Kalliokoskelle kaksi komeaa tulosta viikon sisään – “Hieno päivä ja kovia taisteluja”

28.5.2019 / 08:49
Jere Kalliokoski RallyX Nordic -sarjan Höljesin osakilpailussa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime vuonna rallicrossin EM-sarjassa kilpaillut Jere Kalliokoski hakee tänä vuonna menestystä kovatasoisesta Pohjoismaiden mestaruussarjasta RallyX Nordicista, sekä kotimaisesta SM-sarjasta. AL-Härmää edustavalle Kalliokoskelle kauden alku on ollut onnistunut.

Puolitoista viikkoa sitten Jere Kalliokoski, 21, avasi kesäkautensa RallyX Nordic -sarjan avausosakilpailulla, joka ajettiin Höljesin legendaarisella radalla Ruotsissa. Rallicrossin Supercar-luokan vuoden 2016 Suomen mestari kilpaili pari edellistä kautta EM-sarjassa Peugeotilla ja Renaultilla, mutta tänä vuonna alla on Stardin rakentama Ford Fiesta.

– Autoa on testattu ja nopeasti kävi selväksi, että Fiesta on huippuammattilaisten kehittämä. Auto sopi välittömästi käteen, oli nopea ja vaivaton ajaa. Olemme ajaneet lähtötestit Jalasjärvellä ja Honkajoella oltiin viimeistelemässä auton alustaa. Nyt se on iskussa ja pian nähdään mikä on kuskin vire, Kalliokoski ennakoi tiedotteessaan Höljesin kilpailun alla.

Höljesissä ajettiin kaksi osakilpailua, yksi molempina päivinä lauantaina ja sunnuntaina. Lauantain kilpailussa Kalliokoski starttasi semifinaalissa toisesta rivistä, sai huonon startin, mutta taisteli lopulta toiseksi ja selviytyi finaaliin. Finaalissa Kalliokoski kävi huikean taistelun kolmannesta sijasta viiden kierroksen ajan Oliver Erikssonia vastaan ja ruutulipulla Suomi-Ruotsi taistelun voittoa pääsi juhlimaan Kalliokoski.

– Arvioitiin tiimin kanssa lähtöpito väärin ja auto stumppasi semissä viivalle. Finaalissa nostettiin kierroksia ja se onnistui hyvin. Eriksson roikkui koko ajan mukana ja hän olisi voinut pariin otteeseen puskea minut ympäri. Rehtiä sakkia nuo Erikssonit, kisa pysyi siistinä loppuun asti. Oli mahtavaa ajaa kunnolla kilpaa, Kalliokoski hehkutti lauantain finaalin jälkeen.

Sunnuntaina Kalliokoski oli jälleen hyvässä iskussa, mutta nyt roolia ottivat auton tekniikkamurheet. Alkuerissä Kalliokoski oli toinen ja se toi semifinaalilähtöön paalupaikan. Lähtökohdat viikonlopun toisen palkintosijoituksen metsästykseen, aina jopa voittoon asti, olivat siis parhaat mahdolliset, mutta toisin kuitenkin kävi.

– Kaikki sujui koko päivän hyvin ja fiilis oli korkealla. Semin lähdössä auto stumppasi viivalle, moottorin sytytyspuolella oli jokin pikku vika, jonka takia kävi näin. Nyt ottaa päähän niin, ettei oikein löydy sanoja, koska meillä oli hyvät mahdollisuudet finaaliin ja vaikka voittoon asti, Kalliokoski harmitteli.

Avausviikonlopun jälkeen Kalliokoski on sarjan pisteissä toisena, vain pisteen päässä sarjaa johtavasta Oliver Erikssonista, joka viime kaudella sijoittui RallyX Nordic -sarjan loppupisteissä mestaruuden voittaneen Oliver Solbergin jälkeen toiseksi. Seuraava osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Nysumissa, Tanskassa.

 

Vuoden 2016 Suomen mestari Jere Kalliokoski hallitsi SM-sarjan avausosakilpailua Jalasjärvellä (Kuva: Toni Ollikainen).

 

“Jalasjärveltä sain hyvän tatsin päälle”

Viikko Höljesin kilpailun jälkeen Kalliokoski tiimeineen haki menestystä kotimaisen SM-sarjan avauksesta Jalasjärveltä.

– Paljon kovia kilpakumppaneita on tällä kaudella mukana, joten nappiin pitää mennä, jos korkeimmalle korokkeelle aikoo. Vesikeli saattaa aiheuttaa yllätyksiä. Meillä ei paljoa ole märällä kisaamisesta tällä autolla kokemusta, viime viikonlopulta Höljesistä pari kierrosta. Kärjen osalta sarjassa näyttää olevan kovin taso vuosiin, mikä tietää hyviä kilpailuja, Kalliokoski ennakoi pari päivää ennen SM-avausta.

Heti perjantain harjoitukset osoittivat sen, että Kalliokoski on huippuvauhdissa ja Supercar-luokan ehdottomasti suurin ennakkosuosikki niin Jalasjärven avauksen, kuin myös mestaruustaistelunkin osalta. Eikä vauhti hidastunut alkuerissäkään, mistä Kalliokoski vei nimiinsä kaksi ensimmäistä ja kolmannesta alkuerästä tuli toiseksi nopein aika. Kokonaispisteissä tulosrivi 1-1-2 tiesi selkeää ykkössijaa ja korkeimpia SM-pisteitä.

– Ensimmäisessä huono startti mutta pohjat. Toisessa lähtö onnistui ja oli tiukka kisa “Jontun” (Joni-Pekka Rajala) kanssa. Kolmannessa taas vähän huono lähtö, Kalliokoski kertasi alkueriä.

Semifinaaleissa Kalliokoski ajoi oman lähtönsä ykkösenä maaliin ja kellotti myös semifinaalien nopeimman ajan, vaikka aivan täysin ongelmitta ei nuorukainen lähtöä saanutkaan ajaa.

– Onnistuin lähdössä hyvin, mutta se keskeytettiin, kun kilpakumppani rysäytti heti alussa betoniin. Uusintalähtö epäonnistui ja (Juha) Rytkönen pääsi edelle, mutta spotteri Jarno (Kukkola) oli taktiikan kanssa hereillä. Kävin lisälenkillä juuri oikeaan aikaan ja nousin kärkeen. Pystyin pitämään paikkani rengasrikosta huolimatta.

Finaalissa Kalliokoski jatkoi hienoja esityksiään ajamalla startista maaliin ykkösenä ja näin SM-sarjan kauden avaus toi parhaan mahdollisen tuloksen, 30 SM-pistettä, alkuerien, semifinaalin ja finaalin voittojen myötä.

– Startti onnistui ja kun katsoin, että pääsen karkuun, niin aloin vähän ehkä turhankin paljon varomaan ettei mitään hajoa. Rata oli mennyt röykkyiseksi ja monille oli tullut rengasrikkoja, joten koitin kierrellä pahimmat paikat. Lisälenkiltä tullessani katsoin, että Rytkönen lähestyy, mutta sain pidettyä piikkipaikkani. Hieno päivä ja kovia taisteluja, on se komeaa olla taas mukana SM-sarjassa, Kalliokoski iloitsi.

Seuraavaksi Kalliokoskella on edessään siis RallyX Nordic -sarjan osakilpailu Tanskassa.

– Jalasjärveltä sain hyvän tatsin päälle, oli hyvää taistelua. Nyt on saatu ajaa riittävästi myös märällä, joten tulee mikä tahansa keli eteen, niin koitetaan taas saada ehjä kisa ajettua. Palkintokoroke on tavoite, mutta pidetään mielessä, että sarjassa tasaisuus on valttia, Kalliokoski korostaa.

Kalliokoski tulee ajamaan tänä vuonna myös kaksi MM-sarjan osakilpailua Stardin väreissä, Ruotsissa kesä-heinäkuun vaihteessa, sekä Etelä-Afrikassa myöhemmin syksyllä. SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Joensuussa 15. kesäkuuta ja siellä Kalliokoski on mukana, mutta sen sijaan Jurvan osakilpailu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on vielä kysymysmerkki samaan aikaan ajettavan RallyX Nordic -osakilpailun (Finnskogbanen, Norja) päällekkäisyyden takia.

– Meidän pitää tarkkaan harkita ja katsoa miten SM-sarja lähtee käyntiin. Menestyminen kansainvälisessä sarjassa painaa vaakakupissa, Kalliokoski päätti.

Supercar-luokan finaali Jalasjärvellä

1) Jere Kalliokoski (Ford) 4.08,112
2) Juha Rytkönen (Ford) + 1,025
3) Joni-Pekka Rajala (Mitsubishi) + 3,080
4) Toni Kuhanen (Mitsubishi) + 6,106
5) Jari Putkinen (Ford) + 19,790
6) Ari-Pekka Niemi (Ford) keskeytys

Pistetilanne 1/5 osakilpailua

1) Jere Kalliokoski 30
2) Juha Rytkönen 24
3) Joni-Pekka Rajala 24
4) Toni Kuhanen 22
5) Jari Putkinen 16
6) Ari-Pekka Niemi 14

Lue myös! Henri Haapamäellä sataprosenttinen kauden avaus – “Unelmien alku kauteen” (26.5.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit