Kaksi viimeisintä MM-rallia: Toyota 83, Hyundai 47 – “Uskomaton tulos tallille”

26.8.2019 / 18:40
Toyota-talli saavutti Saksan MM-rallista kolmoisvoiton (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Tommi Mäkisen johtama Toyota-talli jyräsi rallin MM-sarjan kauden kymmenennessä osakilpailussa Saksassa komeaan kolmoisvoittoon. Kolmatta voittoaan Saksassa juhlinut Ott Tänak otti samalla ison askeleen kohti uran ensimmäistä maailmanmestarutta, pistejohdon kasvaessa jo 33 pisteeseen.

Saksan MM-ralli oli täydellistä Toyota-tallin juhlaa. Kun pahimmat kilpakumppanit kärsivät viikonlopun aikana erilaisista ongelmista, ajoivat Tommi Mäkisen johtaman tallin kuljettajat Ott Tänak, Kris Meeke ja Jari-Matti Latvala virheettömän ja ongelmattoman kilpailun lähdöstä maaliin. Se palkittiin tallin ensimmäisellä kolmoisvoitolla.

– Uskomaton tulos tallille, joten olen varma, että tänä iltana luvassa on isot juhlat. Ja juhlat ovat varmasti luvassa myös maanantaina, kun vierailemme Toyota Motorsportin tehtaalla Saksassa, tänä vuonna rallin MM-sarjan kymmenestä osakilpailusta puolet eli viisi voittanut Tänak kommentoi kilpailun jälkeen.

102 MM-ralliin urallaan startannut Tänak nousi 11. osakilpailuvoittonsa myötä rallin MM-sarjan kaikkien aikojen voittotilastossa jaetulle 17. sijalle, yhdessä Stig Blomqvistin, Thierry Neuvillen, sekä Timo Salosen kanssa. Saksassa Tänak on juhlinut voittoa kolmena vuonna peräkkäin (2017-2019) ja sen jälkeen kun hän saavutti uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton Italiassa kesäkuussa 2017, on Tänak voittanut 29 ajetusta MM-rallista kymmenen (34,5 %). Saman jakson aikana Neuville on saavuttanut seitsemän voittoa ja Sebastien Ogier kuusi.

 

 

“Mestaruustaistelu on edelleen tiukkaa”

Kuljettajien MM-sarjassa Tänakin pistejohto ennen kauden neljää viimeistä osakilpailua on nyt 33 pistettä. Toisena on Neuville ja kolmantena Ogier, 40 pisteen päässä Tänakistä. Autonvalmistajien MM-sarjassa Toyota on kaventanut kahdessa viimeisimmässä osakilpailussa Hyundain pistejohtoa 36 pisteellä (83-47) ja kokonaistilanteessa ero on enää kahdeksan pistettä Hyundain eduksi.

– Neljä osakilpailua on vielä ajamatta, joten pitää vain keskittyä jatkossakin tarkasti ja pyrkiä aina antamaan kaikkensa jokaisessa osakilpailussa. Mestaruustaistelu on edelleen tiukkaa ja kuten näimme tänä viikonloppuna, niin mikään ei tule helpolla. Emme olleet koko ajan nopeimpia, mutta olimme tasaisimpia ja onnistuimme voittamaan. Tärkein työ tehtiin lauantaina ja tänään sunnuntaina keskityimme vain tuomaan autot maaliin sijoilla yksi, kaksi ja kolme, Tänak sanoi.

Meekelle nyt tullut toinen sija on ensimmäinen palkintosijoitus Toyota-tallissa. Edellisen kerran britti nousi MM-rallissa palkintopallille Meksikossa keväällä 2018. Latvala puolestaan saavutti urallaan kolmannen palkintosijoituksen Saksan MM-rallissa, vuosina 2012 ja 2015 sijoitus oli toinen. Latvalalla on vaikeasta alkukaudesta huolimatta edelleen hyvät mahdollisuudet nousta vielä MM-pisteissä neljänneksi, neljäntenä oleva Meeke kun on vain kuuden pisteen päässä. Teemu Sunisella eroa neljänteen sijaan on 10 pistettä.

Sunisen haaveet kärkisijoituksista Saksassa menivät jo perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella, kun Ford hyytyi tekniikkamurheiden seurauksena tien varteen. Lauantain erikoiskokeilla Suninen oli koko porukan neljänneksi ja sunnuntaina toiseksi nopein kuljettaja. Kilpailun päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta Suninen nappasi neljä MM-pistettä toiseksi nopeimman ajan myötä.

Esapekka Lappi ajoi kuudenneksi, mutta Citroenin taktikoitua Ogieria lopputuloksissa aikasakon myötä korkeammalle, putosi Lapin sijoitus kaksi sijaa alaspäin, kahdeksanneksi. WRC2 Pro -luokan voittoon ajoi Jan Kopecky, Eric Camilli oli toinen ja Kalle Rovanperä kolmas. Rovanperän pistejohto WRC2 Pro -luokassa kasvoi jo 41 pisteeseen. WRC2-luokassa isäntämaan Fabian Kreim ja Marijan Griebel ajoivat kaksoisvoittoon. Viidenneksi sijoittunut Nikolay Gryazin nousi WRC2-luokan MM-pistejohtoon.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkissa 12.-15. syyskuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Toyota) 3.15.29,8
2) Kris Meeke (Toyota) + 20,8
3) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 36,0
4) Thierry Neuville (Hyundai) + 58,5
5) Dani Sordo (Hyundai) + 1.16,6
6) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 1.46,2
7) Sebastien Ogier (Citroen) + 1.56,3
8) Esapekka Lappi (Citroen) + 2.02,2
9) Gus Greensmith (Ford) + 6.22,2
10) Takamoto Katsuta (Toyota) + 8.19,2

———-

16) Kalle Rovanperä (Skoda) + 14.48,3 WRC2 Pro
29) Teemu Suninen (Ford) + 41.54,2

Tänakin keskinopeus: 105,6 km/h
Pohja-ajat: Tänak 8, Neuville 7, Latvala 2, Meeke 1, Sordo 1

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallin MM-sarja


Facebook kommentit