Kankkusen ja Piirosen yhteistyö sai värikkään startin – “Ei päässyt vaihteissa kuin kolmoselle”

2.4.2019 / 21:29
Juhat Kankkunen ja Piironen (Kuva: Toyota Team Europe).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen täyttää tänään tiistaina 2. huhtikuuta 60 vuotta. UrheiluUutiset.com omistaa sivustolla koko päivän Kankkuselle muistelemalla hänen komeaa uraansa.

Kaksi Juhaa, Kankkunen ja Piironen, olivat erottamaton kaksikko rallin huipulla seitsemän ja puolen vuoden ajan, vuosina 1986-1993. Yhteistyö toki oli alkanut jo aikaisemmin, mutta ensimmäinen täysi yhteinen kausi Kankkuselle ja Piiroselle oli vuosi 1986, kun he edustivat MM-sarjassa Peugeotia Kankkusen juhliessa kauden päätteeksi uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta.

Ensimmäisen kerran Juhat istuivat samassa autossa talvella 1982, Repekka Rallissa Jämsässä. Piironen oli lukenut aiemmin nuotteja Timo Jouhkille, joka puolestaan oli alkanut hoitamaan Kankkusen asioita laukaalaisen tavoitellessa rallin ammattilaisuutta. Piironen muistaa tuon ensimmäisen yhteisen kilpailun erittäin hyvin.

– Juha ei päässyt vaihteissa kuin kolmoselle, kun jo mentiin ulos. Rallia ei ollut kestänyt kuin kymmenen sekuntia. Ykkönen sisään, kakkonen ja kun se sai survaistua kolmoselle, niin silloin jo lähdettiin. Kyllä me vielä kaivoimme Escortin hangesta ja pääsimme jatkamaan, mutta minä mietin, että ollaankohan tässä nyt ihan oikeassa seurueessa.

Kankkunen suoritti Englanninkielen kursseja Helsingissä vuonna 1982 ja asui niiden aikaan Piirosen “poikamiesboksissa”. Sen jälkeen kaksikon tiet erkanivat, kunnes jälleen vuonna 1985 oli aika lyödä kahden Juhan osaaminen yhteen. Kankkunen oli kolmen Toyota-kauden jälkeen tehnyt sopimuksen Peugeotin kanssa ja kartanlukijaa etsiessään puhelin soi ensimmäisenä Piirosella.

– Monta kertaa istuimme saunan jälkeen meillä ja vannoimme, että kyllä me vielä ajamme yhdessä. Kun Juha sitten syksyllä 1985 sai tarjouksen Peugeotilta, hän soitti minulle ja pidimme palaverin, sovimme miten työ tehdään. Sitten lähdettiin Pariisiin pistämään nimet paperiin, Piironen muistelee.

Juhat Kankkunen ja Piironen saavuttivat vuosina 1986-1993 rallin MM-sarjassa kolme maailmanmestaruutta, 14 osakilpailuvoittoa, sekä yhteensä 37 palkintosijoitusta. Piirosen ura päättyi vuonna 1993, kun kesken Argentiinan MM-rallin nuotitusjakson hän sai vakavan sairauskohtauksen. Piirosen uran viimeiseksi kilpailuksi kartanlukijana jäi vuoden 1993 Kreikan MM-ralli.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

Lähde: Ralliautoilun vuosikirja 1986-1987 “Superautojen aika”


Facebook kommentit