MOTORSPORT

Kalliokoskella onnistunut Latvian reissu – “Arvelin, että ruotsalainen ei mutkaan nosta”

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Riiassa, Latviassa, MM-sarjasta tutulla Bikerniekin radalla. Supercar-luokassa mukana nähtiin ensimmäistä kertaa tällä kaudella kolme suomalaiskuljettajaa.

Viikonlopun kilpailussa tehtiin siinä mielessä historiaa, että koskaan aiemmin ei RallyX Nordic, Pohjoismaiden mestaruussarja, ollut kilpaillut Baltian maassa. Supercar-luokkaan saatiin vahva suomalaisedustus, kun sarjan pistekakkonen Jere Kalliokoski sai seurakseen maanmiehistään Höljesissä toukokuussa kolmanneksi ajaneen Mikko Ikosen, sekä nyt kautensa avanneen Ari Perkiömäen, Supercar-luokan viime vuoden Suomen mestarin.

Ensimmäisessä alkuerässä Kalliokoski oli huippuvauhdissa kellottamalla koko porukasta ylivoimaisesti nopeimman ajan. Ikonen oli kuudes ja Perkiömäki seitsemäs. Draamaa nähtiin sarjan pistejohtajan Oliver Erikssonin toimesta, kun ruotsalainen jäi yhdeksänneksi pyörähdettyään startin jälkeisen kolarin seurauksena.

– Sain hyvän lähdön ja ajaminen oli tähän saakka parasta mihin tällä radalla olen pystynyt. Kierrosajat osuivat kahden kymmenyksen sisään. Sekin kertoo, että nappiin meni, Kalliokoski kommentoi tiedotteessaan.

EM-sarjassa Supercar-luokkaa tänä vuonna dominoinut Robin Larsson pääsi vauhtiin toisessa alkuerässä ajamalla yi neljän sekunnin pohja-ajan. Kalliokoski oli kolmas, Ikonen neljäs ja Perkiömäki kahdeksas. Larssonin tahtiin mentiin myös kolmas ja neljäs alkuerä, kun taas Kalliokoski paketoi alkuerät neljänneksi ja toiseksi nopeimmalla ajalla. Kokonaispisteissä toinen sija tiesi Kalliokoskelle paalupaikkaa semifinaalilähtöön.

– Aamun ensimmäisessä erässä oli vähän kolarointia, otettiin Larssonin kanssa ekassa kurvissa yhteen. Toisessa mokasin startin, auto “stumppasi”, mutta nousin ihan hyvin ja olin lopulta neljäs. Viimeisessä alkuerässä otin lähdön varman päälle, auto meinasi sammua ekassa mutkassa, mutta kun Eriksson tööttäsi takakonttiin, lähti auto taas käyntiin, Kalliokoski kertasi alkuerälähtöjen värikkäitä vaiheita.

Ikonen oli kolmannessa alkuerässä kuudes ja neljännessä alkuerässä viides, kun taas Perkiömäen sijoitukset olivat yhdestoista ja yhdeksäs. Alkuerien kokonaispisteissä Ikonen oli kuudes ja Perkiömäki kymmenes. Tämä tiesi sitä, että kaikki kolme suomalaista sijoitettiin kaavion mukaan samaan semifinaalilähtöön.

Suomalaistriosta lopulta finaaliin etenivät lähdön ylivoimaisesti voittanut Kalliokoski, sekä kolmanneksi ajanut Ikonen. Sen sijaan kuudenneksi jääneen Perkiömäen kauden avauskilpailu päättyi semifinaalivaiheeseen. Finaalissa toisesta lähtöruudusta lähtenyt Kalliokoski ja kuudennesta lähtöruudusta matkaan ampaissut Ikonen saivat erinomaiset lähdöt, mutta Bikerniekin vasemmalle kääntyvä ensimmäinen mutka on tunnetusti radan ulkoreunasta lähteville kuljettajille hyvästäkin startista huolimatta yleensä tekemätön paikka.

Kalliokoski otti startin jälkeen paikkansa toisena ja saapui myös maaliin toisena, onnistuen pitämään Erikssonin takanaan. Larssonille ei pysäyttäjää löytynyt, vaan Audi-kuljettaja paahtoi ruutulipulle 2,5 sekunnin voittomarginaalin turvin. Ikonen oli viides.

– Oli tasainen lähtö. Oli pakko nostaa, kun lähdin kakkosradalta ja jouduin Larssonin ja seinän väliin. Arvelin, että ruotsalainen ei ekaan mutkaan nosta. Ihan ei vauhti riittänyt Larssonille, mutta sain pidettyä Erikssonin takana. Tästä jäi hyvä fiilis, lähdetään täältä suoraan kohti Norjaan hakemaan sarjan ensimmäistä voittoa, Kalliokoski päätti.

RallyX Nordic -sarjan seuraava osakilpailu ajetaan jo tulevana viikonloppuna Finnskogbanenin radalla Norjassa. Koska Kalliokoski kilpailee Norjassa, niin AL-Härmän kuljettajaa ei nähdä samaan aikaan Jurvassa ajettavassa SM-sarjan osakilpailussa. Ikosen kausi jatkuu puolestaan EM-sarjan osakilpailulla Saksan Esteringillä elokuussa, kun taas Perkiömäen seuraava kilpailu on elokuun viimeisenä viikonloppuna ajettava RallyX Nordicin Kouvolan osakilpailu, missä mukana nähdään myös Kalliokoski ja Ikonen.

Supercar-luokan finaalin lopputulokset

1) Robin Larsson (SWE) 4.21,574
2) Jere Kalliokoski + 2,538
3) Oliver Eriksson (SWE) + 3,156
4) Ulrik Linnemann (DEN) + 7,562
5) Mikko Ikonen + 9,821
6) Mats Öhmann (SWE) + 9,067

Supercar-luokan pistetilanne 4/7 osakilpailua

1) Oliver Eriksson (SWE) 95
2) Jere Kalliokoski 92
3) Robin Larsson (SWE) 90
4) Ulrik Linnemann (DEN) 69
5) Philip Gehrman (SWE) 63
6) Peter Hedström (SWE) 57
7) Andreas Carlsson (SWE) 56
8) Mikko Ikonen 44
9) Stene Johansen (NOR) 31
10) Kevin Eriksson (SWE) 26

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com