MOTORSPORT

Kattava ennakko! Sardinian saarella vahva suomalaisedustus Rovanperän johdolla

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Sardinian saaren sorateillä Italiassa. Suomalaisilla on kilpailussa mukana vahva edustus.

Rallin MM-sarjassa lähestytään kovaa vauhtia kauden puoliväliä, kun kuudes osakilpailu vie karavaanin Sardinian saarelle Italiaan. Kuten on aiempina vuosina totuttu näkemään, niin tässä kilpailussa olosuhteet ovat tiestön osalta todella rajut ja kun edessä on 19 erikoiskokeen ja yhteensä 320,88 ek-kilometrin urakka neljän päivän aikana, on luvassa lähes varmuudella tapahtumia ja draamaa paljon sisältävä kilpailu.

– Innolla odotan sitä, että pääsemme näkemään kuinka suoriudumme Sardiniassa. Viime vuoden kilpailu oli meille hieman vaikea, mutta sen jälkeen olemme tehneet useita parannuksia autoomme rajuissa soraolosuhteissa kilpailtaessa. Parannukset toimivat hyvin Meksikossa ja Portugalissa, joten olemme luottavaisia, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kommentoi edessä olevan kilpailun alla.

MM-pistejohtajana, aivan kuten viimekin vuonna, Italian MM-ralliin starttaa Kalle Rovanperä, joka edellisessä osakilpailussa Portugalissa rikkoi erikoisen putken. Portugalin MM-rallissa kun oli vuosina 2015-2022 nähty seitsemänä vuonna peräkkäin eri voittaja, kunnes Rovanperä onnistui ajamaan voittoon kahtena vuonna peräkkäin.

– Portugali oli loistava kilpailu meille ja oli mukava taas voittaa. Yritämme jatkaa tulevissa kilpailuissa siitä mihin Portugalissa jäimme, mutta tiedämme, että etenkin Sardiniassa tehtävä on huomattavasti vaikeampi. Kaikista MM-sarjan kilpailuista tämä on ehkä vaikein kilpailu minulle ja mikäli olosuhteet ovat kuivat, niin kuin yleensä Sardiniassa, on ensimmäisenä reitillä oleminen todella vaikea tehtävä, Rovanperä muistutti MM-pistejohtajan arjesta.

Toyota heittää kauden kuudenteen osakilpailuun tuttuun tapaan Rovanperän lisäksi Elfyn Evansin ja Takamoto Katsutan, sekä valikoituja MM-ralleja tänä vuonna ajavan Sebastien Ogierin.

– Kalle saattaa joutua maksamaan kovan hinnan “aura-auton” roolistaan, mutta meillä on Sebastien ja Elfyn paremmilla lähtöpaikolla ja toivottavasti heillä on mahdollisuus ajaa voitosta. On myös mielenkiintoista nähdä kuinka Takamoto onnistuu nyt sen jälkeen, kun hän ajoi hyvän kilpailun Portugalissa, Latvala pohti.

 

Sebastien Ogier on voittanut Sardinian saarella MM-rallin urallaan kolme kertaa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

 

“Sardinia on ralli, jota olen oppinut rakastamaan”

Ogierin (2013-2015, 2021) lisäksi Sardinian saarella tämänvuotisen kilpailun osallistujista aiempina vuosina voittoon yleiskilpailussa ovat yltäneet Thierry Neuville (2016, 2018), Ott Tänak (2017, 2022), sekä Dani Sordo (2019, 2020). Rovanperän paras sijoitus on viimevuotinen viides sija, kun taas Esapekka Lappi ajoi vuonna 2018 kolmanneksi.

– Sardinia on varsin hidas ralli ja erikoiskokeet ovat teknisiä. Erityisesti toiseen kertaan ajettavat erikoiskokeet ovat vaativia niin autolle kuin renkaillekin, koska maakivet tulevat esiin ja samoin irtokivet nousevat tielle. Myös korkea lämpötila tuo omat haasteensa. Erityisesti perjantaina pitää onnistua, jos haluamme saada hyvän tuloksen. Yritetään olla osumatta kiviin ja vältetään rengasrikot, niin eiköhän sieltä tiimille saada palkintosijoitus, Lappi uskoo.

Kun ajamatta on vielä kahdeksan osakilpailua, näyttäisi mestaruustaistelusta tulevan neljän kuljettajan kamppailu, mikäli Ogier pysyy päätöksessään ajaa tänä vuonna vain pieni määrä MM-ralleja. Portugalin voiton jälkeen Rovanperän pistejohto toisena olevaan Tänakiin on 17 pistettä. Ogier ja Evans ovat jaetulla kolmannella sijalla, 29 pisteen päässä Rovanperästä, kun taas Neuvillen ero kärkeen on 30 pistettä.

– Sardinia on ralli, jota olen oppinut rakastamaan. Aluksi minulla oli tässä kilpailussa usein vaikeaa, mutta vuosien saatossa aloin hallita tilannetta paremmin ja paremmin. Lähimuistot tästä kilpailusta ovat todella hyviä, onnistuinhan voittamaan täällä kaksi vuotta sitten, vaikka olin ensimmäisenä reitillä ja se ei ole tässä kilpailussa yleensä ollut mahdollista, Ogier muisteli.

Tänä vuonna Sardinian saarella ajetaan lähes 50-kilometrinen maratonpätkä, joka on ohjelmassa perjantaina kahteen kertaan. Ogier myönsi ennen kilpailua, että hän ottaa tuon haasteen mielellään vastaan.

– Koska jätimme Portugalin väliin, niin lähtöpaikka on nyt hieman parempi, mutta silti tilanne on haastava ja vaikea, erityisesti perjantain 50-kilometrisen erikoiskokeen osalta. Rehellisesti sanoen, itse asiassa tykkään siitä haasteesta. Se tuo lisää maustetta kilpailuun ja rengaskuluman kanssa pitää olla todella tarkkana. Luvassa on varmuudella mielenkiintoinen ralli, Ogier ennakoi.

 

Thierry Neuville hakee paluuta palkintokantaan kahden epäonnistumsen jälkeen (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

“Ne eivät saa toistua jatkossa”

Hyundai on voittanut Sardinian saarella viidestä viimeisimmästä kilpailusta neljä ja voittoa se tarvitsee tänäkin vuonna, mikäli Cyril Abiteboulin johtama tiimi haluaa kaventaa Toyotan 32 pisteen etumatkaa MM-pisteissä.

– Hyundailla on paljon hyviä muistoja tästä kilpailusta. Thierry ja Dani tietävät molemmat kuinka täällä voitetaan ja Esapekka on näyttänyt hyvää nopeutta samanlaisilla alustoilla Meksikossa ja Portugalissa tänä vuonna. Olemme tehneet taustalla kovasti töitä luotettavuusongelmien kanssa, joita kohtasimme Portugalissa. Ne eivät saa toistua jatkossa, Abiteboul korosti.

Neuville avasi kuluvan kauden kolmella peräkkäisellä palkintosijoituksella, mutta kaksi viimeisintä osakilpailua eivät ole tuoneet belgialaiselle suurta menestystä. Hyundai ei ole onnistunut voittamaan tänä vuonna vielä yhtään MM-rallia ja selvää on, että korealaismerkillä voitonnälkä on äärimmäisen kova, varsinkin kun heidän kaikki kolme kuljettajaa, Neuville, Lappi ja Sordo, pääsevät starttaamaan perjantaina hyviltä lähtöpaikoilta

– Portugali oli vaikea kilpailu. Minulla oli eri säädöt kuin Danilla ja Esapekalla, minkä luulen olevan yksi syistä siihen miksi jouduin taistelemaan pidon ja auton balanssin kanssa. Siirtyminen samanlaisiin säätöihin (Sardiniassa) kuin tiimikavereitteni autoissa on, pitäisi tuoda parannusta suorituskykyyn ja odotan innolla, että pääsen näkemään toimiiko tämä, Neuville totesi.

M-Sport Fordilla suurin mielenkiinto tottakai kiinnittyy MM-pistekakkoseen Tänakiin, mutta tiimipäällikkö Richard Millener odottaa hyvää kilpailua myös toiselta kuljettajaltaan, Pierre-Louis Loubetilta.

– Ei saa unohtaa, että Pierre ajoi fantastisen rallin täällä viime vuonna, kun hän taisteli koko viikonlopun ajan kolmannesta sijasta ja näytti mihin parhaimmillaan pystyy. Sen jälkeen hän on voittanut erikoiskokeita ja johtanut ralleja, joten olen luottavainen sen suhteen, että tulemme näkemään myös häneltä hienoja suorituksia, Millener vakuutti.

 

Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen eivät aja Sardiniassa WRC2-luokan pisteistä (Kuva: Marcin Rybak).

 

 

“Vuosi on mennyt nopeasti”

WRC2-luokassa mukana on peräti 41 kuljettajaa. Sinivalkoisia värejä edustavat Teemu Suninen, Emil Lindholm, Sami Pajari, sekä Lauri Joona. Suninen on viime päivinä ollut paljon esillä mediassa sopimushuhujen myötä ja mikäli huhut pitävät paikkansa, että Suninen ajaisi kesällä useamman MM-rallin Hyundain Rally1-autolla ja sopimus on jo takataskussa, saattaa se näkyä viikonlopun kilpailussa rentouden myötä Sunisen suorituksessa positiivisena asiana.

– Tavoitteena on voittaa, mutta taso luokassa on todella kova ja tehtävä tulee olemaan haastava, Suninen muistutti.

WRC2-luokan hallitseva mestari Lindholm ei viikonloppuna luokan pisteistä aja, vaan tämän kilpailureissun tarkoituksena on kartuttaa kokemusta tulevaisuutta varten.

– Koimme, että Sardinia on kisa, johon halusimme lähteä ja hakea ensisijaisesti oppia ja kokemusta. Kysymyksessä on meille käytännössä uusi kisa, kun siltä edelliseltä kerralta (2021 keskeytys) jäi kaksikolmasosaa rallia ajamatta. Ajamme pisteistä myöhemmin loppukesästä ja syksystä meille ennalta tutummissa MM-ralleissa, jotka myös sopivat siten meille paremmin. Meillä ei ole isompia tavoitteita, kuin tehdä oma maksimisuorituksemme ja päästä maaliin, Lindholm naulasi.

Pajarin uran ensimmäinen MM-ralli WRC2-luokassa oli vuosi sitten ajettu Sardinia, joten lahtelaisella on edessään ikään kuin juhlakilpailu.

– Vuosi on mennyt nopeasti ja paljon on tapahtunut siinä ajassa. On tullut tiimille käyttöön uusi autokin. Tiimi (Toksport) on todella huippu, ovat olleet sitä aina. Eiköhän tässä vuoden aikana minullekin ole tarttunut siitä huippuosaamisesta kehitystä matkaan. Toivottavasti voimme juhlistaa tätä vuosipäiväämme onnistuneella tuloksella, Pajari toivoi.

Joona sai hienon onnistumisen ennen nyt ajettavaa kilpailua, kun sastamalalainen kaasutteli pari viikkoa sitten Seinäjoella uransa ensimmäiseen SM-rallin yleiskilpailun ja SM1-luokan voittoon. Ensimmäistä kertaa Sardinian saarella kilpaileva Joona pääsi ajamaan täyden testipäivän kuluvan viikon maanantaina.

– Testit sujui hyvin. Testeihin osallistui kymmenkunta autoa, joten tiekin meni ajettuun kuntoon ja sai todellista tuntumaa siihen mitä kisassa tulee olemaan. Ei lähdetty liikaa muuttamaan autossa mitään säätöjä, pääsääntöisesti nyt haettiin ajofiilistä. Omaa kisaa ajetaan ja opitaan koko ajan, kun kaikki on uutta. Ei lähetä liikaa veistelemään tavoitteita, mutta kyllä sitä mielessänsä aina miettii, että mahdollisimman korkealla olisi kyllä kiva olla, Joona sanoi.

 

Ei kahta ilman kolmatta Roope Korhosen kuluvan kauden osalta MM-sarjassa? (Kuva: M-Sport Ford).

 

pitkävetovihjeet

 

 

“Ei se ajamista haittaa”

Mikäli tilannetta tarkastellaan voittojen kautta, on tänä vuonna MM-sarjassa voitokkain suomalainen ollut kaksi WRC3-luokan voittoa napannut Roope Korhonen, joka kaasutteli ykköseksi Ruotsissa ja Portugalissa. Portugalin jälkeen Korhonen jäi sairauslomalle, jonka seurauksena Seinäjoen SM-ralli jäi väliin. Tiedotteen mukaan Korhonen on nyt kuitenkin valmis jälleen kilpailemaan.

– Nyt ollaan täydessä kunnossa taas ajamaan rallia. Toinen käteni on tiputuksen takia edelleen hieman arka, mutta ei se ajamista haittaa. Kaikki on kunnossa. Tällä kertaa emme ajaneet ennakkotestiä täällä, koska edessä on aika lailla samanlaista tietä kuin Portugalissa, jossa saimme ajettua kaksi hyvää testipäivää ja hyvän kisan siihen päälle. Automme tuntui Portugalissa todella hyvältä, Korhonen kehui.

Joonan tavoin myös Korhoselle kilpaileminen Sardinian saarella on täysin uusi kokemus.

– Portugalin MM-ralli opetti meille paljon ja saman tyyppistä tiestöä ja rallia on odotettavissa täälläkin. Tiet ovat hieman hitaampia, sekä hiekkaisempia. Mukana on taas kaikki WRC3-luokan MM-sarjaa ajavat kuljettajat, jotka tulivat meille tutuksi jo Ruotsissa. Muutama uusikin kaveri on viivalla, joten kovaa kilpailua on tiedossa, Korhonen ennakoi.

Sardinian saarella tänä viikonloppuna ajetaan MM-sarjan osakilpailu yleiskilpailun lisäksi myös WRC2- ja WRC3-luokissa, sekä kyseessä on myös junioreiden MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu, johon startataan pistejohtaja William Creightonin johdolla. Yhdeksän kilpailijaparia starttaavat erikoiskokeille uusilla Ford Fiesta Rally3 Evo -autoilla, onhan kyseessä auton MM-debyyttikilpailu.

Italian MM-rallin avauserikoiskoe ajetaan tänään torstaina Suomen aikaa kello 19.05 alkaen. Perjantain avauserikoiskoe käynnistyy kello 9.40 ja kilpailu päättyy sunnuntaina.

Aikataulu

Torstai 1.6.

19.05 – EK1 Olbia – Cabu Abbas (3,20 km)

Huoltotauko 20 minuuttia

Perjantai 2.6.

09.40 – EK2 Tantariles 20Ris 1 (10,71 km)
10.31 – EK3 Terranova 1 (8,41 km)
11.21 – EK4 Monte Lerno – Sa Conchedda 1 (49,90 km)

Huoltotauko 45 minuuttia

15.32 – EK5 Tantariles 20Ris 2 (10,71 km)
16.23 – EK6 Terranova 2 (8,41 km)
17.13 – EK7 Monte Lerno – Sa Conchedda 2 (49,90 km)

Huoltotauko 45 minuuttia

Lauantai 3.6.

09.05 – EK8 Coiluna – Loelle 1 (16,28 km)
10.03 – EK9 Su Filigosu 1 (19,57 km)
11.08 – EK10 Erula – Tula 1 (21,92 km)
12.22 – EK11 Tempio Pausania 1 (9,04 km)

Huoltotauko 45 minuuttia

16.05 – EK12 Coiluna – Loelle 2 (16,28 km)
17.03 – EK13 Su Filigosu 2 (19,57 km)
18.30 – EK14 Erula – Tula 2 (21,92 km)
19.44 – EK15 Tempio Pausania 2 (9,04 km)

Huoltotauko 45 minuuttia

Sunnuntai 4.6.

08.05 – EK16 Arzachena – Braniatogghiu 1 (15,22 km)
09.05 – EK17 Sardegna 1 (7,79 km)
11.09 – EK18 Arzachena – Braniatogghiu 2 (15,22 km)
13.15 – EK19 Sardegna 2 (7,79 km) Power Stage

Kaikki ajat ovat Suomen aikoja!

 

 

Testierikoiskokeen tulokset

1) Esapekka LappiJanne Ferm (Hyundai) 1.45,9
2) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 0,6
3) Sebastien Ogier-Vincent Landais FRA/FRA (Toyota) + 1,2
4) Pierre-Louis Loubet-Nicolas Gilsoul FRA/BEL (Ford) + 1,2
5) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 1,5
6) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 1,7
7) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 1,8
8) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) + 2,0
9) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 2,9
10) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 4,8 WRC2

MM-pistetilanteet 5/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 98
2) Ott Tänak (EST) 81
3) Sebastien Ogier (FRA) 69
4) Elfyn Evans (GBR) 69
5) Thierry Neuville (BEL) 68
6) Esapekka Lappi 49
7) Dani Sordo (ESP) 36
8) Takamoto Katsuta (JPN) 20
9) Craig Breen (IRL) 19
10) Gus Greensmith (GBR) 16

———

14) Emil Lindholm 6
18) Sami Pajari 1
18) Teemu Suninen 1

Autonvalmistajat

1) Toyota 201
2) Hyundai 169
3) M-Sport Ford 134

Lue myös! MM-sarjan kaikki pistetilanteet ja tilastot

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com