MOTORSPORT

Kristian Sohlberg hyppää 14-vuotiaan rallilupauksen kartturiksi – “Analysoi paljon”

Latvian rallisarjan junioreiden mestaruudesta tiukasti taisteleva Isak Hatanmaa saa tulevana viikonloppuna ajettavaan Paide Ralliin kartanlukijakseen Kristian Sohlbergin.

Latvian rallisarjan junioreiden pisteissä toisena oleva Isak Hatanmaa, 14, kilpailee ensimmäistä täyttä kauttaan Latvian rallisarjassa. Kaksi palkintosijoitusta tänä vuonna saavuttanut Hatanmaa valmistautui edessä olevaan Paide Ralliin viime viikonloppuna Sastamalan seudulla ajetussa Harrasterallisarjan osakilpailussa. Hatanmaa sijoittui luokassaan kolmanneksi ja fiilis testikilpailun jälkeen oli nuorukaisella hyvä.

– Meni ihan hyvin. Kokeiltiin alussa rengasmerkkiä millä ei normaalisti ajeta ja loppupätkillä vaihdettiin taas tuttuun merkkiin. Saatiin tästä hyödyllistä tietoa. Oli reitiltään varmasti hienoin ja haastavin mitä ollaan ajettu. Jäi erittäin positiivinen mieli tästä rallista, Hatanmaa kommentoi tiedotteessaan.

Paide Ralli ajetaan tulevana viikonloppuna kaksipäiväisenä kilpailuna perjantaina ja lauantaina. Kilpailureitti pitää sisällään kymmenen soralla ajettavaa erikoiskoetta yhteispituudeltaan 129,82 kilometriä. Kilpailu kuuluu kolmeen eri rallisarjaan: Baltic Sea -sarjan kauden neljäs osakilpailu, Viron rallisarjan kauden viides ja Latvian rallisarjan kauden seitsemäs osakilpailu. Latvian rallisarjan osalta kyseessä on kauden toiseksi viimeinen osakilpailu.

– Tavoite on ajaa järkevästi maaliin, omaa vauhtia tasaisesti nostaen. Se on tässä rallissa viisain ratkaisu. Pitää välttää rengasrikot. Alueelle tyypilliseen tapaan siellä on oikaisuesteinä kivenmurikkaa tiet täynnä. Haetaan parempaa sijoitusta kuin viimeksi. Siihen on mahdollisuus, kunhan ei tule rengasrikkoja tai muita murheita. Meidän luokassa on 18 kuskia kahdeksasta eri maasta, joten vastus tulee olemaan ylivoimaisesti kauden kovin, Hatanmaa ennakoi.

Hatanmaa kilpailee latvialaisessa Sports Racing Technologies -tiimissä, jonka kalustolla aiempina vuosina uransa alkuvaiheita on käynyt läpi muun muassa Nikolay Gryazin. Aiemmin tällä kaudella Hatanmaan kartanlukijana Latvian rallisarjassa on nähty Eetu-Pekka Hellsten ja Arttu Vastamäki, mutta tulevana viikonloppuna Peugeotissa “pelkääjän penkkiin” hyppää rallivalmentaja Kristian Sohlberg, 45.

– Isak on rauhallinen, määrätietoinen nuori, todella lupaava kuski. Analysoi aika paljon itse ja ottaa neuvoista vaarin. Olen nähnyt monia nuoria lupaavia kavereita niin Suomessa kuin muuallakin ja häntä voi verrata huippulupauksiin. Isakin kanssa on kiva tehdä töitä. Vaikka hiljainen kaveri onkin, niin silti juttua tulee kun tutustutaan ja homma rentoutuu, seitsemättä kertaa urallaan kartanlukijan tehtäviä hoitava Sohlberg taustoittaa.

Kuljettajaurallaan 32 MM-ralliin osallistunut Sohlberg on tänä vuonna nähty kartanlukijan tehtävissä kerran, kesä-heinäkuun vaihteessa Liettuassa ajetussa Lazdijai Rallissa, missä hän kilpaili yhdessä liettualaisen Tomas Smagarysin kanssa. Hatanmaan liityttyä Sohlbergin valmennettavien joukkoon, Sohlberg pääsee nyt näkemään läheltä miten nuori kuljettajalupaus toimii kilpailutilanteissa.

– Haluan nähdä kisapaineessa, miten Isak ajaa nuotista, käyttää tietä hyväkseen ja toteuttaa asioita joita on harjoiteltu. Se antaa minulle työkaluja, näen millä osa-alueilla on kehitettävää. Mutta ennen kaikkea haluan että on hauskaa, tärkeintä on nähdä maalissa hymyilevä 14-vuotias, Sohlberg korostaa.

Paide Rallin keskuspaikka sijaitsee Paiden kaupungissa Keski-Virossa, noin 90 kilometrin päässä maan pääkaupungista Tallinnasta. Yleiskilpailussa suurimmat voittajasuosikin paineet heitetään isäntämaan Georg Linnamäen harteille. Linnamäe tavoittelee menestystä Hyundain i20 N Rally2 -autolla. Suomalaisista mukana nähdään Hatanmaa-Sohlberg kaksikon lisäksi Ford Fiesta Rally3 -autolla kilpailevalle virolaiselle Kristjan Kajakisille nuotteja lukeva Ari Tiukkanen.

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com