Kiinan GP: Rosberg voittoputkessa – suomalaisilla nihkeää

17.4.2016 / 11:05
Nico Rosberg ajaa nyt voittojen voittojen perään. Kauden kolmas ykkössija, ja kuudes putkeen. (Kuva: Pirelli Motorsport)

[ A- ] / [ A+ ]

Nico Rosberg voitti Kiinan F1-osakilpailun. Mercedes-kuski oli suvereeni, ja ykkössija oli hänelle jo kuudes peräkkäin ja tämän kauden kolmas. Suomalaisten asemat menivät jo startissa. Kimi Räikkönen nousi lopulta kohtuuhyvin viidenneksi, Valtteri Bottas sensijaan oli vaisu ja jäi sijalle kymmenen. Starttipaikkoihin nähden, Räikkönen 3, Bottas 5, suomalaisten kisa oli pettymys huolimatta Räikkösen noususta lopussa. 

Heti startissa kolisi, ja valitettavasti Kimi Räikkönen oli ottavana osapuolena. Daniel Ricciardo (Red Bull) ampui kakkosruudusta kärkeen ohi paalupaikan Nico Rosbergin (Mercedes).

Räikkönen otti hyvän startin, mutta tallikaveri Sebastian Vettel osui suomalaiseen. Räikkönen menetti etusiiven, joutui varikolle heti ja tipahti letkan hännille.

Vettel sanoi tiimiradioon, että ei voinut välttää kolaria, koska Daniil Kvyat (Red Bull) puski rinnalla. Myöhemmin hän piti Kvyatin hyökkäystä suorastaan itsetuhoisena.

Viimeisestä ruudusta startannut Lewis Hamilton (Mercedes) menetti myös etusiipensä, ja kävi varikolla Räikkösen tavoin. Valtteri Bottas (Williams) joutui väistämään kolaroivia Ferrareita, ja putosi startin jälkeen kymmenenneksi.

Ricciardolta menee rengas

Ricciardo loisti kärjessä vain kolme kierrosta, sillä hänen autostaan puhkesi takarengas. Varikkostopin aikana Rosberg otti paikkansa kärjessä.

Turva-auto tuli radalle viidennellä kierroksella kolmen kierroksen ajaksi kun rataa siivottiin. Starttikolareiden jälkeen asvaltin pintaan oli jäänyt hiilikuidun paloja, jotka altistivat rengasrikoille.

Turva-auton jälkeen tilanne vakiintui voimasuhteiden suhteen, ja meno hieman normalisoitui. Vettel aloitti rajun nousun, ja teki ohituksia melkein joka mutkassa. Vettel kolaroi myös Bottaksen kanssa, mutta molemmat jatkoivat ilman suurempia vaurioita. Saksalaisen Ferrarista irtosi etusiivestä pala, mutta vauhtia se ei tuntunut haittaavan. Vettel nousi neljänneksi.

Kärjessä karkaavan Rosbergin takana Daniil Kvyat nousi toiseksi ohi Felipe Massan (Williams).

Hamilton teki myös kovaa nousua, ja oli kymppikärjessä vaikka oli käynyt jo peräti neljä kertaa varikolla renkaitaan vaihdattamassa. Kilpailun puolivälissä Räikkönen ja Hamilton taistelivat sijoista 9 ja 10.

Kärjessa Rosberg karkasi. Kvyat piti onnistuneesti Vettelin takanaan. Massa ja Bottas ajoivat Williams-tallin jäsentenvälistä sijoilla 4 ja 5.

Viimeinen stintti oli värikäs

Viimeisten varikkostoppien jälkeen kisassa alkoi uusi tapahtumarikas jakso, joka kesti ruutulipulle asti.

Bottaksen alle vaihdettiin kovin rengasseos, joka Kiinassa oli ”medium”, kierroksella 31. Tavoitteena oli ajaa näillä renkailla maaliin.

Kierroksella 36 Kvyat ja Vettel tulivat varikolle, ja seuraavalla kierroksella Vettel ohitti venäläisen. Ferrari valitsi pehmeät renkaat, Red Bull kovemmat.

Myös Räikköselle vaihdettiin pehmeät renkaat. Kimi aloitti nousunsa kohti kärkeä, mutta edellä painoi kova nelikko Vestappen-Massa-Bottas-Hamilton.

Verstappen tippui ensin, ja Hamilton ohitti Bottaksen. Tähän nippuun hyökkäsi kuin yllättäen Daniel Ricciardo, ja australialainen pyyhkäisi muutaman kierroksen aikana koko orkesterin ohi neljänneksi.

Räikkönen puhalsi kintereillä, ja ohitti Bottaksen kierroksella 44. Bottaksen meno hiipui, mutta Räikkösen ei.

Kierros 47, ja Räikkönen oli noussut jo Hamiltonin perään. Tyylikäs ohitus, ja Räikkönen ohi. Seuraava kierros, ja Räikkönen ohittaa myös Massan. Suomalainen ajoi jo sijalla viisi.

Kärjessä Rosbergin johto oli puolessa minuutissa, ja yhtä tukevasti Vettel ja Kvyat olivat omilla sijoillaan kiinni palkintokorokepaikassa.

Rosberg voitti kilpailun ylivoimaisesti, ja ykkössija oli hänelle jo kauden kolmas. Hän on siis voittanut kaikki kauden osakilpailut. Vettel oli toinen (+33,776 sek) ja Kvyat kolmas (+45,936).

Kimi Räikkönen (+1.05,872 min) ajoi viidenneksi. Valtteri Bottas (+1.26,192 min) putosi viimeisellä kierroksella sijalle 10.

 


Facebook kommentit