Kalle Rovanperä täysin omaa luokkaansa, rengasrikko tasoitti tilannetta

1.6.2019 / 10:24
Kalle Rovanperä oli huikeassa vauhdissa perjantaina (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä oli hurjassa iskussa Portugalin MM-rallin avauspäivänä. Puuppolalainen rallin huippulupaus lähtee lauantain erikoiskokeille vain 4,5 sekunnin takaa-ajoasemasta WRC2 Pro -luokkaa johtavaan Jan Kopeckyyn nähden, vaikka kärsi perjantaina runsaasti aikaa vieneen rengasrikon.

Kalle Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa kirjautti perjantain kuudella metsäerikoiskokeella neljä pohja-aikaa, kun mukaan tuloksiin huomioidaan kaikki Portugalin MM-rallin WRC2-kuljettajat. Hurjin suoritus nähtiin toisella, Goisin 18-kilometrisellä erikoiskokeella, missä Rovanperä oli 9,5 sekuntia nopeampi kuin toiseksi nopeimman ajan tehnyt Ole Christian Veiby.

Kaikki WRC2-kuljettajat huomioiden Rovanperä ehti repäistä kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella jo lähes puolen minuutin etumatkan muihin, kunnes epäonni otti roolia neljännellä erikoiskokeella rengasrikon myötä. Rovanperä hävisi WRC2 Pro -luokassa pohja-ajan ajaneelle Mads Östbergille 42,6 sekuntia ja putosi kokonaistilanteessa tallikaverinsa Jan Kopeckyn taakse. Ero tässä kohtaa oli 11,2 sekuntia tshekin eduksi, mutta Rovanperä onnistui kaventamaan sitä kolmella viimeisellä erikoiskokeella 4,5 sekuntiin.

– Tosi hyvä päivä. Uusi auto pelaa ja sitä on mukava ajaa. Toisen lenkin alussa meiltä hajosi rengas ja aikaa meni 40 sekuntia. Saimme ajettua eroa jo pienemmäksi, vaikka erikoiskokeet olivatkin jo aika rajussa kunnossa, Rovanperä kommentoi avauspäivän päätteeksi.

Skoda-kaksikon takana kolmantena oleva Lukasz Pieniazek on jäänyt kärjestä jo lähes kaksi minuuttia ja luokan neljäs kuljettaja, Mads Östberg, puolestaan hävisi perjantaina rengasmurheiden seurauksena lähes 20 minuuttia. Norjalainen jatkaa Ralli 2 -säännön turvin lauantaina.

– Täytyy lauantaina varmasti jo katsoa vähän miten ajelee. Toinen lenkki ei ainakaan ole mulle lempipuuhaa, koska silloin ei voi ajaa kovaa, eikä voi tehdä eroja. Jo tänään autossa oli törkeän kuuma. Jos ulkona oli + 36 astetta, niin autossa oli varmasti lähes tuplat, Rovanperä kuvaili.

WRC2-luokassa suomalaisedustuksesta vastaavat TGS Worldwide -tallin väreissä Skodan “vanhemmalla painoksella” ajava Eerik Pietarinen, sekä Hyundailla kilpaileva Jari Huttunen. Pietarinen on avauspäivän jälkeen luokassa neljäntenä, vain kahdeksan sekunnin päässä toisesta sijasta, kun taas Huttuselle auton tekniikkamurheet maksoivat aikaa lähes 10 minuuttia.

– Joillain erikoiskokeilla jäätiin aika paljon, mutta suhteellisen varmasti olemme ajaneet. On pitänyt varoa irtokiviä ja röykkyjä. Huomenna tiet taitavat olla vähän parempia, joten koetetaan silloin ajaa vähän kovempaa. Kalle menee todella kovaa, mutta muiden kanssa siinä on hyvä taistelu päällä, Pietarinen kommentoi.

Lauantaina kuljettajilla ja kartanlukijoilla riittää urakoitavaa, sillä toisen ajopäivän kuudelle erikoiskokeelle yhteispituutta kertyy reilut 160 kilometriä. Päivän urakan avaa 20-kilometrinen Vieira do Minho kello 10.38 Suomen aikaa.

 

 

Lue myös! Toyota, Toyota ja vielä kerran Toyota – “Erittäin hyvä päivä meidän tallille” (1.6.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit