Kankkunen Rallye Festival Trasmieran ykköstähti – Mestarille sattui harvinainen virhe

14.5.2018 / 11:11
Juha Kankkusen ja Nicky Gristin menopeli Espanjassa (Kuva: Nicky Gristin Twitter).

[ A- ] / [ A+ ]

Viidennen kerran järjestetyn Rallye Festival Trasmiera -tapahtuman ykköstähti Espanjan Santanderissa viime viikonloppuna oli rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.

Rallye Festival Trasmieran lähtöviivalle asettui lähes 200 autokuntaa ja siinä missä suurin osa kuljettajista ja kartanlukijoista oli suurelle yleisölle varsin tuntemattomia nimiä, niin historialliset ja komeat ralliautot sen sijaan tunnettiin ja tiedettiin ja myös tapahtuman ehdoton ykköstähti oli enemmän kuin tuttu: rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.

Kankkunen lähti Espanjan asfalttiteille yhdessä Nicky Gristin kanssa ja kalustona toimi Gristin viime vuonna omistukseensa hankkima Toyota Celica Turbo 4WD (ST185), jonka englantilainen Lewis Rally Sport oli pistänyt talven ja kevään aikana kilpailukuntoon. Kankkunen ja Grist kilpailivat kyseisellä autolla MM-sarjassa kaudella 1994 voittaen sillä Portugalin osakilpailun.

Grist osallistui kartturiurallaan vuosina 1985-2006 yhteensä 128 MM-ralliin saavuttaen 21 voittoa ja 43 palkintosijoitusta. Kankkusen lisäksi Grist luki nuotteja MM-sarjassa muun muassa Malcolm Wilsonille, Armin Schwarzille, sekä Colin McRaelle. Kankkusen kartturiksi Grist päätyi ikävän tapahtuman kautta, kun Kankkusen luottokartturi Juha Piironen sai vakavan sairauskohtauksen kesken Argentiinan MM-rallin nuotitusvaiheen, eikä hän lopulta pystynyt enää tuon jälkeen uraansa jatkamaan.

Kankkusen ja Gristin ensimmäinen MM-ralli yhdessä toi heti voiton ja yhteensä kaksikko nappasi vuosina 1993-1996 ajetuista 25 MM-rallista neljä voittoa, sekä 15 palkintosijoitusta. Kankkusen aktiiviura rallin MM-sarjassa päättyi Iso-Britannian MM-ralliin vuonna 2002, kun taas Gristin uran viimeinen MM-ralli oli vuoden 2006 Turkin osakilpailu. Kankkunen ja Grist ovat MM-sarjan vuosien jälkeenkin kilpailleet yhdessä silloin tällöin lähinnä erilaisissa klassikkoralleissa ja nyt heidät nähtiin siis Espanjassa.

Kolmepäiväinen ja 14 erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 84 kilometriä käsittänyt Rallye Festival Trasmiera jäi Kankkuselta ja Gristiltä kuitenkin kesken lauantaina tapahtuneen varsin erikoisen tapahtuman ja Kankkuselle harvinaisen virheen seurauksena. Ulosajo ei tapahtunut erikoiskokeella, vaan siirtymäosuudella.

– Matkalla ensimmäiselle erikoiskokeelle pyörähdimme eräässä kylässä hitaasta vauhdista tiellä, jonka pinta oli kuin jäätä! Valitettavasti osuma muuriin vaurioitti autoa sen verran, että olemme ulkona rallista, Grist kirjoitti Twitter-tilillään.

 

 

 

 

 

 

Lue myös! Harri Toivonen koki kovia klassikkorallissa Espanjassa – ”Tää palaa koko paska” (14.5.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit