Kristoffersson ylsi Norjassa täydelliseen suoritukseen – Loebin mestaruushaaveet kokivat kolauksen

11.6.2018 / 12:36
Hellin kärkitrio, Johan Kristoffersson, Mattias Ekström, sekä Petter Solberg (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin hallitseva maailmanmestari Johan Kristoffersson on tällä hetkellä niin kovassa iskussa, että pysäyttäjää ei kilpakumppaneista löydy, ei missään kilpailuviikonlopun eri vaiheista. Kauden viidennessä osakilpailussa Norjan Hellissä Kristoffersson teki historiaa olemalla nopein kaikissa alkuerissä, sekä voittamalla niin semifinaalin, kuin finaalinkin.

Vuonna 2014 käynnistyneen rallicrossin MM-sarjan historiassa tähän täydelliseen suoritukseen on aiemmin pystynyt vain Andreas Bakkerud, joka Johan Kristofferssonin tavoin teki täydellistä työtä nimenomaan Hellin radalla Norjassa. Bakkerud ajoi vuonna 2016 nopeimman ajan kaikissa neljässä alkuerävaiheessa, voitti semifinaalin ja oli ykkönen myös finaalissa.

Tämänvuotisessa Hellin kilpailussa alkuerissä Kristoffersson joutui tiukimmalle ensimmäisessä alkuerässä, missä nopein aika tuli reilun kolmen sekunnin kymmenyksen Sebastien Loebiin nähden. Alkuerissä toiseksi paras oli Peugeotin Timmy Hansen ennen Kristofferssonin tiimikaveria Petter Solbergia. Peugeoteista myös Kevin Hansen ehti Loebin edelle, kun ranskalaiselta jäi kolmannessa alkuerälähdössä lisälenkki kiertämättä ja se pudotti sijoitusta useammankin pykälän alaspäin seitsemänneksi.

Suomalaisista Niclas Grönholm oli alkuerissä kuudes selviten semifinaaleihin, kun taas Joni-Pekka Rajalan 16. sija tiesi kilpailuviikonlopun päättymistä alkuerävaiheeseen. Suomalaisen GRX Taneco -tiimin toinen kuljettaja, Timur Timerzyanov, koki epäonnea juuri ennen viimeistä alkuerää. Venäläiskuljettaja otti starttiharjoitusta ennen lähtöruutuun ajamista, Hyundaista todennäköisesti kytkin petti, ja näin taistelu semifinaalipaikasta päättyi siihen.

Ensimmäisestä semifinaalilähdöstä tiensä finaaliin raivasivat Kristoffersson, Bakkerud, sekä Solberg. Neljänneksi jäänyt Loeb sen sijaan joutui pakkaamaan laukkunsa ja siirtämään ajatuksensa edessä olevaan kotimatkaan. Pettymys oli varmasti iso, koska Loeb on osoittanut alkukauden suoritustensa perusteella pystyvänsä todenteolla taistelemaan tänä vuonna jopa maailmanmestaruudesta ja sen Loeb on myös julkisesti tavoitteekseen tälle kaudelle asettanut.

 

Hae Lainaa

 

Kristoffersson ja Volkswagen repivät eroa MM-pisteissä

Toinen semifinaali päättyi Timmy Hansenin voittoon ennen Mattias Ekströmiä ja Kevin Hansenia. Näin ollen kaikki muut Peugeot-kuljettajat paitsi Loeb, selviytyivät finaaliin. Tätä ei olisi kovinkaan moni onnistuneesti veikannut ennen Hellin viikonloppua. Grönholm sijoittui neljänneksi jääden viimeisestä finaalipaikasta noin sekunnin päähän.

Finaaliin Kristoffersson starttasi paalupaikalta ja Timmy Hansen kakkosruudusta. Toiseen lähtöriviin asettuivat Audi-kuljettajat Bakkerud, sekä Ekström. Kolmannen rivin puolestaan muodostivat Solberg ja Kevin Hansen. Kotiyleisönsä edessä kilpailleista Bakkerudista ja Solbergista Bakkerud joutui heti startin jälkeen toteamaan, että kotikilpailu ei tällä kertaa suurempaa menestystä tuo.

Bakkerud kolaroi ennen ensimmäistä mutkaa yhdessä Timmy Hansenin kanssa sillä seurauksella, että Bakkerudin auto jäi poikittain Hansenin eteen ja molemmat olivat useamman sekunnin ajan paikoillaan samaan aikaan, kun muut neljä kuljettajaa paahtoivat karkuun. Ekström ja Kevin Hansen syöksyivät lisälenkille heti startin jälkeen, Kristoffersson siirtyi johtoon ja sai peräänsä Solbergin.

Solberg hoiti lisälenkin kakkossijalta viidennellä kierroksella ja palasi takaisin radalle kolmanneksi, kun Ekström ehti ohi ja toiseksi. Kristoffersson jätti kärkikuljettajana lisälenkin viimeiselle kierrokselle ja kun lisälenkki oli suoritettu, palasi hallitseva maailmanmestari hallitusti takaisin kärkipaikalle ja ajoi ruutulipulle ykkösenä ennen Ekströmiä ja Solbergia.

Kristofferssonille voitto oli jo kauden neljäs, kun osakilpailuja on nyt ajettu viisi. MM-pisteissä ruotsalainen repäisi piste-eron täydellisen viikonloppunsa myötä jo 31 pisteeseen toisena olevaan Loebiin nähden. Solberg puolestaan nousi kolmanneksi ohi Bakkerudin. Loebin ja Solbergin välinen piste-ero on nyt enää vain kaksi pistettä. Tiimien MM-pisteissä Volkswagen karkasi 39 pisteen karkumatkalle Peugeotista.

Rallicrossin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Ruotsin Höljesissä kesä-heinäkuun vaihteessa.

Hellin finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen 3.54,906
2) Mattias Ekström (SWE) Audi 3.55,694
3) Petter Solberg (NOR) Volkswagen 3.57,422
4) Kevin Hansen (SWE) Peugeot 3.58,571
5) Timmy Hansen (SWE) Peugeot 4.04,208
6) Andreas Bakkerud (NOR) Audi 4.06,163

Kuljettajien MM-pistetilanne 5/12 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (SWE) 135
2) Sebastien Loeb (FRA) 104
3) Petter Solberg (NOR) 102
4) Andreas Bakkerud (NOR) 101
5) Mattias Ekström (SWE) 97
6) Timmy Hansen (SWE) 94
7) Niclas Grönholm 66
8) Kevin Hansen (SWE) 61
9) Janis Baumanis (LAT) 41
10) Robin Larsson (SWE) 40

Tiimit

1) PSRX Volkswagen Sweden 237
2) Team Peugeot Total 198
3) EKS Audi Sport 198
4) GRX Taneco 100
5) Olsbergs MSE 76
6) GC Kompetition 59

 

 

Teksti: Jari Hotti, Hell – Twitter: @JariHotti
Video: Rallicrossin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit