MOTORSPORT

Kristofferssonin ensimmäinen alkuerä hylättiin, tulosluettelo meni uusiksi

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa. Perjantain ohjelmassa oli kaksi ensimmäistä alkuerää.

Yksi suurimpia mielenkiinnon kohteita rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailussa Barcelonassa, Espanjassa perjantaina oli se, millaiseen vauhtiin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson yltäisi ensimmäisessä Audi-kilpailussaan. Ruotsalaiskuljettaja kun on aiemmin ajanut MM-sarjaa ainoastaan Volkswagenilla ja nyt edessä oli ensimmäinen kilpailu Audin ratissa.

Kun viikonlopun neljästä alkuerästä kaksi ensimmäistä oli perjantaina ajettu, saatiin huomata Kristofferssonin olevan siellä tutulla paikalla, eli tuloslistan ykkösenä ja maksimipistein tottakai. Hallitseva maailmanmestari näytti jälleen kerran muille menemisen mallia olemalla ainoa kuljettaja, joka pystyi rikkomaan molemmissa perjantain alkuerissä kolmen minuutin ja kymmenen sekunnin ajan.

Jos on Kristofferssonin tavaramerkki lähes poikkeuksetta ollut aina se, että lähtövoitot ovat tulleet “startista kärkeen ja piikistä ruutulipulle ykkösenä” taktiikalla, niin tällä kertaa lähtövoittojen salaisuus oli onnistunut jokeritaktiikka. Ensimmäisessä alkuerässä, neljännessä lähdössä, Kristoffersson jätettiin startin jälkeen kolmanneksi, kun Timo Scheider pyyhkäisi ensimmäisen mutkan kevyellä kylkikosketuksella ohi ja toiseksi.

Kristoffersson meni välittömästi lisänlenkille ja kun takana ollut Rene Munnich suoritti lisälenkin samaan aikaan, ei Kristofferssonin palatessa takaisin radalle edessä ollut hitaampaa kuljettajaa. Kristoffersson pääsi näin ollen ajamaan omaa ajoaan ja sitä kautta kärkikaksikkoa kiinni. Kun Timmy Hansen kärkipaikalta meni lisälenkille viimeisellä kierroksella, Kristoffersson nousi kärkeen ja ajoi ykkösenä maaliin.

– Ensimmäisessä mutkassa oli tiukkaa ja kylki kyljessä taistelua, niin kuin pitääkin. Olen tähän tulokseen todella tyytyväinen, iso kiitos tiimille, joka antoi minulle loistavan auton, Kristoffersson hehkutti MM-sarjan uuden RX+ palvelun haastattelussa tuoreeltaan maaliintulon jälkeen.

Toisessa alkuerässä, ensimmäisessä lähdössä, Kristoffersson sai ykkösruudusta hyvän startin, mutta ajoi ensimmäisen mutkan hieman leveäksi ja Timmy Hansen pääsi kuittaamaan sisäkautta maanmiehensä ohi ja kärkeen. Kristoffersson suoritti lisälenkin jälleen ensimmäisellä kierroksella ja kun sen jälkeen ajetut kierrosajat olivat Hansenin kierrosaikoja nopeammat, Kristoffersson kuittasi Hansenin ohi viimeisellä kierroksella Hansenin suoritettua lisälenkin ja ajoi voittoon.

– Tein virheen ensimmäisessä mutkassa, jarrutin liian myöhään. Onnistuimme voittamaan kaksi alkuerää, joten olen todella onnellinen. Iso kiitos EKS JC -tiimille, he ovat tehneet loistavaa työtä, Kristoffersson kehui.

 

Niclas Grönholm on kahden ajetun alkuerän jälkeen pisteissä viidentenä (Kuva: @world / Red Bull Content Pool).

 

Juha Rytkönen kilpailee nyt ensimmäistä kertaa urallaan ulkomailla (Kuva: @world / Red Bull Content Pool).

 

Jesse Kallion ensimmäiset alkuerät uudella sähköautolla sujuivat lennokkaasti (Kuva: @world / Red Bull Content Pool).

 

 

“Päässä pyörii nyt liikaa asioita”

Hansenin veljekset, järjestyksessä Timmy ja Kevin, ovat kahden alkuerän jälkeen kokonaispisteissä sijoilla kaksi ja kolme. Neljättä sijaa pitää hallussaan erinomaisen perjantain ajanut Timo Scheider, kun taas suomalaisen GRX-SET-tiimin kuljettajista Niclas Grönholm löytyy tulosluettelosta sijalta viisi. Grönholmin tiimikaveri Krisztian Szabo on sijalla kuusi.

Grönholm kärsi aamupäivän harjoituksissa rengasrikon ja ennen ensimmäistä alkuerälähtöä inkoolainen oli RX+ haastattelussa kaukana rennosta ja iloisesta fiiliksestä. Hyundaissa oli ilmennyt joku tekninen vika.

– Se on jotain sellaista mistä en haluaisi keskustella. Kyseessä on asia minkä kanssa meidän täytyy nyt vain tulla toimeen. Vaikeaa on, mutta yritetään. Mitään odotuksia minulla ei ole, yritän vain tehdä parhaani ja olla miettimättä sitä. Katsotaan miten käy, Grönholm kommentoi äärimmäisen arvoituksellisesti.

Ensimmäisessä alkuerässä suomalaiskaksikko Grönholm ja Juha Rytkönen olivat samassa lähdössä, Rytkönen ykkösruudussa ja Grönholm kolmannessa ruudussa. Lähdön muut kuljettajat olivat Enzo Ide, sekä Oliver Bennett. Rytkönen sai hyvän startin, mutta ajoi ensimmäisen mutkan sen verran leveäksi, että heikomman startin saanut Grönholm pääsi kuittamaan ohi. Grönholm vei lopulta lähtövoiton selkeästi, mutta kokonaistuloksissa aika oli vasta kuudenneksi nopein.

– En saanut kovin hyvää starttia, mutta ensimmäisessä mutkassa avautui sen verran tilaa, että pääsin nousemaan kärkeen. Pari ensimmäistä kierrosta otin liian varovasti, päässä pyörii nyt liikaa asioita, Grönholm sanoi ja lähti kohti varikkoa, kuuntelematta enää toimittajan seuraavaa kysymystä.

Toisessa alkuerässä ja sen toisessa lähdössä Kevin Abbring oli ykkösruudussa, saaden viereensä Grönholmin, Iden, sekä Szabon. Abbring otti startin jälkeen kärkipaikan, kun taas Grönholm epäonnistui jälleen startissaan ja jäi ensimmäisten mutkien jälkeen koko porukan viimeiseksi. Grönholm teki kuitenkin hienon nousun toiseksi ja kun viimeisellä kierroksella kärjessä ollut Abbring törmäsi rengasvalliin, rikkoen Renaultistaan oikean eturenkaan ripustuksen, Grönholm nappasi päivän toisen lähtövoittonsa. Nyt aika riitti viidenteen sijaan.

– Huono startti jälleen. Ei kulje tällä hetkellä, mutta emme luovuta. Huomenna on pitkä päivä ja taistelu jatkuu, Grönholm kommentoi lyhyesti.

Rytkönen nappasi toisesta alkuerästä lähtövoiton varman ja hyvän ajon päätteeksi. Kokonaistuloksissa suonenjokelaisen aika riitti seitsemänteen sijaan ja pisteissä sijoitus kahden alkuerän jälkeen on seitsemäs, kun ensimmäisen alkuerän aika oli tuonut yhdeksännen sijan.

– Ei voi olla tyytyväinen, vauhtia pitää löytää huomiselle lisää, Rytkönen kommentoi.

RX2e-luokassa avauspäivä kulki odotetusti kolmikon Guillaume De Ridder, Fraser McConnell ja Jesse Kallio hallitessa tapahtumia. De Ridder oli molempien alkuerien nopein kuljettaja ja johtaa kahden alkuerän jälkeen maksimipistein. Kallio ja McConnell ovat tasapistein toisena, molemmilla pisteitä on kasassa 87. Kallio esitteli toisessa alkuerässä yhden päivän komeimmista suorituksista, tekemällä hienon ohituksen McConnelista ja nousemalla lähdössä toiseksi.

Lauantai Barcelonassa käynnistyy harjoituksilla Suomen aikaa kello 10.30. Kolmannet alkuerät ajetaan RX3-luokassa kello 11.30 alkaen, RX2e on vuorossa kello 11.48 ja MM-sarjan pääluokka RX1 kello 16.30.

Uutista muokattu perjantaina 23.7. Kristofferssonin ensimmäisen alkuerän suoritus hylättiin, koska ruotsalaiskuljettajan autossa tiedonkeruulaite ei ollut päällä. Yläpuolella oleva uutisteksti pysyy muokkaamattomana, mutta sen sijaan alapuolella olevat tulokset on korjattu.

Pistetilanteet 2/4 alkuerän jälkeen

RX1

1) Timmy Hansen (SWE) Peugeot 95
2) Kevin Hansen (SWE) Peugeot 87
3) Timo Scheider (GER) Seat 82
4) Niclas Grönholm Hyundai 78
5) Krisztian Szabo (HUN) Hyundai 75
6) Juha Rytkönen Ford 73
7) Kevin Abbring (NED) Renault 72
8) Rene Munnich (GER) Seat 71
9) Enzo Ide (BEL) Audi 69
10) Oliver Bennett (GBR) Mini 67
11) Mandie August (GER) Seat 66
12) Attila Mozer (HUN) Ford 65

———-

13) Tamas Karai (HUN) Audi 61
14) Patrick Guillerme (FRA) Hyundai 57
15) Johan Kristoffersson (SWE) Audi 50
16) Dan Öberg (SWE) Volkswagen 30

RX2e

1) Guillaume De Ridder (BEL) 100
2) Jesse Kallio 87
3) Fraser McConnell (JAM) 87
4) Ole Henry Steinsholt (NOR) 80
5) Damien Meunier (FRA) 78
6) Pablo Suarez (ESP) 75
7) Jose-Luis Garcia Molina (ESP) 73
8) Patrick O’Donovan (GBR) 71
9) Mark Flaherty (GBR) 71
10) Jan Oscar Ortfeldt (ITA) 69

Euro RX3

1) Yuri Belevskiy (SUI) Audi 100
2) Kobe Pauwels (BEL) Audi 90
3) Damian Litwinowicz (POL) Audi 80
4) Jan Cerny (CZE) Skoda 78
5) Zsolt Szijj Jolly (HUN) Audi 77
6) Timur Shigabutdinov (RUS) Audi 74
7) Kasparas Navickas (LTU) Skoda 74
8) Marat Knyazev (RUS) Audi 73
9) Siim Saluri (EST) Renault 71
10) Jiri Susta (CZE) Skoda 69
11) Marcel Suchy (CZE) Skoda 69
12) Radoslaw Raczkowski (POL) Skoda 65

———-

13) Lukas Ney (GER) Skoda 31

Lauantain aikataulu

10.30 – Harjoitukset
11.30 – RX3, 3. alkuerä
11.48 – RX2e, 3. alkuerä
16.15 – RX2e, 4. alkuerä
16.30 – RX1, 3. alkuerä
17.15 – RX3, 4. alkuerä
17.45 – RX1, 4. alkuerä
18.40 – RX2e, semifinaalit
18.56 – RX3, semifinaalit
19.20 – RX3, finaali
20.00 – RX1 semifinaalit ja finaali, RX2e finaali

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Kolmannen alkuerän lähdöt

RX1

Lähtö 1: Ide-Öberg-Karai-Guillerme
Lähtö 2: Bennett-Mozer-August-Abbring
Lähtö 3: Grönholm-Szabo-Rytkönen-Munnich
Lähtö 4: Kristoffersson-T.Hansen-K.Hansen-Scheider

RX2e

Lähtö 1: Suarez-Molina-Flaherty-Ortfeldt-O’Donovan
Lähtö 2: De Ridder-Kallio-McConnell-Steinsholt-Meunier

Euro RX3

Lähtö 1: Suchy-Knyazev-Shigabutdinov-Ney
Lähtö 2: Navickas-Saluri-Susta-Raczkowski
Lähtö 3: Belevskiy-Pauwels-Litwinowicz-Jolly-Cerny

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: RX+ palvelun haastattelut

 

Grönholm vastaan kolme kovaa ruotsalaista – “Meillä on kaikki edellytykset menestyä”

Juha Rytkösen pitkä odotus päättyy vihdoin – “Intoa täynnä niin kuin ilmapallo”

Jesse Kallio mukana tekemässä rallicrossin historiaa – “Todella miellyttävä ajettava”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com