Kalliolla monipuolinen kausi, Norjan voitto ehdoton helmi – “Todella kovan työn takana”

4.12.2018 / 13:39
Jesse Kallio EM-kauden päätösosakilpailussa Saksassa (Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin kansainvälisissä arvosarjoissa nähtiin kaudella 2018 myös yksi suomalaisvoittaja, kun EM-sarjan Super1600-luokassa kilpaillut Jesse Kallio ylsi kesäkuussa Norjan osakilpailussa komeaan luokkavoittoon. Kausi tarjosi 19-vuotiaalle kellokoskelaiselle ennen kaikkea arvokasta oppia tulevaisuutta ajatellen.

Jesse Kallio ei suinkaan esiintynyt rallicrossin EM-sarjassa nyt ensimmäistä kertaa, nähtiinhän Kallio mukana jo kaudella 2016 yhdessä osakilpailussa. Vuonna 2017 saavutetun RX Academy -mestaruuden avattua mahdollisuuden ajaa kansainvälisesti arvostetun suomalaisen Set Promotion -tiimin kalustolla täysi EM-sarja kaudella 2018 ja parin vuoden takainen onnistunut EM-debyytti tekivät Kalliosta varteenotettavan kilpailijan myös muiden kuljettajien keskuudessa.

– Kyllähän ne siellä tiesi minut, kun kuitenkin suurin osa mukana olevista kuljettajista oli samoja, kuin oli silloin 2016 ajaessani Barcelonassa neljänneksi. Osasin myös varautua siihen, Kallio muistelee lähtökohtia uransa ensimmäiseen täyteen kauteen rallicrossin kansainvälisessä arvosarjassa.

Hauska sattuma osui heti kauden avausosakilpailuun, joka ajettiin juuri Barcelonassa, Espanjassa. Kolmen alkuerän jälkeen Kallio oli kahdeksantena ja matkalla semifinaaleihin, mutta moottoririkko viimeisessä alkuerässä tiesi kilpailun päättymistä alkueriin. Seuraavassa osakilpailussa Portugalissa Kallio taisteli tiukasti finaalipaikasta aina semifinaalilähdön viimeiselle kierrokselle asti, kunnes tekniikkamurheet toivat keskeytyksen.

– Tottakai se ensimmäisen kilpailun ja viimeisen alkuerän keskeytys harmitti, ei mikään helppo aloitus kauteen. Muutenkin kaikki oli minulle uutta ja kaikin puolin hälinä ympärillä oli kovaa siinä kilpailussa, Kallio kertaa huhtikuista Barcelonan EM-avausosakilpailua.

Kahden pettymykseen päättyneen osakilpailun jälkeen kausi jatkui kesäkuussa Norjan Hellissä ja sinne Kallio suuntasikin se vanha tuttu sanonta takaraivossaan kolkuttaen, “kolmas kerta toden sanoo”. Ja niin myös tapahtui. Alkuerien kakkossijan jatkoksi Kallio ajoi voittoon omassa semifinaalilähdössään ja sama tahti jatkui myös finaalissa, mistä tuloksena oli komea voitto. Siniristiliput liehuivat Hellin radan katsomoissa yhtä uljaasti, kuin Kallion ohjastama musta Renault oli hetkeä aiemmin ylittänyt maaliviivan kuuden ajatun kierroksen jälkeen voittajana.

– Portugalissa oli vielä huonoa tuuria, mutta sitten Norjassa kaikki kääntyi. Kyllä se oli todella hieno hetki, ehdottomasti uran parhaita hetkiä tähän mennessä. Vähän oli kuitenkin epäuskoakin ehtinyt jo tulla mukaan alkukauden myötä. Ja voiton myötä sai näytön siitä, että pystyy voittamaan kansainvälisen rallicross-kilpailun, Kallio korostaa.

On selvä asia, että hyvätkään alkueräsijoitukset tai komeat ohitukset eivät niin kauan ole loppujen lopuksi yhtään mitään, ennen kuin kuljettaja on yltänyt osakilpailuvoittajaksi.

– Ei pelkästään se, että halusin näyttää itselleni pystyväni siihen, vaan tottakai sitä halusi näyttää myös muille. Se oli kaikin puolin tärkeä voitto minulle, Kallio sanoo puolisen vuotta Norjan tapahtumien jälkeen.

“Kokonaisuutena erittäin opettavainen kausi”

Kallio oli lopulta rallicross-kauden 2018 ainoa suomalaisvoittaja, kun huomioidaan MM- ja EM-sarjojen kaikki luokat. Ranskan osakilpailussa rengasrikko viimeisessä alkuerässä pudotti Kallion lähtöpaikan semifinaalissa takariviin ja finaali jäi lopulta haaveeksi. Latviassa Kallio oli neljäs ja kausi päättyi Saksassa kauden toiseen palkintosijoitukseen, kun huikean finaalitaistelun päätteeksi Kallio saapui maaliin kolmantena.

– Omaan tekemiseeni olen tällä kaudella tyytyväinen. Saavutettiin osakilpailuvoitto, mikä oli yksi tavoite tälle kaudelle. Se oli todella kovan työn takana, EM-sarja on kovatasoinen ja on kovia tiimejä ja kuljettajia mukana. Harmi tietysti, että oli myös tekniikan kanssa murheita ja muita epäonnen hetkiä, Super1600-luokan EM-pisteissä kuudenneksi sijoittunut Kallio paketoi päättyneen kauden.

Ilman alkukauden murheita EM-mitaliinkin olisi ollut mahdollisuuksia, mutta autourheilussa jos missä tunnetusti jossittelu on aina turhaa. Ilman sitä mitaliakin Kallion hienot suoritukset näissä ympyröissä huomattiin ja osuvasti Saksan päätösosakilpailun finaalin maaliintulon jälkeen EM-sarjan virallisen tv-lähetyksen kommentaattori totesi, että Saksan osakilpailun finaalin kolme parasta kuljettajaa, Euroopan mestari Rokas Baciuska, EM-kakkonen Aydar Nuriev, sekä Kallio, olivat Super1600-luokan kuluvan kauden kolme parasta kuljettajaa.

– Otetaan kaikki se hyöty irti tästä kaudesta mitä saatiin. Tärkeää oli, että opin paljon uusia ratoja ja koko tuo ison kansainvälisen sarjan systeemi tuli tutuksi. Se on tottakai myös tulevaisuuden kannalta tärkeää. Kokonaisuutena erittäin opettavainen kausi, Kallio kehuu.

Ensi kauden osalta ei Kalliolla ole vielä uutisia tässä kohtaa tarjolla.

– Mitään varmaa kerrottavaa ei vielä ole. Toivotaan, että tässä joulukuun aikana saisi kuvioita selvemmäksi. Kovasti tehdään töitä sen eteen, että saataisiin budjettia kasaan ensi kaudelle ja tiimien kanssa käydään neuvotteluja. Tavoite on tottakai jatkaa rallicrossin parissa. Jotain muutakin varmasti kokeillaan jos vain tulee mahdollisuuksia.

Alkuvuonna Kallio voitti Ruotsissa, sekä Norjassa ajetun RX Academy On Ice -talvisarjan mestaruuden. Elokuussa kaulaan ripustettiin uran ensimmäinen SM-mitali, kun jokamiehenluokan SM-liigafinaali Oulussa Vakka-Suomen UA:n AMS Teamissa päättyi kolmanteen sijaan. Rallicrossin SM-sarjan kauden viimeisessä osakilpailussa Kouvolassa elokuussa Kallio sijoittui Autokrossi-luokassa kolmanneksi ja syyskuussa FinRX-sarjan Hyvinkään finaalissa Kallio ajoi Tuomas Venäläisen tiimin Datsunilla KRC1-luokassa toiseksi.

– Todella iso kiitos tästä kaudesta kaikille yhteistyökumppaneille, Set Promotion -tiimille, AKK Driver Academylle, omalle tiimille, sekä kaikille kannattajille ja niille, jotka olette olleet mukana toiminnassa kauden aikana tavalla tai toisella, Kallio lähetti kiitosterveiset lopuksi.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallicrossin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit