MOTORSPORT

Kolmas kerta toden sanoo Emma Kimiläiselle? – “Tavoitteena on mestaruus”

Vain naisille tarkoitettu W Series -formulasarja avaa kolmannen kilpailukautensa tänä viikonloppuna Miamissa, Yhdysvalloissa komeasti, kun ohjelmassa on heti alkuun kaksi osakilpailua.

Vuonna 2019 käynnistynyt naisten W Series -formulasarja ajetaan toisena vuonna peräkkäin Formula 1:n MM-sarjan osakilpailujen yhteydessä ja kahteen aiempaan kauteen verrattuna osakilpailujen määrä on tänä vuonna suurempi. Historian kolmas W Series -kausi pitää sisällään yhteensä kymmenen osakilpailua, jotka tullaan ajamaan kahdeksalla eri radalla.

Kauden avauksessa, tänä viikonloppuna Miamissa, Yhdysvalloissa, sekä kauden päättävässä Meksikon osakilpailussa lokakuun lopulla kilpailulähtöjä ajetaan viikonlopun aikana kaksi. Aika-ajoja ohjelmassa on kuitenkin myös Miamissa, sekä Meksikossa yksi, kun jokaisen kuljettajan nopein aika tuo lähtöruudun lauantaina ajettavaan kilpailuun ja kuljettajan toiseksi nopein aika puolestaan määrittelee lähtöruudun sunnuntain kilpailuun.

– Todella upeaa, että kausi vihdoin alkaa ja vieläpä Miamista! Täällä on mieletön tunnelma, upeat puitteet ja amerikkalaiset fanit ovat kyllä omaa luokkaansa innostuksessaan ja fiiliksen nostattamisessa. Rata-aikaa viikonlopulle on todella vähän, sillä perjantaina on vain yksi 30 minuutin treeni, johon on luvattu sadetta, sarjan ainoa suomalaiskuljettaja Emma Kimiläinen kommentoi Viaplayn tiedotteessa.

Tänä vuonna W Series -sarjassa mukana nähdään 18 kuljettajaa kymmenestä eri maasta, jotka on jaettu yhdeksään kahden kuljettajan tiimiin. Kimiläinen edustaa Puma-tiimiä ja tiimikaverikseen helsinkiläinen saa yhden sarjan viidestä tulokaskuljettajasta, 19-vuotiaan tshekkiläisen Teresa Babibkovan. Kimiläinen on W Series -sarjan kaksivuotisen historian yksi menestyneimmistä kuljettajista ja tavoite alkavaan kauteen on vain ja ainoastaan mestaruus.

– Ensimmäisen kauden viidennen ja viime kauden kolmannen sijan jälkeen tavoitteenani on voittaa tänä vuonna mestaruus. Viime vuonna kauden avauspuolisko oli minulle vaikea, mutta tiedän mitä tarvitsen menestyäkseni tänä vuonna ja olen varma siitä, että Puma-tiimi tarjoaa minulle vahvan mahdollisuuden ajaa mestaruudesta, Kimiläinen korostaa.

 

16-vuotias Juju Noda debytoi W Series -sarjassa tänä vuonna (Kuva: Penny Harrison / W Series).

 

 

 

“Vaatimustaso sarjassa on todella korkea”

Babickovan lisäksi tämän vuoden tulokaskuljettajia ovat Bianca Bustamante, Chloe Chambers, Emely de Heus, sekä Juju Noda, jonka huikeasta Euroopan debyytistä kirjoitimme pari vuotta sitten. Tokiosta, Japanista kotoisin oleva 16-vuotias Noda on W Series -sarjan nuorin kuljettaja. Hän aloitti kartingin jo kolmevuotiaana ja Formula 4 -auton ratissa Noda nähtiin ensimmäisen kerran jo alle 10-vuotiaana. Formula 3 -autoa hän testasi ensimmäisen kerran 12 vuoden ikäisenä.

– Olen edelleen nuori, mutta olen jo kilpaillut pitkään ja olen valmis ottamaan seuraavan askeleen urallani W Series -sarjan myötä. Olen seurannut tämän sarjan kilpailuja tarkasti ja vaatimustaso sarjassa on todella korkea, joten tämä on loistava mahdollisuus ja pidän todella paljon siitä, miten sarja pyrkii auttamaan naisia eteenpäin moottoriurheilussa, Noda kehuu.

Suurimpana mestarisuosikkina W Series -sarjan historian kolmanteen kauteen starttaa sarjan kaksi aiempaa mestaruutta voittanut Jamie Chadwick, 23, joka on 14 ajetussa osakilpailussa kahden vuoden aikana jäänyt ulos palkintopallilta vain kahdesti. Chadwickin ykköshaastajiksi Kimiläisen lisäksi on ehdottomasti nimettävä Alice Powell, 29. Tämä kolmikko on voittanut 14 tähän mennessä ajetusta osakilpailusta yhteensä 12.

Kimiläiselle kahdella aiemmalla kaudella juuri kauden avausosakilpailu on tuottanut isoja vaikeuksia, joten tuon “kirouksen” toivoisi pysyvän poissa tänä vuonna Miamissa. Vuoden 2019 avauksessa Saksan Hockenheimissa Kimiläinen loukkaantui avauskierroksella sattuneessa kolarissa ja oli sivussa kahdesta seuraavasta osakilpailusta. Vuosi sitten Itävallassa kolarointi Beitske Visserin kanssa pudotti Kimiläisen tuloksissa ulos pisteiltä, sijalle 13.

Suomessa W Series -sarjan osakilpailuja voi seurata Elisa Viihde Viaplay -palvelun kautta. Kauden avausosakilpailussa kuljettajille on luvassa varsin hikinen urakka, sillä lämpötilat rapakon takana ovat jotain ihan muuta kuin mihin Euroopan puolella kevään testeissä ehdittiin tottua.

– Lämpötila huitelee 30 asteessa, joten onneksi tässä on muutama päivä aikaa totutella ilmastoon ennen viikonloppua, kun on saapunut tänne perinteisestä suomalaisesta vappukelistä, Kimiläinen vertaili.

Kauden 2022 ensimmäiset W Series -sarjan ratakierrokset harjoitusten myötä ajetaan Miamissa perjantaina Suomen aikaa kello 23.00 alkaen.

Miamin viikonlopun aikataulu

Perjantai 6.5.

23.00-23.30 – Harjoitukset

Lauantai 7.5.

16.10-16.40 – Aika-ajot
21.30-22.05 – 1. kilpailulähtö

Sunnuntai 8.5.

17.35-18.10 – 2. kilpailulähtö

Kaikki ajat Suomen aikoja!

W Series faktat 2022

Kuljettajat

4 Emely de Heus, 19 (NED) Sirin Racing
95 Beitske Visser, 27 (NED) Sirin Racing

5 Fabienne Wohlwend, 24 (LIE) CortDAO W Series Team
19 Marta Garcia, 21 (ESP) CortDAO W Series Team

7 Emma Kimiläinen, 32 Puma W Series Team
63 Teresa Babibkova, 19 (CZE) Puma W Series Team

8 Chloe Chambers, 17 (USA) Jenner Racing
55 Jamie Chadwick, 23 (GBR) Jenner Racing

10 Juju Noda, 16 (JPN) W Series Academy
91 Bianca Bustamante, 17 (FIL) W Series Academy

21 Jessica Hawkins, 27 (GBR) Click2Drive Bristol Street Motors Racing
27 Alice Powell, 29 (GBR) Click2Drive Bristol Street Motors Racing

22 Belen Garcia, 22 (ESP) Quantfury W Series Team
32 Nerea Marti, 20 (ESP) Quantfury W Series Team

26 Sarah Moore, 28 (GBR) Scuderia W
44 Abbie Eaton, 30 (GBR) Scuderia W

49 Abbi Pulling, 19 (GBR) Racing X
97 Bruna Tomaselli, 24 (BRA) Racing X

Kilpailukalenteri

07.05. Miami, Yhdysvallat
08.05. Miami, Yhdysvallat
21.05. Barcelona, Espanja
03.07. Silverstone, Englanti
24.07. Le Castellet, Ranska
31.07. Hungaroring, Unkari
09.10. Suzuka, Japani
23.10. Austin, Yhdysvallat
29.10. Mexico City, Meksiko
30.10. Mexico City, Meksiko

 

 

Kaikkien aikojen W Series tilastot

Mestaruudet

Jamie Chadwick (GBR) 2

Osakilpailuvoitot

Jamie Chadwick (GBR) 6
Alice Powell (GBR) 4
Emma Kimiläinen 2
Beitske Visser (NED) 1
Marta Garcia (ESP) 1

Palkintosijoitukset

Jamie Chadwick (GBR) 12
Alice Powell (GBR) 9
Emma Kimiläinen 7
Beitske Visser (NED) 4
Marta Garcia (ESP) 3
Fabienne Wohlwend (LIE) 3
Abbi Pulling (GBR) 1
Irina Sidorkova (RUS) 1
Nerea Marti (ESP) 1
Sarah Moore (GBR) 1

Paalupaikat

Jamie Chadwick (GBR) 7
Alice Powell (GBR) 2
Emma Kimiläinen 2
Abbi Pulling (GBR) 1
Fabienne Wohlwend (LIE) 1
Marta Garcia (ESP) 1

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com