Kalle Rovanperä kuudentena suomalaisena kolmen peräkkäisen voiton kerhoon

22.5.2022 / 20:01
Kalle Rovanperä johtaa rallin MM-sarjaa ylivoimaisesti (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa on tänä vuonna ajettu neljä osakilpailua ja niistä kolme on päättynyt Kalle Rovanperän voittoon. Puuppolalaisen viimeisin voitto tuli Portugalista, missä ajettiin kauden ensimmäinen soraralli.

Ylistyssanat ovat Kalle Rovanperän osalta loppuneet jo aikoja sitten kesken, onhan Toyota-tallin 21-vuotias rattitaituri järjestänyt urallaan jo sellaisia ilmiömäisiä näytöksiä, että niitä on huokailtu ihastuksesta ympäri maailmaa. Rovanperän viimeisin näytös tuli Portugalin MM-rallissa, missä etukäteen arvioituna puuppolalaisen voittomahdollisuudet laskettiin olevan perjantain “aura-auton” roolista johtuen varsin ohuet. Toisin kuitenkin kävi.

– Rehellisesti sanoen, ensimmäisenä reitillä tässä kilpailussa ja taisteluvoitto, tuntuu hienolta! Juuri nyt homma toimii. Iso kiitos jälleen kerran Jonnelle (Halttunen, kartanlukija), hän teki hyvää työtä. Ja kiitos myös tallille. Tässä kilpailussa vaikeissa olosuhteissa monella oli ongelmia, mutta meidän auto oli jälleen kerran täydellinen, Rovanperä kehui viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Rovanperä ajoi perjantaina kaksi pohja-aikaa ja sijoitus yötauolle saavuttaessa oli kokonaistilanteessa toinen, eron ollessa kärkeen 13,6 sekuntia. Tässä vaiheessa kilpailun johdossa ajoi Rovanperän tallikaveri Elfyn Evans, joka voitti Portugalin MM-rallin viime vuonna. Lauantain aamupäivän lenkki lupaili hyvää britille, kun johtomarginaali kasvoi 18,4 sekuntiin, mutta iltapäivän lenkillä tilanne kääntyi Rovanperän eduksi.

Iltapäivän neljällä erikoiskokeella Rovanperä oli jokaisella Evansia nopeampi ja kun edessä oli kilpailun viimeinen ajopäivä ja sunnuntain viisi erikoiskoetta, oli Rovanperän johtomarginaali 5,7 sekuntia. Sunnuntaina Rovanperä hallitsi tilanteen MM-pistejohtajan varmoin ottein ja kaiken kruunuksi kilpailun päättäneelle Power Stage -erikoiskokeelle Rovanperä ajoi nopeimman ajan. Näin ollen viikonloppu Portugalissa toi Rovanperälle täyden pistepotin, 30 pistettä.

– Kalle teki jotain sellaista mihin monikaan ei uskonut, eli ajoi voittoon, vaikka joutui reitille ensimmäisenä avauspäivänä. Sen jälkeen Elfyn antoi vielä kovaa painetta. En tiedä miten Kalle on sen tehnyt, että hän on kasvanut niin nopeasti ja pystyy käsittelemään paineita todella hyvin. Hän on kuitenkin vasta 21-vuotias. Uskomatonta. Kiitos myös tallille, auto on sekä nopea, että kestävä, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala hehkutti.

 

Lahtelaiselle Sami Pajarille nyt tullut voitto oli JWRC:ssä uran kolmas (Kuva: M-Sport).

 

 

Junioreissa myös suomalaisjuhlat, Suniselle pettymys

Rovanperän voittomarginaali Evansiin nähden oli lopulta 15,2 sekuntia. Taistelu kolmannesta sijasta päättyi jännittävien vaiheiden jälkeen Dani Sordon eduksi, joka kukisti Takamoto Katsutan 2,1 sekunnilla. Vielä ennen viimeistä erikoiskoetta Katsuta oli kolmantena, 2,2 sekunnin erolla espanjalaiseen nähden, joka siis onnistui rikkomaan Toyotan kolmoisjohdon aivan kilpailun loppuhetkillä.

Kuljettajien MM-pisteissä kärkikaksikko on edelleen sama kuin ennen Portugalia, mutta Rovanperän pistejohto viidenneksi ajaneeseen Thierry Neuvilleen nähden kasvoi nyt jo 46 pisteeseen. Rovanperälle voitto oli MM-sarjassa uran viides ja kolme niistä ovat tulleet tänä vuonna peräkkäin. Ennen Rovanperää suomalaiskuljettajista kolmeen peräkkäiseen osakilpailuvoittoon ovat yltäneet Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Ari Vatanen, Mikko Hirvonen, sekä Timo Salonen.

Edellisen kerran MM-sarjassa nähtiin kolmen osakilpailun voittoputki kaudella 2018, kun Ott Tänak ajoi peräkkäiset voitot Suomessa, Saksassa, sekä Turkissa. MM-sarjan kaikkien aikojen voittotilastossa Rovanperä nousi jaetulle 27. sijalle yhdessä muun muassa Evansin, Kris Meeken, sekä Markko Märtinin kanssa. MM-sarjan kymmenestä viimeisimmästä osakilpailusta Rovanperä on voittanut puolet eli viisi.

Junioreiden MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu päättyi suomalaisten kaksoisvoittoon. Junioreiden hallitseva maailmanmestari Sami Pajari yhdessä kartanlukijansa Enni Mälkösen kanssa nappasivat ylivoimaisen voiton, kun toiseksi sijoittuneet Lauri Joona ja Mikael Korhonen hävisivät voittajalle lähes kuusi minuuttia. Kolmanneksi sijoittui Robert Virves.

WRC2-luokassa ennen viimeistä erikoiskoetta 57,4 sekunnin johtoasemaa hallussaan pitänyt Teemu Suninen ajoi viimeisellä erikoiskokeella ulos ja edessä oli keskeytys. Suniselle kyseessä oli kauden ensimmäinen kilpailu. Luokan kärkikolmikon muodostivat Yohan Rossel, Kajetan Kajetanowicz ja Chris Ingram.

Rallin MM-sarja jatkuu jo parin viikon päästä, kun kauden viides osakilpailu ajetaan Sardinian saarella Italiassa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Rovanperä saa Toyotalle jälleen suomalaisen tallikaverin, kun Esapekka Lappi tekee paluun japanilaismerkin Rally1-auton rattiin. Edellisen kilpailunsa Lappi ajoi Kroatiassa huhtikuussa. WRC2-luokassa mukana ovat Suninen, Pajari, Jari Huttunen, sekä Eerik Pietarinen.

Portugalin MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 3.44.19,2
2) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 15,2
3) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 2.17,3
4) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 2.19,4
5) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 2.37,8
6) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 4.45,7
7) Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais FRA/FRA (Ford) + 5.52,1
8) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Ford) + 7.03,4
9) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 8.09,6
10) Yohan Rossel-Valentin Sarreaud FRA/FRA (Citroen) + 13.48,9

———-

17) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) + 29.14,0 JWRC
19) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 34.54,2 JWRC
35) Eerik PietarinenAntti Linnaketo (Volkswagen) + 1.05.15,6 WRC2

Rovanperän keskinopeus: 90,5 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 8, Evans 6, Neuville 2, Tänak 2, McErlean 1, Loeb 1, Ogier 1

 

 

MM-pistetilanteet 4/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 106
2) Thierry Neuville (BEL) 60
3) Takamoto Katsuta (JPN) 38
4) Ott Tänak (EST) 37
5) Elfyn Evans (GBR) 36
6) Craig Breen (IRL) 34
7) Sebastien Loeb (FRA) 27
8) Gus Greensmith (GBR) 20
9) Sebastien Ogier (FRA) 19
10) Dani Sordo (ESP) 19

Tallit

1) Toyota 175
2) Hyundai 116
3) M-Sport Ford 94
4) Toyota NG 42

 

 

Kalle Rovanperän palkintosijoitukset rallin MM-sarjassa

1. Viro 2021
1. Kreikka 2021
1. Ruotsi 2022
1. Kroatia 2022
1. Portugali 2022
2. Rovaniemi 2021
3. Ruotsi 2020
3. Belgia 2021

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: WRC+ haastattelut


Facebook kommentit