Kolmas kerta toden sanoo Emil Lindholmille? – “Mestaruutta tavoitellaan”

15.1.2020 / 20:05
Emil Lindholm istahti uuden Skodan ratin taakse joulukuussa Helsingissä (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjassa uusi kausi ja uusi vuosikymmen avataan tänä viikonloppuna Rovaniemen ympäristössä ajettavalla perinteisellä Tunturirallilla. Viimevuotista yleiskilpailun ja SM1-luokan voittoa puolustaa Emil Lindholm, joka uuden kauden alla vaihtoi niin tiimiä, kuin automerkkiäkin.

Emil Lindholmille, 23, nyt käynnistyvä kausi on rallin SM-sarjan SM1-luokassa uran kolmas. Aiemmat kaksi kautta ovat tuoneet espoolaiselle hienoa menestystä, kun vuonna 2018 sijoitus loppupisteissä oli toinen ja viime vuonna kolmas. Siinä missä tulokaskausi kuninkuusluokassa meni opetellessa, niin viime vuonna Lindholm näytti olevansa jo potentiaalinen mestarikuljettaja, kilometrejä kilpailun johtoasemassa ja ek-pätkäpohjia kun kertyi kaikista kuljettajista eniten.

Viime vuonna talvikausi toi Lindholmille SM-osakilpailujen voitot niin Rovaniemeltä, kuin Joensuustakin ja vaikka Kouvola helmikuussa samaan aikaan ajetun Ruotsin MM-rallin takia väliin jäikin, pidettiin Lindholmia talvikauden jälkeen suurimpana mestarisuosikkina. Kesäkausi ei kuitenkaan sujunut talvikauden malliin, vaan sen sijaan toi ison määrän pettymyksiä auton tekniikkamurheiden, sekä kuljettajan ajovirheiden myötä.

– Pronssi oli parempi kuin ei mitään. Mutta en missään nimessä ollut siihen tyytyväinen, parempaa ilman muuta kaudesta haettiin, Lindholm myöntää UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Lindholm oli vielä mukana mestaruustaistelussa loppukaudesta Teemu Asunmaan ja Juha Salon kanssa johdettuaan Laitilassa ajettua kauden toiseksi viimeistä osakilpailua, mutta ulosajo johtoasemasta vei lopullisetkin mahdollisuudet uran ensimmäiseen Suomen mestaruuteen. Myös kauden päättäneessä Salo-Turku SM-rallissa Volkswagen lipsahti ulos tieltä, matka jatkui, mutta kärkisijoitukset jäivät haaveeksi.

Lindholm sai kuitenkin kauteen onnistuneen päätöksen, kun yllättäen syksyllä avautunut mahdollisuus osallistua Espanjan MM-ralliin toi WRC2-luokasta kakkossijan.

– Se oli kyllä paras mahdollinen tapa lopettaa kausi, heikosti sujuneen kesän jälkeen. Hyvä tulos, jos miettii kokonaisuutta. Oltiin kuitenkin ensimmäistä kertaa asfaltilla MM-rallissa ja pätkäajat olivat ihan ok-tasolla. Nyt varma ajo toi hyvän sijoituksen, mutta sitten jos miettii tulevaisuutta, niin kyllähän sen vauhdin pitäisi olla siellä pohja-aikojen tasolla. Tehdään töitä sen eteen, että jatkossa siihen pystytään, Lindholm korostaa.

Ulosajot ovat aina olleet osa rallia, mutta niistä harvoin puhutaan niin, että mennään ikään kuin pintaa syvemmälle. Yksi usein toistuva kysymys on se, että kuinka paljon kuljettaja sitten käy läpi ja analysoi ulosajoaan. Lindholm otti aiheeseen kantaan oman tekemisensä kautta.

– Varmaan vähän liiankin paljon. Tietysti niistä pitää ottaa opiksi niin paljon kuin vain pystyy. Ja se tietysti vaikuttaa aina yksityistiimillä taloudelliseen puoleen useamman kuukauden ajan, kyse ei ole siis pelkästään siitä, että kilpailussa tulos jää tekemättä, Lindholm muistuttaa lajin kalleudesta.

 

Emil Lindholmin ja kartturi Mikael Korhosen yhteistyö käynnistyi vuoden 2017 loppupuolella (Kuva: Jari Hotti).

 

“Unelma on ajaa Skodan tehdastallissa”

Kaksi ensimmäistä kautta SM-sarjassa Lindholm kilpaili SM1-luokassa Printsport-tiimin kalustolla. Vuonna 2018 alla oli Skoda Fabia R5 ja viime vuonna Volkswagen Polo GTI R5. Tänä vuonna Lindholm tekee paluun Skodan rattiin, mutta kyseessä on auton uusi kehitysversio ja sen ylläpidosta vastaa TGS Worldwide -tiimi.

Vaikka Lindholm ehtikin ajaa Volkswagenilla vain yhden kauden ajan, niin silti nyt tehdyt muutokset automerkin ja tiimin vaihdon suhteen tulivat monille yllätyksenä. Lindholmin mukaan paluu Skodan rattiin on osa pitkän tähtäimen suunnitelmaa, vaikka tässä kohtaa kolmannen polven ralliautoilija puhuukin vielä unelmasta.

– Vaihto takaisin Skodalle, monen asian summa. Tietysti siinä painoi taloudellinen puoli ja ennen kaikkea se, että unelma on jossain vaiheessa ajaa Skodan tehdastallissa, Lindholm sanoo.

Volkswagen ilmoitti aiemmin viime syksynä, että se keskittyy jatkossa vain ja ainoastaan sähköiseen autourheiluun ja polttomoottorien aika saksalaisen autojätin toiminnassa olisi taakse jäänyttä elämää. Siinä missä esimerkiksi Skodan tehdastalli jatkaa edelleen ahkeraa kehitystyötä menestyksekkään R5-autonsa ympärillä, tarjoaa Volkswagenin tehdas asiakkailleen jatkossa lähinnä varaosapalvelua. Lindholmin mukaan tämäkin oli vaikuttamassa tehtyyn päätökseen.

– Kyllä se pisti miettimään. Vaikuttiko se suoranaisesti tähän? Ehkä jonkun verran. Toki muitakin syitä on, Lindholm pyöritteli.

Tällä viikolla julkaistussa tiedotteessaan Lindholm kertoi testien sujuneen uudella autolla hyvin ja luotto sillä menestymiseen on vahva.

– Hirmu paljon testiä emme päässeet ajamaan, mutta sen verran kävimme pohjoisessa ajamassa, että fiilis uuteen autoomme on hyvä. Uusi Skoda on kaikilla osa-alueilla vähän edellistä versiota parempi. Moottori vääntää hienosti ja kun edellisen version ohjaus ei reagoinut kääntöliikkeisiin haluamallani tavalla, niin tässä uudessa autossa sekin puute on korjattu. Menestyminen ei jää ainakaan autosta kiinni, Lindholm hehkuttaa.

Menestymisestä kun puhutaan, niin tavoitteet alkavaan kauteen on Lindholmilla korkealla. Kahden aiemman kauden himmeämmät SM-mitalit on tarkoitus kirkastaa tänä vuonna. Voisi sanoa kliseemäisesti, että mikäli mestaruus tänä vuonna Lindholmille tulisi, niin kolmas kerta toden sanoisi.

– Kuusi SM-rallia on edessä. Yksi vähemmän kuin kaudella 2019, joten sarjassa menestyminen ei kärsi isoja virheitä ja siksi pyrin ehjään kokonaisuuteen. SM1-luokassa Suomen mestaruutta tavoitellaan ja ajamme rallin SM-sarjaa, mutta teemme koko ajan töitä sen eteen, että voisimme laajentaa ajo-ohjelmaamme MM-sarjan puolelle, Lindholm taustoittaa.

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, Tunturiralli Rovaniemen ympäristössä, ajetaan tulevana viikonloppuna. Kymmenen erikoiskokeen mittainen urakka käynnistyy perjantaina ja maaliin saavutaan lauantai-iltana. Lindholm ajoi SM1-debyytissään Tunturirallissa kaksi vuotta sitten toiseksi ja viime vuonna tuli siis voitto.

2000-luvulla Tunturirallissa vain Kosti Katajamäki (2006-2007), sekä Juha Salo (2008-2009 ja 2015-2016) ovat pystyneet voittamaan Tunturirallin yleiskilpailun kahtena vuonna peräkkäin. Selvää on, että tämänvuotisessa kilpailussa yleiskilpailun ehdoton ennakkosuosikki on WRC-Toyotaa käskyttävä Kalle Rovanperä, mutta mikäli Lindholm pystyy uusimaan SM1-luokan voiton, voidaan saavutus ehdottomasti nostaa Katajamäen ja Salon rinnalle.

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit