Kristofferssonin täysin käsittämätön saldo: 13 viimeisintä MM-osakilpailua, 11 voittoa

2.7.2018 / 19:43
Johan Kristoffersson dominoi rallicrossin MM-sarjaa (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu viime viikonloppuna Ruotsin Höljesissä tarjosi jälleen kerran värikkään ja tapahtumarikkaan kilpailun, mutta yhteen asiaan ei vieläkään tullut muutosta. Voittajan nimi oli tälläkin kertaa hallitseva maailmanmestari Johan Kristoffersson, jolle voitto oli jo kauden viides.

Rallicrossin MM-sarjan kaikkien aikojen ennätysyleisö, lähes 52 000 katsojaa, oli ahtautunut paikan päälle Höljesin legendaariselle rallicross-radalla katsomaan, kuinka hallitsevan maailmanmestarin Johan Kristofferssonin dominointi sai jatkoa. Kristoffersson voitti jo kolmannen kerran peräkkäin maksimipistein, yhteensä voittoja tältä kaudelta on kertynyt kuudesta osakilpailusta viisi ja 13 viimeisimmäistä MM-osakilpailusta Kristoffersson on voittanut peräti 11.

– Jälleen kerran uskomaton viikonloppu täällä Höljesissä! Voitin myös vuosi sitten täällä, missä voittaminen on jotain niin ainutlaatuista. Rata on uskomaton ja se tarjoaa niin autoille, kuljettajille, kuin insinööreillekin ison haasteen. Fiilis on myös aina aivan uskomaton ja tänään oli taas iso määrä yleisöä ja sää erinomainen, Kristoffersson kommentoi kilpailun jälkeen MM-sarjan tiedotteessa.

Kristoffersson oli jo alkuerissä omaa luokkaansa olemalla neljästä alkuerävaiheesta nopein kolmessa. Semifinaalissa ja finaalissa Kristoffersson jyräsi ykkösenä lähdöstä maaliin ja kun olet rallicrossissa lopulta ykkönen niin alkuerissä, semifinaaleissa ja finaalissakin, niin se tarkoittaa pisteiden osalta maksimimäärää eli 30 MM-pistettä. Kristoffersson teki tämän kaiken lisäksi vielä nyt jo kolmannen kerran peräkkäin.

– Auto oli semifinaalissa täydellinen. Finaalissa sain huippuluokan startin ja onnistuin repimään eroa takana tuleviin jokaisella kierroksella, koska auto oli niin huikeassa iskussa. Lisäksi vielä ensimmäinen Monster Energy Supercharge -palkintoni sitten viime vuoden Ranskan kilpailun (syyskuussa), joten ei voi muuta kuin olla onnellinen, Kristoffersson viittasi MM-sarjan osakilpailu kohtaiseen erikoispalkintoon, jonka saa finaalin startin parhaasta reaktioajasta.

 

Kuva: FIAWorldRallycross.com

Höljesissä tehtiin rallicrossin MM-sarjan uusi katsojaennätys (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

 

“Kolme kuukautta sitten rallicross maailmana täysin uusi”

Finaalissa Kristofferssonin lisäksi nähtiin eturivistä startannut Andreas Bakkerud, toisesta rivistä lähteneet Peugeot-tiimin Hansenin veljekset Timmy ja Kevin, sekä kolmannessa rivissä Audin Mattias Ekström ja ranskalaisen GC Kompetition -tiimin jättiyllättäjä Jerome Grosset-Janin. Ulos finaalista jäivät muun muassa alkuerien kakkonen Petter Solberg, jonka Volkswagen kärsi teknisistä murheista semifinaalilähdössä, sekä Peugeotin Sebastien Loeb.

Kristoffersson sai siis finaalissa loistavan startin ja nappasi kärkipaikan itselleen saaden peräänsä Bakkerudin, sekä Kevin Hansenin, joka kuitenkin joutui “parkkeeraamaan” autonsa radan sivuun heti alkuvaiheessa tekniikkamurheiden seurauksena. Finaalin puolivälissä ruotsalaiskuljettajilla oli hallussaan neloisjohto ja tämä tottakai maistui kotiyleisölle.

Viimeisellä kierroksella kärkiduo Kristoffersson ja Bakkerud menivät suorittamaan lisälenkin. Kristoffersson palasi radalle ykkösenä ilman mitään ongelmia, mutta sen sijaan Bakkerudilla teki tiukkaa Timmy Hansenin, sekä tiimikaveri Ekströmin kanssa, joiden välistä norjalainen taisteli itselleen oman paikkansa ollen kolmantena.

Muutama mutka myöhemmin Bakkerud teki komean ohituksen Hansenista nousten toiseksi ja tällä sijalla hän myös saapui maaliin. Palkintopallille nousua tavoitellut Ekström yritti samaa kuin tiimikaverinsa, mutta ohitusyrityksestä muodostui lopulta enemmänkin huvipuiston törmäilyautoista tuttu työntötaktiikka, kuin oikeaoppinen ohitus. Hansen ajoi Ekströmin törmäilyn seurauksena ulos radalta ja Ekström pudotettiin rangaistuksen myötä kolmannelta sijalta kuudenneksi.

Toisen epäonni on yleensä aina toisen onni ja tällä kertaa se oli sitä 34-vuotiaalle Grosset-Janinille, Supercar-luokan vuosien 2015 ja 2016 EM-hopeamitalistille, joka nousi kolmanneksi napaten samalla kauden ensimmäisestä finaalistaan uran ensimmäisen MM-tason palkintosijoituksen. Palkintosijoitus oli ensimmäinen myös GC Kompetition -tiimille MM-sarjassa, joka kilpailee maineikkaan Prodriven rakentamalla Renault Megane RS -autolla.

– Olen niin onnellinen siitä miten viikonloppu päättyi. En tietenkään olisi voinut kuvitellakaan, että ensimmäinen palkintosijoitukseni tulisi näin, mutta onnistuimme hyödyntämään kaikki ne tilaisuudet mitä meille tänään annettiin. Koko tiimi on tehnyt todella ison työn tämän eteen ja vihdoinkin se työ tuotti tulosta. Pitää muistaa, että vain kolme kuukautta sitten rallicross oli maailmana täysin uusi niin GCK:lle, kuin Prodrivellekin, Grosset-Janin korosti.

Suomalaisen GRX Taneco -tiimin kuljettajista Timur Timerzyanov oli kahdeksas ja Niclas Grönholm 11. EM-sarjan Supercar-luokassa toisen suomalaistiimin, Set Promotionin, Reinis Nitiss ajoi voittoon. Jere Kalliokosken kauden ensimmäinen finaalipaikka jäi haaveeksi, kun sijoitus alkuerissä oli vasta 19. Touringcar-luokassa Jari Jaakkola päätyi sijalle 15. Voiton vei Fredrik R Magnussen, mutta luokan EM-tittelin nappasi toiseksi sijoittunut Sivert Svardal. RX2 International -luokan voittoon ajoi Guillaume De-Ridder. Jami Kalliomäki oli 11. ja Sami-Matti Trogen 15.

Rallicrossin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kanadassa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Höljesin finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen 4.14,969
2) Andreas Bakkerud (NOR) Audi 4.17,946
3) Jerome Grosset-Janin (FRA) 4.20,925
4) Timmy Hansen (SWE) Peugeot keskeytys
5) Kevin Hansen (SWE) Peugeot keskeytys
6) Mattias Ekström (SWE) Audi 4.19,238

Kuljettajien MM-pistetilanne 6/12 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (SWE) 165
2) Andreas Bakkerud (NOR) 125
3) Petter Solberg (NOR) 119
4) Sebastien Loeb (FRA) 117
5) Timmy Hansen (SWE) 116
6) Mattias Ekström (SWE) 114
7) Kevin Hansen (SWE) 77
8) Niclas Grönholm 73
9) Janis Baumanis (LAT) 51
10) Timur Timerzyanov (RUS) 48

———-

21) Joni-Pekka Rajala 1

Tiimit

1) PSRX Volkswagen Sweden 284
2) EKS Audi Sport 239
3) Team Peugeot Total 233
4) GRX Taneco 121
5) GC Kompetition 77
6) Olsbergs MSE 76

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallicrossin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit