaudellaan (Kuva: Toyota Gazoo Racing).
Jo nyt yksi suurimmista Toyota-legendoista
Rovanperä nousi maailmanmestariksi jo kolmannella täydellä kaudellaan MM-sarjan pääluokassa ja kuten hyvin tiedetään, puuppolalainen teki sen nuorimpana kuljettajana rallin MM-sarjassa kautta aikojen. Jos päättyi Jyväskylän MM-ralli ulosajoon ja keskeytykseen 2. lokakuuta vuonna 2021, niin 2. lokakuuta viime vuonna olikin sitten Rovanperälle upea päivä, kun hän varmisti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden Uuden-Seelannin MM-rallin voitolla.
– Minulla on kolme syytä onnitella Kalle Rovanperää! Ensimmäiseksi, onnittelut 22-vuotissyntymäpäiviesi johdosta. Toiseksi, onnittelut Uuden-Seelannin MM-rallin voitosta. Ja kolmanneksi, onnittelut rallin maailmanmestaruudesta 2022, Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda hehkutti Uuden-Seelannin MM-rallin jälkeen kolme ja puoli kuukautta sitten.
Rovanperällä oli ikää mestaruuden varmistuttua 22 vuotta ja yksi päivä. Aiempaa ennätystä 27 vuoden ajan hallussaan pitäneen Colin McRaen saavutuksen Rovanperä rikkoi yli viidellä vuodella. Formula 1:n MM-sarjan historian nuorin mestari on Sebastian Vettel (mestariksi 23-vuotiaana), kun taas rallicrossin nuorin maailmanmestari kautta aikojen on 27-vuotiaana tittelin saavuttanut Timmy Hansen.
Sanomattakin on selvää, että Rovanperä pitää hallussaan kaikkia merkittävimpiä ennätyksiä, kun tilastoidaan rallin MM-sarjan eri saavutuksia historian nuorimpana kuljettajana. Rovanperä nousi MM-sarjassa yleiskilpailun palkintopallille jo toisessa ajamassaan osakilpailussa pääluokassa, kun Ruotsin MM-ralli helmikuussa 2020 päättyi kolmanteen sijaan. Rovanperällä oli ikää tuolloin 19 vuotta ja 139 päivää.
Tulokaskaudellaan pääluokassa Rovanperä sijoittui kuljettajien MM-pisteissä viidenneksi. Ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa Rovanperä nappasi Virosta heinäkuussa 2021 ja kyseessä oli Rovanperälle MM-sarjan pääluokassa uran 14. kilpailu. Ja se ikä tuolloin? 20 vuotta ja 290 päivää. 15 kuukautta uran ensimmäisen osakilpailuvoiton jälkeen Rovanperä olikin sitten jo maailmanmestari ja kahdeksankertainen osakilpailuvoittaja.
Yhteensä Rovanperä on saavuttanut tähän mennessä rallin MM-sarjassa 13 palkintosijoitusta, josta voittoja on peräti kahdeksan (61,5 %) kappaletta. Kakkossijoja Rovanperän tilastoista löytyy kaksi ja kolmossijoja kolme kappaletta. Hauska tilastosattuma muuten tässä vaiheessa Rovanperän uraa on se, että molemmat kakkossijat ovat tulleet Suomen MM-ralleista: helmikuussa 2021 Rovaniemeltä ja viime vuoden elokuussa Jyväskylästä.
Rovanperä on jo nyt noussut todellisten Toyota-legendojen joukkoon. Hänestä tuli rallin MM-sarjan historian kuudes Toyotalla maailmanmestariksi ajanut kuljettaja. Carlos Sainz voitti Toyotalla kaksi mestaruutta (1990, 1991) ja saman teki Sebastien Ogier (2020, 2021) ennen Rovanperän mestaruusvuotta. Rovanperän lisäksi yhteen mestaruuteen Toyotan ratissa ovat yltäneet Juha Kankkunen (1993), Didier Auriol (1994), sekä Ott Tänak (2019).
Toyotalla ajettuja osakilpailuvoittoja eniten on Sainzilla (15). Rovanperä löytyy tilastosta jaetulta neljänneltä sijalta yhdessä Ogierin kanssa. Sainzin lisäksi Rovanperän edellä voittotilastossa ovat Tänak (10), sekä Kankkunen (9).
Viime vuonna Kalle Rovanperä ajoi Monte Carlossa vaikeuksien kautta neljänneksi (Kuva: Toyota Gazoo Racing).
“Kalle hyväksyi, että auto on tälläinen”
Moni varmasti muistaa hyvin viime vuoden Monte Carlon MM-rallin tapahtumat ja etenkin Rovanperän vaikean alun kauteen uudella hybridiautolla. Kun Rovanperä saapui torstain jälkeen yötauolle, oli sijoitus kilpailussa vasta 12. ja Rovanperä oli ollut kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella selkeästi Toyota-nelikosta hitain kuljettaja. Aikaeroa kärkeen oli kertynyt jo yli minuutin verran ja tässä kohtaa kukaan ei todellakaan puhunut maailmanmestaruudesta.
– Auton balanssi on sellainen, että se tekee ajamisesta minulle todella vaikeaa, Rovanperä tuskaili toisen erikoiskokeen maalissa.
Perjantaina Rovanperä oli parhaimmillaan ek-ajoissa kuudenneksi nopein ja kun karavaani saapui toiselle yötauolle, oli Rovanperän sijoitus noussut vain kolme pykälää ja ero kärkeen oli kasvanut jo reiluun kahteen minuuttiin. Heti lauantain avauserikoiskoe kuitenkin näytti, että nyt oli Rovanperän vauhti jälleen löytynyt, olihan tuloksena toiseksi nopein aika. Varikolla Toyotan pilttuussa oli selkeästi tehty jotain oikein.
Rovanperä oli lopulta lauantain toiseksi nopein kuljettaja, häviten kokonaisajassa Ogierille vain 0,9 sekuntia, kun viidelle erikoiskokeelle syntyi yhtä monta top3-aikaa ja kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle Rovanperä ajoi kaiken lisäksi vielä uransa ensimmäiset pohja-ajat Monte Carlon MM-rallissa. Rovanperän sijoitus kilpailun maalissa oli lopulta neljäs, eikä eroa kolmanteen sijaan jäänyt kuin reilut puoli minuuttia.
Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala avasi UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa pari kuukautta kyseisen kilpailun jälkeen syitä siihen miksi Rovanperän suoritustaso koki niin valtavan parannuksen saman viikonlopun aikana. Näitä Latvalan kommentteja ei ole julkaistu aiemmin.
– Kallella puuttui silloin vielä kokemusta testaamisesta ja testeissä asioita meni pieleen. Ehkä hän ajatteli sen niin, että uusi auto kun puskee, niin uusi auto on tälläinen ja se on kaikilla sama. Silloin ei osannut lähteä miettimään, että pitäisikö tämä auto tehdä toisella tavalla, kun ei ollut niin paljon kokemusta testaamisesta ja kehitystyöstä, Latvala pohti.
Latvalan mukaan Rovanperän aloittaessa Toyotalla kilpakuljettajana vuonna 2020, oli silloin käytössä olleen Yaris WRC -auton koko kehitystyö varsin pitkälle jo tehty.
– Siinä oli enää viimeisiä säätöjä ja pieniä asioita mitä tarvitsi tehdä. Nyt (uusi hybridiauto) lähdettiin uudesta liikkeelle. Kalle hyväksyi, että auto on tälläinen ja ajoi sitä. Auto mikä oli vaikea ajettava, ei kääntynyt hyvin. Hän ei ajatellut ajamista, että jotain muuta pitäisi tehdä ennen kuin ek-ajat tuli. Siinä kohtaa Kalle ymmärsi, että ei mentykään oikeaan suuntaan, Latvala muisteli MM-sarjan kauden 2022 avausviikonlopun tapahtumia.
Hallitsevat mestarit starttaavat suurimpina ennakkosuosikkeina myös alkavaan kauteen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).
“Sitä kautta se homma lähti sitten kulkemaan”
Kun Rovanperä oli tilanteen ymmärtänyt, Toyota-tallissa alettiin tekemään töitä sen eteen, että autosta saataisiin Rovanperälle mieluisa ajettava. Siinä missä yleisesti ajateltiin, että Rovanperän tasonnosto voisi tapahtua korkeintaan vasta seuraavassa osakilpailussa Ruotsissa, ylsi Rovanperä lopulta huippuvauhtiin jo Monte Carlon kolmantena ajopäivänä.
– Autoa muutettiin ja siinä onnistuttiin. Kalle pääsi sen kautta erilaiseen “moodiin” ja sitä kautta se homma lähti sitten kulkemaan. En tiedä toista kuljettajaa, joka on saman kilpailun aikana pystynyt parantamaan vauhtiaan kaksi sekuntia per kilometri tekemättä virhettä, Latvala ihasteli.
Ruotsissa Rovanperälle ei löytynyt pysäyttäjää, eikä löytynyt siis lopulta koko kauden aikana, vaan kauden toisesta osakilpailusta tulleen MM-pistejohdon myötä Rovanperä piti asemansa kauden loppuun asti ja varmisti mestaruuden jo kauden kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa Uudessa-Seelannissa. Ruotsista käynnistynyt voittoputki piti lopulta sisällään voitot myös Kroatiasta ja Portugalista. Kauden kolme muuta voittoa tulivat Keniasta, Virosta ja Uudesta-Seelannista.
– Olen luottavaisempi tämänvuotisen kilpailun alla, kuin olin vuosi sitten, kun auto oli täysin uusi. Nyt tiedän, että meillä pitäisi olla kaikki asiat menossa oikeaan suuntaan ja sitä kautta alun pitäisi olla helpompi. Tässä kilpailussa puhtaan suorituksen saaminen ei ole koskaan yksinkertaista, mutta siihen pyrimme, Rovanperä kommentoi tiiminsä tiedotteessa kauden 2023 alla.
Suomalaiskuljettaja on voittanut rallin maailmanmestaruuden yhteensä 14 kertaa ja peräti kahdeksan kertaa on suomalaiskuljettaja avannut kautensa hallitsevana maailmanmestarina sijoittumalla kauden avauksessa kolmen parhaan joukkoon. Tommi Mäkinen on heistä ainoa, joka on tehnyt sen voitokkaasti ja vieläpä kahdesti, vuosina 1999 ja 2000.
Vuonna 1997 Mäkinen ajoi Monte Carlossa hallitsevana mestarina kolmanneksi, kun taas vuoden 1997 Monte Carlo päättyi keskeytykseen. Timo Salonen vuonna 1986 ja Juha Kankkunen 1987 avasivat kautensa toisella sijalla, kun taas Hannu Mikkolan sijoitus 1984 ja Kankkusen sijoitus 1992 oli kolmas. Kankkusen kauden 1994 avaus toi nelinkertaiselle maailmanmestarille Monte Carlosta toisen sijan.
Historian ensimmäinen suomalaismestari, vuonna 1981 tittelin saavuttanut Ari Vatanen, avasi kautensa 1982 vasta kauden toisesta osakilpailusta Ruotsissa. Myös Kankkuselta jäi kauden avaus väliin vuonna 1988, kun laukaalainen oli hypännyt mukaan uuden Toyota Celican kehitystyöhön ja Kankkusen kausi käynnistyi kauden neljännestä osakilpailusta, joka ajetttiin Keniassa. Marcus Grönholm ei yltänyt 2000-luvun alussa kauden avauksissa hallitsevana mestarina kärkisijoille.
Monte Carlon MM-ralli käynnistyy torstai-iltana kello 21.05 Suomen aikaa. Avauspäivän ohjelmassa on kaksi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 40 kilometriä. Kilpailu päättyy sunnuntaina.
Kalle Rovanperän MM-palkintosijoitukset
1. Viro 2021
1. Kreikka 2021
1. Ruotsi 2022
1. Kroatia 2022
1. Portugali 2022
1. Kenia 2022
1. Viro 2022
1. Uusi-Seelanti 2022
2. Rovaniemi 2021
2. Jyväskylä 2022
3. Ruotsi 2020
3. Belgia 2021
3. Espanja 2022
Rovanperä Monte Carlon MM-rallissa
2018 – 11. Skoda Fabia R5 (toiseksi nopein R5-kuljettaja)
2019 – 18. Skoda Fabia R5 (WRC2 Pro -luokassa 2.)
2020 – 5. Toyota Yaris WRC
2021 – 4. Toyota Yaris WRC
2022 – 4. Toyota GR Yaris Rally1 (kolme ek-pohja-aikaa)
Tulihan sanottua, arkistojen aarteita
“Riippuu vähän, että mitä sanon. Joskus on jotain etukäteenkin mietitty ja joskus ei. Yleensä en mieti niitä etukäteen. On niissä muutamissa ollut Jonnenkin (Halttunen, kartanlukija) käsialaa. Jotkut on tullut itseltä ja jotkut Jonnelta. Tässä lajissa pitää olla aina vähän pilke silmäkulmassa. Jos tekeminen ei ole nautinnollista, niin ei siellä kannata olla. Sitten homma ei toimi”.
Kalle Rovanperä UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa Walesin MM-rallissa 2. lokakuuta 2019, kun keskustelunaiheena oli Rovanperän hauskat kommentit ek-maalihaastatteluissa
Rovanperän kanavat sosiaalisessa mediassa
Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com
Kommentit: FIA lehdistötilaisuus, tiedote
Facebook kommentit