Kuljettajien mestaruustaistelu kolmen kauppa – Suomalaistalli menetti osakkeitaan

4.9.2019 / 09:47
Loheacin radan avausmutkassa riitti jälleen kerran tiukkoja tilanteita (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden kahdeksas osakilpailu Loheacin radalla Ranskassa viime viikonloppuna tiivisti kuljettajien mestaruustaistelua entisestään. Kun ajamatta on enää kaksi osakilpailua, mahtuu kärkikolmikko MM-pisteissä kahden pisteen sisään.

Rallicrossin MM-sarjan Ranskan osakilpailu päättyi ruotsalaisten ja ranskalaisten juhliin. Finaalissa ruotsalaiskuljettajat ajoivat Timmy Hansenin johdolla kolmoisvoittoon, kun taas ranskalaisista automerkeistä Peugeot nappasi sijat yksi, sekä kolme ja Citroen kaksi, sekä neljä. Anton Marklund oli toinen ja Kevin Hansen kolmas. Nyt tullut voitto oli kauden kolmas Timmy Hansenille, joka edellisessä osakilpailussa Kanadassa jäi ulos semifinaaleista.

– Uskomaton viikonloppu! Mestaruustaistelun kannalta olen kärsinyt tänä vuonna kaksi isoa takaiskua, jääden Abu Dhabin ja Kanadan kilpailuissa lähes pisteittä. Joten tämä tulos tekee minut erittäin iloiseksi ja vahvistaa myös asemiani mestaruustaistelussa, MM-pisteissä toisena oleva Timmy Hansen hehkutti finaalin jälkeen.

Ruotsalaiskuljettajat ovat juhlineet kolmoisvoittoa rallicrossin MM-sarjassa kahdesti aiemmin, Hockenheimissa, Saksassa, sekä Etelä-Afrikassa kaudella 2017. Saksassa finaalin kärkikolmikko oli Mattias Ekström, Johan Kristoffersson ja Timmy Hansen, kun taas Etelä-Afrikassa sinikeltaisen palkintopallin muodostivat samat kuljettajat, mutta eri järjestyksessä: Kristoffersson, Timmy Hansen ja Ekström.

Myös rallicrossin MM-sarjan Ranskan osakilpailussa muistettiin lauantaina Belgian Spassa Formula 2 -kilpailussa menehtynyttä Anthoine Hubertia. Loheacin lähtösuoralla kuljettajat kokoontuivat sunnuntaina viettämään hiljaista hetkeä Hubertin muistoa kunnioittaen ja palkintojenjaossa sampanjapullot kyllä tuotiin palkintopallille, mutta kuljettajat jättivät perinteisen sampanjan suihkuttamisen väliin.

 

Niclas Grönholmin toiveet menestyksestä kaatuivat Loheacin finaalin avausmutkassa (Kuva: RPF).

 

“Kyllä tälläinen syö miestä”

Finaalikuusikon ehdottomasti pettynein kuljettaja oli GRX Taneco -tallin Niclas Grönholm, joka oltuaan alkuerissä neljäs, ajoi semifinaaleissa koko porukan kovimman ajan. Grönholm sai finaalissa toisesta lähtöruudusta loistavan startin, oli jo paalupaikalta startanneen Andreas Bakkerudin edellä, mutta norjalaisen jätettyä jarrutuksensa liian myöhään, ajautuivat Bakkerud ja Grönholm ensimmäisessä mutkassa leveäksi, menettäen mahdollisuutensa taistella kärkisijoista.

– Kyllä tällainen syö miestä! Vauhtia oli voittoon saakka, joten tulos ei vastaa lainkaan sitä mitä odotettiin, pettynyt Grönholm kommentoi finaalin jälkeen.

Grönholmin loppusijoitus oli kuudes ja MM-pisteissä kärkeen noussut Bakkerud ajoi viidenneksi. GRX Taneco -talli oli Loheacissa mukana kolmen kuljettajan voimin. Timur Timerzyanov jäi Grönholmin voittamassa semifinaalilähdössä viidenneksi ja villillä kortilla mukana ollut Toomas Heikkinen puolestaan kärsi toisessa semifinaalilähdössä tekniikkamurheista. Hyundaista pakoputki hajosi ja autosta hävisi sen myötä tehoja. Alkueristä Heikkinen kirjautti viidenneksi suurimman pistepotin, ollen nopein ensimmäisessä alkuerässä.

GRX Taneco -tallin vaisu tulos yhdistettynä Team Hansen MJP -tallin menestykseen kotiradallaan, menetti Marcus Grönholmin talli melkoisesti osakkeitaan tallien välisessä mestaruustaistelussa. Team Hansen MJP -talli keräsi Loheacista 44 pisteen potin, GRX Tanecon jäätyä 27 pisteeseen. Kokonaispisteissä ruotsalaistallin johto on nyt 33 pistettä.

Loheacin kilpailussa MM-sarjan Supercar-luokassa mukana oli kolme suomalaiskuljettajaa. Jani Paasonen Stardin Fordilla sijoittui 17. alkuerissä, eikä selviytynyt semifinaaleihin. EM-sarjan Supercar-luokassa Mikko Ikonen oli alkuerissä yhdeksäs, mutta kilpailu semifinaalissa päättyi heti startin jälkeen rajuun törmäykseen ratavalliin. RX2-luokassa Sami-Matti Trogen ajoi kolmanneksi ja Jesse Kallio oli kuudes.

MM-sarjan seuraava osakilpailu, joka on samalla myös kauden toiseksi viimeinen osakilpailu, ajetaan Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa 14.-15. syyskuuta.

Ranskan finaalin tulokset

1) Timmy Hansen (Peugeot) 3.43,959
2) Anton Marklund (Renault) + 1,459
3) Kevin Hansen (Peugeot) + 2,289
4) Rokas Baciuska (Renault) + 2,889
5) Andreas Bakkerud (Audi) + 3,539
6) Niclas Grönholm (Hyundai) + 3,723

Finaalin nopein kierros: Timmy Hansen 36,183

MM-pistetilanteet 8/10 osakilpailua

Kuljettajat

1) Andreas Bakkerud (NOR) 160
2) Timmy Hansen (SWE) 158
3) Kevin Hansen (SWE) 158
4) Niclas Grönholm 135
5) Janis Baumanis (LAT) 120
6) Timur Timerzyanov (RUS) 109
7) Liam Doran (GBR) 100
8) Anton Marklund (SWE) 97
9) Timo Scheider (GER) 86
10) Krisztian Szabo (HUN) 70

———-

13) Joni Wiman 39
19) Toomas Heikkinen 15
21) Jani Paasonen 9
24) Jere Kalliokoski 7

Tallit

1) Team Hansen MJP 316
2) GRX Taneco 283
3) Monster Energy RX Cartel 260
4) GC Kompetition 156
5) Stard 83
6) GCK Academy 56

 

 

Lue myös!

Trogen suomalaisonnistuja Loheacissa (3.9.2019)
Ikosella tuskainen kotimatka Suomeen (3.9.2019)
Kallion palkintoputki katkesi (3.9.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja


Facebook kommentit