Kalliokosken sophomore jinx sai jatkoa Kaanaassa – “Pettymys, mutta tälläistä autourheilu on”

10.7.2017 / 21:02
Tuttua puuhaa Jere Kalliokoskelle rallicrossin SM-sarjassa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Etenkin Pohjois-Amerikassa ammattilaisurheilussa on jo pitkään tunnettu käsite “sophomore jinx, toisen kauden kirous”. Sillä tarkoitetaan sitä, että urheilijalla on tulokaskaudellaan kaikki sujunut kuin John Travoltalta tanssi 80-luvun alkupuolella, mutta toisella kaudella vastoinkäymiset seuraavat toinen toistaan. Omasta sophomore jinxista tänä vuonna tuntuu kärsivän rallicrossin SuperCar-luokan hallitseva Suomen mestari Jere Kalliokoski.

Viime kaudella Jere Kalliokoski debytoi rallicrossin SM-sarjan kuninkuusluokassa eli SuperCar-luokassa ja voitti heti mestaruuden. Viidestä osakilpailusta vain yhdessä Kalliokoski jäi palkintosijojen ulkopuolelle, mutta esiintyi finaalissa jokaisessa osakilpailussa. Kuluvalla kaudella, kun ajettu on nyt kolme osakilpailua, Kalliokoskelta palkintosijoitus vielä tältä kaudelta puuttuu ja kahdessa viimeisimmässä osakilpailussa nuorukainen on jäänyt kokonaan finaalin ulkopuolelle.

Kaanaassa lauantaina ensimmäinen alkuerä päättyi keskeytykseen kolaroinnin seurauksena heti startin jälkeen. Toisesta alkuerästä tuli oman lähdön voitto, sekä koko porukan nopein aika, mutta kolmannessa alkuerässä vastoinkäymiset saivat jatkoa ja tällä kertaa pyörähdyksen myötä. Paikka semifinaaliin tuli, mutta vasta alkuerien kahdeksannen sijan kautta. Se tiesi semifinaaliin toisen rivin lähtöpaikkaa radalla, missä ohittaminen on tunnetusti vaikeaa.

– Raidetanko meni rikki (ensimmäinen alkuerä), mutta auto oli kunnossa toisessa alkuerässä. Meillä oli koko päivän ajan ongelmia uuden moottorin kanssa. Lähdöt eivät onnistuneet, kuten pitäisi, Kalliokoski kertasi alkuerävaihetta.

Semifinaalissa Kalliokoski taisteli tiukasti kolmannesta sijasta ja viimeisestä finaalipaikasta Toni Lukanderia vastaan. Kalliokoski seurasi Lukanderin “lakuautoa” usean kierroksen ajan lähietäisyydellä kuin hai laivaa, mutta Lukanderin hermot kestivät tiukan kaksintaistelun aina maaliin asti ja Kalliokoski ei löytänyt ohituspaikkaa. Näin finaalipaikka jäi haaveeksi, vain kolmen sekunnin kymmenyksen erolla Lukanderiin.

– Olihan tämä suuri pettymys, mutta tälläistä autourheilu on. Mestaruus tavoite vaikeutui aika paljon, pettynyt Kalliokoski pohti Kaanaan kilpailun jälkeen.

Kalliokoski on tällä kaudella näyttänyt jokaisessa osakilpailussa, että vauhti riittää kärkipään sijoituksiin, mutta joko tekniikkavirheet tai sitten pyörähdykset ovat olleet menestyksen tiellä. On myös selvää, että hallitsevan Suomen mestarin päänahka on tällä kaudella haluttua tavaraa ja kilpakumppaneiden otteet vihreämustaa Skodaa vastaan taistelussa eivät armoa tunne. Mutta ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, että mikäli tulevissa osakilpailuissa Kalliokoski saa ajettua ehjän kilpailupäivän, niin tulosta tulee. Kalliokoski onkin helppo nimetä tässä vaiheessa kautta mestaruus- ja mitalitaistelujen osalta loppuratkaisujen mustaksi hevoseksi.

SuperCar-luokan SM-pistejohdossa kolmen ajetun osakilpailun jälkeen on Atro Määttä (75 pistettä), toisena Ari Perkiömäki (64) ja kolmantena Jukka Lautamäki (62). Kalliokoski on 54 pisteellä viidentenä. Seuraava osakilpailu ajetaan 19. elokuuta Jalasjärven radalla.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit