Kaksi voittoa, Rossi, Shearer – Latvalalla värikäs 14-vuotinen historia sumuisella saarella

27.10.2016 / 18:52

[ A- ] / [ A+ ]

Jari-Matti Latvala osallistuu tulevana viikonloppuna ajettavaan Iso-Britannian MM-ralliin urallaan jo 15. kerran. Latvala on ajanut MM-rallia sumuisella saarella yhtäjaksoisesti vuodesta 2002 lähtien ja UrheiluUutiset.comin haastattelussa Latvala myöntää, että tällä rallilla on hänelle erityisen suuri merkitys kilpailukalenterissa.

– Tämä on mulle vähän kuin kotikisa. Aloitin urani täällä. Tänne on siinä mielessä aina hauska tulla, Jari-Matti Latvala sanoo.

Huhtikuussa 2002 Latvala täytti 17 vuotta ja pari kuukautta myöhemmin hän suoritti kansallisen ajokortin ja lisenssin Englannissa. Vuoteen mahtui rallisprint-kilpailuja Suomessa, sekä ralleja ympäri Iso-Britanniaa, kunnes koitti marraskuu. Edessä oli uran ensimmäinen MM-ralli, alla oli Mitsubishi Lancer Evo VI ja nuotteja luki britti Carl Williamson.

– Oli se hienoa aikaa silloin. Mukana olivat Carlos Sainz, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm, Juha Kankkunen, Kenneth Eriksson – kaikki kovat nimet ja legendat olivat mukana ja monta maailmanmestaria. Oli hienoa olla nuorena poikana samalla viivalla mukana heidän kanssaan, Latvala muistelee.

Yksi muisto uran ensimmäisestä MM-rallista on jäänyt erityisesti mieleen, kun yleisöerikoiskokeella metallikaiteen toiselle puolelle asettui ratamoottoripyöräilyn kolminkertainen maailmanmestari (nykyisin yhdeksän maailmanmestaruutta).

– Minun perääni lähti Valentino Rossi ja ajoin häntä vastaan yleisöerikoiskokeella. Rossi valitettavasti voitti minut siellä, mutta hieno hetki.

Latvalan uran ensimmäiseen MM-ralliin liittyy vahvasti numero 17, olihan hän 17-vuotias, yleiskilpailussa loppusijoitus oli 17. ja 17. marraskuuta päättyneessä rallissa ajettiin 17 erikoiskoetta. Latvalan mukaan hänellä ei ole onnennumeroa, mutta tämän erikoisen numerosarjan kuultuaan ajatus kääntyy numeron 17 kautta ensi vuoteen.

– Jos tuosta hakee positiivista, niin ura on alkanut MM-tasolla vahvasti 17-numerolla, niin jospa se tietäisi sitten hyvää vuodelle 17, Latvala naurahtaa.

“Hän oli aivan sikajännittynyt”

Latvala on osallistunut Iso-Britannian MM-ralliin siis 14 kertaa ja vain kertaalleen on ralli päättynyt keskeytykseen ennen maalia. Iso-Britannian MM-rallin historiassa vain Tony Jardine (15), John Haugland (14), sekä Juha Kankkunen (14) ovat ajaneet maaliin useammin kuin Latvala.

– Tästä rallista minulla on kaikkein eniten kokemusta. Olen ollut täällä joka vuosi 2002 jälkeen ja 2001 olin jo katsomassa. Paljon on muistoja vuosien varrelta ja pari voittoakin. Pari viime vuotta on vain ollut vaikeampaa, Latvala muistelee menneitä vuosia.

Ensimmäisen palkintosijoituksensa Iso-Britannian MM-rallista Latvala saavutti vuona 2008. Ensimmäinen voitto tuli vuonna 2011 ja Latvala myös uusi voittonsa seuraavana vuonna. Ensimmäinen vuosi Volkswagenilla (2013) toi toisen sijan, mutta kahtena edellisenä vuonna Latvalan ralli on mennyt melko perusteellisesti penkin alle, kun ulosajot veivät mahdollisuuden taistella kärkisijoista.

14 vuoteen mahtuu tottakai runsaasti muistoja ja yksi värikkäimmistä muistoista on vuodelta 2009, kun kartanlukija Miikka Anttilan penkkiin hyppäsi Englannin yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista.

– Rallin shakedownissa (testierikoiskoe) Alan Shearer oli kyydissäni. Mentiin kohti erikoiskoetta ja yritin kovasti jutella jalkapallosta. Hän ei oikein innostunut siitä ja oli aika hiljaa. Ajettiin erikoiskoe läpi ja vasta sen jälkeen hän vapautui. Hän oli aivan sikajännittynyt. Maalissa hän kysyi, että tehtiinkö nopein aika. Sanoin, että toiseksi nopein näköjään. Ooh, fantastic, fantastic, hän vaan sanoi ja tosiaan vapautui sen jälkeen puhumaan. Ihan hauskaa oli, Latvala muistelee seitsemän vuoden takaisia tapahtumia.

Iso-Britannian MM-ralli, rallin MM-sarjan kauden 12. osakilpailu, käynnistyy perjantai-aamuna ja päättyi sunnuntaina iltapäivällä. Sebastien Ogier on jo varmistanut maailmanmestaruuden kuluvan kauden osalta, mutta hopea- ja pronssimitalien kohtalo on vielä täysin avoin. Tässä taistelussa myös Latvala on edelleen mukana.

Latvalan vuodet Iso-Britannian MM-rallissa 2002-2015

2002 – 17. (Mitsubishi Lancer Evo VI)
2003 – 10. (Ford Focus WRC)
2004 – 23. / JWRC:ssä 4. (Suzuki Ignis S1600)
2005 – Keskeytys (Ford Focus WRC)
2006 – 4. (Ford Focus WRC)
2007 – 10. (Ford Focus WRC)
2008 – 2. (Ford Focus WRC)
2009 – 7. (Ford Focus WRC)
2010 – 3. (Ford Focus WRC)
2011 – 1. (Ford Fiesta WRC)
2012 – 1. (Ford Fiesta WRC)
2013 – 2. (Volkswagen Polo WRC)
2014 – 8. (Volkswagen Polo WRC)
2015 – 50. (Volkswagen Polo WRC)

 

 

Teksti: Jari Hotti ja Miiro Koivula
Twitter: @JariHotti ja @MiiroKoivula
Kuva: Volkswagen Motorsport


Facebook kommentit