Korsikan MM-rallissa dramaattinen avauspäivä

2.10.2015 / 23:14
Kuva: Red Bull

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu Korsikalla ei enää MM-taisteluiden puolesta kuljettajien ja automerkkien välillä jännitystä yleisölle tarjoa, varmistivathan Sebastien Ogier ja Volkswagen mestaruudet jo edellisessä osakilpailussa Australian soralla syyskuussa. Sen sijaan yksittäisen MM-rallin voittotaistelun osalta ralli tulee tarjoamaan huikean jännitysnäytelmän ja siitä suurin kiitos menee Korsikan saarella yli vuorokauden riehuneille rankkasateille, jotka tekivät avauspäivästä todella dramaattisen ja pistivät tulosluettelon todella erikoisen näköiseksi.

Avauspäivänä perjantaina Korsikan saarella piti ajaa kolme erikoiskoetta ja yhteensä reilut 110 ek-kilometriä, mutta urakka typistyi lopulta kahteen erikoiskokeeseen, kun olosuhteet toisella erikoiskokeella olivat niin huonot, että se jouduttiin perumaan kokonaan. Kaukana ei ollut sekään tilanne, että koko avauspäivä olisi ajettu siirtymätaipaleena, sillä olosuhteet olivat todella hurjat ja useat kuljettajat protestoivat useaan otteeseen päivän aikana sitä, että näin huonoissa olosuhteissa edes ajetaan kilpaa. Vuorilta tielle valunut vesi toi mukanaan hiekkaa tehden asfalttiteistä todella liukkaita, sekä kiviä aiheuttaen useita rengasrikkoja.

Yksi rengasrikon kärsineistä kuljettajista oli Australiassa uransa kolmannen maailmanmestaruuden varmistanut Sebastien Ogier, joka vielä Korsikan avaus-ek:lla oli koko joukon nopein. Kolmannella erikoiskokeella Ogier kärsi rengasrikon pudoten lähes kahden minuutin päähän kärjestä, mutta lopullinen sinetti ranskalaisen voittohaaveille kotirallissaan tuli siirtymäosuudella matkalla kohti parc ferme-aluetta ja yötaukoa, kun Volkswagenin vaihdelaatikko sanoi työsopimuksensa irti ja Ogier joutui keskeyttämään. Talli ilmoitti myöhemmin illalla, että Ogier nähdään super ralli-säännön turvin mukana kilpailussa lauantaina.

– Tiesin, että sateessa ja kivien seassa ajettaessa tästä tulee todellista lottoa. Hidas vasemmalle kääntyvä neulansilmä, emme osuneet mihinkään, mutta rengas hajosi, Ogier harmitteli erikoiskokeen maalissa.

Todelliset superyllättäjät rallin kärjessä

Parhaiten ja luvalla sanoen myös onnekkaimmin avauspäivän haastavista olosuhteista selviytyi Fordin Elfyn Evans, joka vielä avaus-ek:lla oli Ogieria 16 sekuntia hitaampi. Päätös-ek:lla britti kirjautti kuitenkin nimiinsä pohja-ajan lähes 10 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen, avauspäivän toiseen superyllättäjään, Hyundain hollantilaiseen Kevin Abbringiin nousten koko rallin kärkeen. Evansin ja Abbringin välinen ero on avauspäivän jälkeen 18,7 sekuntia. Volkswagenin suomalaistähti Jari-Matti Latvala nappasi avauspäivänä ek-sijoitukset kolme ja kuusi ja sijoitus ennen lauantain ajopäivää on kolmas, 22,9 sekuntia Evansista. Evans johtaa nyt ensimmäistä kertaa urallaan MM-rallia. Abbringille Korsikan MM-ralli on vasta uran toinen asfalttikilpailu WRC-autolla.

Avauspäivän jälkeen minuutin sisään mahtuu kahdeksan kuljettajaa, mutta neljäntenä oleva Citroenin Mads Östberg on jäänyt Latvalasta ja kolmannesta sijasta jo 15,9 sekuntia. Fordilla ajava ex-F1-tähti, puolalainen Robert Kubica, näytti jälleen vahvaa osaamistaan asfaltilla jakaen päivän avaus-ek:lla pohja-ajan Ogierin kanssa ja sijoitus avauspäivän jälkeen on lopulta viides, 40,3 sekuntia kärjestä jääneenä. Kubican tavoin F1-kokemusta ja vahvan ratahistorian omaava Fordin Stephane Sarrazin lähtee toiseen ajopäivään hyvistä asemista. Ranskalaisen sijoitus on kuudes ja eroa kärkeen on 43,1 sekuntia. Näiden kahden asfalttisoturin välillä tullaan näkemään varmasti mielenkiintoinen kaksintaistelu, sillä eroa avauspäivän jälkeen on vain 2,8 sekuntia.

Hyundain ykköskuljettaja Thierry Neuville keskeytti avaus-ek:lla kolhittuaan autoaan sillankaiteeseen, minkä seurauksena jousitus rikkoutui. Tallikaveri Hayden Paddon osui kolmannella erikoiskokeella isoon kiveen, vanne rikkoutui ja hidasti uusiseelantilaisen vauhtia. Paddon lähtee lauantain erikoiskokeille sijalta 10, eroa kärkeen on minuutti ja 14 sekuntia. Ja ei kahta ilman kolmatta, sillä myös kolmas Hyundai-kuljettaja, espanjalainen Dani Sordo, kärsi rengasrikon ajettuaan kiveen kolmannella erikoiskokeella. Sordo löytyy tuloksista vasta sijalta 13, eroa kärkeen on lähes kaksi minuuttia.

Esapekka Lappi taistelee luokkavoitosta

WRC 2-luokassa Skodan Esapekka Lappi on avauspäivän jälkeen kolmantena. Eroa luokkaa johtavaan Peugeotin Craig Breeniin on 10,2 sekuntia, joten Lappi on Saksan MM-rallin pettymyksen jälkeen vahvasti mukana MM-osakilpailun voittotaistelussa. Fordilla ajava Teemu Suninen on kuudentena, minuutin ja 20 sekuntia kärjestä jääneenä. Perjantain kahdella erikoiskokeella Lappi oli kahdesti neljäs, kun taas Suninen kirjautti ek-sijoitukset kuudes ja seitsemäs. Muiden kuljettajien tavoin myös Lappi harmitteli kolmannen erikoiskokeen maalissa avauspäivän todella vaikeita olosuhteita.

– Aivan kauhea erikoiskoe, yksi vaikeimmista mitä olen ikinä elämässäni ajanut. Tultiin varman päälle ilman mitään riskejä, Lappi kommentoi.

Korsikan MM-ralli jatkuu lauantaina kello 10 Suomen aikaa. Mikäli olosuhteet eivät tuo muutoksia, niin lauantaina on tarkoitus ajaa kolme erikoiskoetta ja yhteensä reilut 128 ek-kilometriä. Ralli päättyy sunnuntaina.

Yleiskilpailu 3/9 ek:n jälkeen

1. Elfyn Evans (Ford) 46:48,5
2. Kevin Abbring (Hyundai) + 18,7
3. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 22,9
4. Mads Östberg (Citroen) + 38,8
5. Robert Kubica (Ford) + 40,3
6. Stephane Sarrazin (Ford) + 43,1
7. Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 44,5
8. Kris Meeke (Citroen) + 47,0
9. Bryan Bouffier (Ford) + 1:04,8
10. Hayden Paddon (Hyundai) + 1:14,9

Evansin keskinopeus 84,0 km/h
Pohja-ajat: Ogier 1, Kubica 1 ja Evans 1

Jari Hotti


Facebook kommentit