MOTORSPORT

Kristofferssonin perheellä tuplajuhlat, mestaruudet Latviassa ja Ruotsissa – “Tämä kaikki tuntuu epätodelliselta”

Bikerniekin radalla, Latvian Riiassa, saatiin todistaa sunnuntaina ruotsalaisen Johan Kristofferssonin mestaruusjuhlia rallicrossin MM-sarjassa, vaikka ajamatta on vielä Saksan ja Etelä-Afrikan osakilpailut. Lisää aihetta juhlaan Kristofferssonin perheelle toi samaan aikaan Latvian kilpailun kanssa ajettu STCC-kauden viimeinen kisaviikonloppu.

Vaikka rallicrossin hallitseva maailmanmestari Mattias Ekström avasikin MM-sarjan vuosimallia 2017 kolmella peräkkäisellä voitolla, niin kaudesta tuli siitä huolimatta PSRX Volkswagen Sweden -tallin Johan Kristofferssonin näytös. Kristoffersson ajoi kauden avausvoittonsa neljännessä osakilpailussa Belgiassa, oli heti perään Englannissa toinen ja sen jälkeen voitti viisi osakilpailua peräkkäin, mikä on myös MM-sarjan uusi peräkkäisten voittojen ennätys.

Voitto Latviassa oli Kristofferssonille kauden kuudes ja varmisti maailmanmestaruuden jo ennen kahta viimeistä osakilpailua.

– Maailmanmestaruus, uskomatonta! Tulos on uskomaton ja tämä kaikki tuntuu epätodelliselta. Voittaa viisi kisaa peräkkäin on myös jotain aivan uskomatonta. Tämä on jotain minkä eteen olen tehnyt kovasti töitä vuodesta 2013 lähtien ja menee aika pitkään ennen kuin ymmärrän mitä olen saavuttanut. Olen kilpailuhenkinen persoona ja aina halunnut tulla maailmanmestariksi. Tämä on unelmien täyttymys, onnellinen Kristoffersson kommentoi kilpailun jälkeen.

Joulukuussa 29 vuotta täyttävän Kristofferssonin pistejohto oli ennen Latvian osakilpailua jo 46 pistettä toisena olevaan Petter Solbergiin nähden ja harva enää uskoi hänen hukkaavan tätä pistejohtoaan loppukauden kisoissa. Mutta se, että mestaruus varmistui jo kauden kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa, tuli kaikille, myös Kristofferssonille itselleen, yllätyksenä.

– En ollut valmistautunut voittamaan maailmanmestaruutta vielä tänä viikonloppuna, enkä edes miettinyt sitä ennen kuin vasta siinä vaiheessa, kun Petter ei selviytynyt finaaliin. Siinä kohtaa kävi ensimmäisen kerran mielessä, että se mestaruus voisi olla mahdollista voittaa jo täällä, Kristoffersson kertasi.

Kristoffersson nappasi täyden pistepotin alkueristä lyöden Solbergin kolmella pisteellä. Tässä kohtaa piste-ero kokonaistilanteessa oli siis 49 pistettä Kristofferssonin eduksi. Voitetusta semifinaalierästään Kristoffersson nappasi kuusi pistettä, kun taas omassa erässään heti lähdön jälkeen ensimmäisessä mutkassa sattuneessa kolarissa loukkaantunut Solberg jäi yhteen pisteeseen. Piste-ero nousi nyt 54 pisteeseen ja Kristofferssonilla oli vielä mahdollisuus hankkia maksimissaan kahdeksan pistettä finaalista voiton myötä, sekä samalla varmistaa sen myötä maailmanmestaruus. Ja sen Kristoffersson myös teki.

– Kun finaalia oli ajamatta kolme kierrosta, niin aloin ajatella sitä mitä oli oikein tapahtumassa. Kun tulin viimeisen kerran viimeiseen mutkaan, niin huusin tiimille, että olenko todella tehnyt sen? Olenko maailmanmestari? Ja vastaus tuli radiosta heti, “Johan, sinä olet maailmanmestari”, neljännestä osakilpailusta peräkkäin maksimipisteet (30) saavuttanut Kristoffersson hehkutti.

Finaalin paalupaikalta Kristoffersson on startannut yhdeksässä osakilpailussa peräkkäin. Kyllä, MM-sarjan kaikkien aikojen ennätys myös tämä.

 

Kuva: Jari Hotti
PSRX Volkswagen Sweden -talli on dominoinut tällä kaudella rallicrossin EM-sarjaa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Olen saanut hyödyntää hänen erinomaista tietämystään”

Johan Kristofferssonin isä Tommy kilpaili rallicrossin EM-sarjassa 80- ja 90-luvulla parhaana saavutuksenaan kakkosdivisioonan EM-pronssi vuonna 1993.

– Seurasin isääni tarkasti, kun hän ajoi kilpaa ja nyt minun ajaessani hän on ollut lähes kaikissa kisoissa mukana paikan päällä. Olemme perheenä toimineet aina hyvin joukkueena, Johan Kristoffersson kehuu.

Kehuja saa myös tallikaveri Petter Solberg, rallicrossin kaksinkertainen maailmanmestari ja sarjan historiassa eniten (10) osakilpailuvoittoja ajanut norjalaiskuljettaja.

– Petter on erinomainen tallikaveri. Me molemmat olemme sen suhteen “nörttejä”, että haluamme kaikkien yksityiskohtien olevan aina viimeisen päälle kunnossa. Heitämme painetta toinen toistemme suuntaan ja olen saanut hyödyntää hänen erinomaista tietämystään. Petter on todella päästänyt minut lähelleen ja haluan kiittää häntä, sekä koko tiimiä kaikesta siitä avusta mitä olen heiltä saanut, Kristoffersson sanoo.

Kristoffersson on ajanut urallaan kahdeksan MM-osakilpailuvoittoa. Kaudella 2013 hän sijoittui rallicrossin EM-sarjassa sijalle 28. ja 2014 sijoitus oli kahdeksas. Vuonna 2015 käynnistyi menestysputki, joka toi ensin MM-pronssia, seuraavana vuonna MM-hopeaa ja värisuora täydentyi nyt siis kolmannella peräkkäisellä kaudella MM-mitalilla – tällä kertaa kultaisella.

– Johan todellakin ansaitsee tämän mestaruuden. Hän on kukistanut tänä vuonna sellaisia kovia nimiä kuten (Sebastien) Loeb ja (Mattias) Ekström, unohtamatta tietenkään tallikaveria Solbergia. Hän on ollut koko kauden ajan luotettava (kaikissa kymmenessä osakilpailussa finaaliin) ja henkisesti uskomattoman vahva. Johan on pitänyt koko ajan molemmat jalat tiukasti maassa. Tämä mestaruus nostaa hänet lajin parhaiden joukkoon, Volkswagen Motorsportin johtaja Sven Smeets arvostaa.

Kristoffersson ja Solberg kilpailevat tällä kaudella Volkswagen Motorsportin rakentamilla 570-hevosvoimaisilla Volkswagen Polo GT Supercar -autoilla, jotka pohjautuvat rallin MM-sarjassa kaudella 2014 menestystä saavuttaneisiin Volkswagen Polo WRC -autoihin. Kilpailutoimintaa rallicrossin MM-sarjassa pyörittää PSRX Volkswagen Sweden -talli, joka varmisti Latvian osakilpailussa tallien välisen maailmanmestaruuden jo tässä vaiheessa kautta.

– Johanilla on takanaan ainutlaatuinen talli, joka myös ansaitsee mestaruutensa. Vasta perustettu talli on työskennellyt loistavasti yhdessä, heti ensihetkestä lähtien, Smeets muistuttaa.

Tallien maailmanmestaruus on mennyt Ruotsiin MM-sarjan historian jokaisella tähän mennessä ajetulla kaudella. 2014 mestariksi kruunattiin Ford Olsbergs MSE, 2015 Team Peugeot-Hansen ja viime vuonna EKS-RX. Latvian osakilpailun finaalissa toiseksi ajoi viimeistä kertaa hallitsevana maailmanmestarina esiintynyt Ekström, joka pääsi ensimmäisenä onnittelemaan seuraajaansa ja uutta mestaria.

– Uskon aina siihen, että paras mies ansaitsee voittaa ja Johan on osoittanut olevansa paras ja nopein mies tällä kaudella. Olen tuntenut Johanin aivan pikkupojasta asti. Kunnioitan häntä todella paljon ja näen hänessä samaa taistelijan luonnetta kuin hänen isässään, Ekström kuvaili.

Kristofferssonin perheelle mennyt viikonloppu oli varmasti ikimuistoinen, sillä Latvian rallicross-kilpailun aikaan Ruotsissa ajettiin STCC:n (Scandinavian Touring Car Championship) kauden viimeinen kisaviikonloppu Mantorpin radalla. Kristoffersson Motorsportin kuljettajat voittivat kaikki kolme viikonlopun lähtöä, Fredrik Ekblom kaksi ensimmäistä ja Fredrik Blomstedt viimeisen. Ekblom sijoittui loppupisteissä toiseksi, Blomstedt oli kolmas ja Kristoffersson neljäs, vaikka joutui jättämään useita osakilpailuja väliin kauden aikana.

Kristoffersson Motorsport valloitti tallien välisen mestaruuden ylivoimaisesti, 85 pisteen erolla ennen PWR Racingia, jonka ykköskuljettaja Robert Dahlgren (Seat) puolestaan ajoi kuljettajien pisteissä mestariksi.

– Voitimme enemmän kuin puolet tämän kauden lähdöistä. Sen myötä ylitimme kaikki odotuksemme tämän kauden suhteen ja näytimme, että meillä on paras auto, Johan Kristoffersson pääsi hehkuttamaan perheensä tallin mestaruutta STCC-sarjassa.

Rallicrossin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu ajetaan Saksassa syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Latvia RX ja SuperCar-luokan MM-finaali

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 5.06,673
2) Mattias Ekström (Audi) 5.09,038
3) Sebastien Loeb (Peugeot) 5.10,592
4) Andreas Bakkerud (Ford) 5.11,207
5) Janis Baumanis (Ford) 5.16,726
6) Nico Muller (Audi) 5.27,649

MM-sarjan pistetilanne 10/12 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 271
2) Petter Solberg (Volkswagen) 209
3) Mattias Ekström (Audi) 204
4) Sebastien Loeb (Peugeot) 194
5) Andreas Bakkerud (Ford) 165
6) Timmy Hansen (Peugeot) 152
7) Toomas Heikkinen (Audi) 99
8) Ken Block (Ford) 98
9) Timo Scheider (Ford) 87
10) Kevin Eriksson (Ford) 84

———-

16) Niclas Grönholm (Ford) 16
38) Joni-Pekka Rajala (Mitsubishi) – 10

Maailmanmestarit 2014-2017

2014 – Petter Solberg (Citroen)
2015 – Petter Solberg (Citroen)
2016 – Mattias Ekström (Audi)
2017 – Johan Kristoffersson (Volkswagen)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com