MOTORSPORT

Kalliomäki jäi niukasti finaalikuusikon ulkopuolelle Silverstonessa – “Tasaisuutta kaivataan”

Rallicrossin RX2 International -sarjan kauden toinen osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Englannin Silverstonessa. Suomalaisessa Set Promotion -tiimissä kilpaileva Jami Kalliomäki ylsi kauden avausosakilpailussa Belgiassa aina finaaliin asti, mutta nyt paikka kärkikuusikossa jäi neljän sekunnin kymmenyksen päähän.

RX2 International -sarjaa ajetaan rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ja kilpailukalustona käytössä ovat nelivetoiset Ford Fiesta Supercar Lites -autot, joista irtoaa kuljettajan kesytettäväksi reilut 300 hevosvoimaa ja autot kaikilla kilpailijoilla ovat täysin identtiset. Alkuerät Silverstonessa käynnistyivät lauantaina ja ensimmäisestä alkuerästä Jami Kalliomäki, 18, kellotti 17 kuljettajan joukossa kahdeksanneksi nopeimman ajan.

– Auto oli hieman hankala ajettava, se yliohjasi liikaa, Kalliomäki harmitteli viikonlopun ensimmäisen kilpailulähdön jälkeen.

Kalliomäen autossa olivat sadekelin säädöt, koska perjantain harjoitukset ja lauantai-aamun lämmittelyajo oli ajettu märällä radalla. Toiseen alkuerään auton säätöihin tehtiin muutoksia, mutta muutosten toimivuutta ei Kalliomäki radalla ehtinyt juurikaan kokemaan.

– Ensimmäisessä mutkassa tuli osumaa ja sen myötä koko se lähdön loppu autolla oli vaikeaa ajaa. Siitäkään ei mitään hyvää aikaa tullut, yhdeksänneksi nopeimpaan aikaan yltänyt Kalliomäki tuskaili.

Lauantaina ajettujen kahden alkuerävaiheen jälkeen Kalliomäen sijoitus kokonaistilanteessa oli kymmenes, kun semifinaaleihin etenee 12 parasta kuljettajaa. Sunnuntaina ajettu kolmaskaan alkuerä ei vielä tuonut Kalliomäelle toivottua tulosta, vaan huono lähtö ja sitä kautta juuttuminen ruuhkaan verotti aikaa sen verran paljon, että sijoitus oli vasta 11.

Oli täysin selvää, että viimeisestä alkuerästä vaadittiin vähintään perusonnistumista, muuten jopa semifinaalipaikka olisi saattanut olla uhattuna. Eikä Kalliomäki suinkaan tyytynyt vain siihen perusonnistumiseen, vaan neljännestä alkuerästä tulikin sitten lähes superonnistuminen, kun suomalaiskuljettajan viikonlopun paras ajo oikeutti tuloksissa toiseen sijaan ja tuon onnistumisen myötä alkueräpisteissä Kalliomäki nousi peräti kuusi sijaa ylöspäin.

– Pääsin lähdöstä kärkeen ja tuli ajettua hyvä aika. Ja vaikka kolme ensimmäistä alkuerää menivät heikosti, niin onnistuminen viimeisessä alkuerässä nosti kokonaistilanteessa viidenneksi, Kalliomäki iloitsi.

“Pienestä se jäi kiinni”

Alkuerien viides sija vei Kalliomäen ensimmäiseen semifinaalilähtöön ja lähtöpaikka oli toisessa rivissä, kolmannessa lähtöruudussa. Aivan kuten koko viikonlopun ajan Silverstonen radalla, missä ohittaminen oli erittäin vaikeaa, niin myös nyt startti nousi isoon rooliin ja käytännössä finaalipaikat jaettiin jo ensimmäiseen mutkaan mentäessä.

– Ensimmäinen mutka on jyrkästi oikealle kääntyvä mutka ja se on todella leveä. Lähdin seuraamaan johtavaa autoa ja ensimmäisessä mutkassa sitten hieman kolisi, kun ulkoa kiersi muita kilpailijoita ja tuli osumaa. Pari kilpailijaa pääsi ohi ja putosin pari sijaa, Kalliomäki kertasi starttia.

Kalliomäki ajoi ensimmäistä kierrosta neljännellä sijalla ja oli aikeissa suorittaa lisälenkin jo ensimmäisen kierroksen päätteeksi, mutta päätti sitten vaihtaa taktiikkaa, kun kuljettaja hänen edeltään valitsi myös taktiikaksi kiertää lisälenkin jo ensimmäisellä kierroksella.

– Näytti ensin, että hän jatkaisi radalla, mutta meni sitten kuitenkin lisälenkille ja kun olin itsekin sinne jo menossa, niin käänsinkin sitten takaisin radalle ja menetin siinä aikaa, lopulta viimeisen kierroksen yhteydessä lisälenkin suorittanut ja neljänneksi sijoittunut Kalliomäki kommentoi.

Kalliomäen finaalipaikka jäi vain reilun neljän sekunnin kymmenyksen päähän.

– Pienestä se jäi kiinni. Vauhti oli taas hyvää, sen puolesta ei ole hätää. Tasaisuutta kaivataan ja sitä kun saadaan, niin hyvä tulee. Virheisiin ei ole varaa, jos finaaliin haluaa selvitä, Kalliomäki päätti.

RX2 International -sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Hellissä, Norjassa 9.-10. kesäkuuta. Sitä ennen Kalliomäki nähdään kuitenkin tänä viikonloppuna crosskart-auton ratissa Norjan Flisassa, missä ajetaan kolme osakilpailua käsittävän Pohjois-Euroopan mestaruussarjan (NEZ) kauden avaus.

Teksti: Jami Kalliomäen tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com