Kuuden palkintosijoituksen putki nosti Uiton mestariksi – “Raaka nopeus oli häikäisevää”

28.7.2022 / 11:06
Mikael Uitto on RallyX-sarjan Crosskart Junior mestari vuosimallia 2022 (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin RallyX-sarjassa nähtiin tänä vuonna kaksi suomalaismestaria, kun Supercar-luokassa ykköseksi ajaneen Niclas Grönholmin lisäksi Mikael Uitto kruunattiin Crosskart Junior -luokan mestariksi.

Vielä viime vuoteen asti vuonna 2014 käynnistyneessä rallicrossin RallyX-sarjassa oli edetty ilman suomalaismestareita. Nyt kun kausi 2022 saatiin päätökseen viime viikonloppuna Ruotsin Strängnäsissä, on suomalaisia mestareita kruunattu tässä sarjassa kolmessa eri luokassa. Viime vuoden päätteeksi Tommi Hallman ajoi Supercar Lites -luokan mestariksi ja tänä vuonna mestaruutta juhlivat Niclas Grönholm Supercar- ja Mikael Uitto Crosskart Junior -luokassa.

– Olen kouluttanut ja ollut tekemisissä monen lahjakkaan kuljettajan kanssa suhteellisen pitkän rallicross-urani aikana ja voisin sanoa, että tässä on todellinen tulevaisuudenlupaus suomalaiselle autourheilulle, Marko Jokinen kehui Uittoa UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa kauden viimeisen osakilpailun jälkeen.

14-vuotias Uitto kilpaili tänä vuonna Jokisen johtamassa Carcontol-tiimissä. Viime kaudella Uitto sijoittui RallyX-sarjan loppupisteissä seitsemänneksi.

– Tapasimme jo viime vuoden aikana, jolloin laitoin merkille Mikaelin nopeuden, sekä paneutumisen ajamiseen ja auton kokonaisuuteen. Näistä lähtökohdista oli helppo suunnitella kuluvan kauden yhteistä määränpäätä, eli mestaruutta RallyX-sarjassa 2022, Jokinen taustoittaa yhteistyön käynnistymisen ensihetkiä.

RallyX-sarjassa ajettiin tänä vuonna kaksi osakilpailua saman viikonlopun aikana Ruotsin Höljesissä, Kouvolassa, sekä Riiassa, Latviassa. Kauden avausosakilpailu Höljesissä toi Uitolle finaalissa keskeytyksen, mutta sen jälkeen kauhajokinen jyräsi kuudessa seuraavassa osakilpailussa yhtä moneen palkintosijoitukseen (3-2-1) ja voitti mestaruuden lopulta 15 pisteen turvin.

– Autourheiluun kuuluvat niin hyvät ja huonot päivät ja olihan niitä meilläkin. Mutta juuri näinä niin sanottuina “huonoina” päivinä, jotka tulivat teknisellä puolella, pystyi Mikael ottamaan erittäin vahvoja sijoituksia, vaikka kalusto ei niihin olisi riittänyt. Juuri tässä on se Mikaelin vahvuus, Jokinen hehkutti.

Höljesin toisesta osakilpailusta Uitto nappasi täyden pistepotin, 30 pistettä, oltuaan ykkönen alkuerissä, semifinaalissa ja finaalissa. Kouvolasta puolestaan Uitto keräsi 60 tarjolla olleesta pisteestä 59 ja Latvian kahden kakkossijan myötä sarjajohto ennen Strängnäsin finaalia ol 17 pistettä. Lopulta mestaruus varmistui Strängnäsissä jo alkuerien jälkeen ja Uiton kausi päättyi lopulta semifinaalilähdön voiton ja finaalin kolmossijan kautta mestaruusjuhliin.

– Niinä normaaleina päivinä Mikaelin raaka nopeus oli häikäisevää, puhuttiin kuitenkin 0,5-0,8 sekuntia nopeammista kierrosajoista muihin kuskeihin verrattuna, eli ei siellä oikein kakkospaikkoja parempia sijoituksia ollut näinä päivinä tarjolla. Se voittamisen palo ja yksityiskohtaisuuksiin panostaminen, sekä suunnitellun taktiikan toteuttaminen ovat aivan huippuluokkaa, Jokinen arvioi Uiton vahvuuksia.

Tulevina viikkoina Uitto metsästää kolmatta peräkkäistä Suomen mestaruuttaan Xtrem Junior -luokassa. Viime vuonna kesäsarjassa, sekä tämän vuoden talvisarjassa Suomen mestariksi ajanut Uitto on kolmen ajetun osakilpailun jälkeen SM-pisteissä toisena. Crosskartin SM-sarjan kuluvan kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan tulevana viikonloppuna Joensuussa, sekä 13. elokuuta Porissa.

Kauden 2022 loppupisteet

1) Mikael Uitto 157
2) Lukas Andersson (SWE) 142
3) Lauri Halonen 142
4) Joonatan Ylilammi 138
5) Karl Peder Nordstrand (LAT) 133
6) Olliver Sollie (NOR) 89
7) Joakim Lund Olander (SWE) 86
8) Rasmus Persson (SWE) 84
9) Erik Nilsson (SWE) 65
10) Aleksi Suono 51

———

13) Tino Niemi 42
15) Joni Turpeinen 34
16) Tinka Perämäki 27
17) Isak Hatanmaa 23
22) Niko Kinnunen 8
23) Miro Kämppi 7
25) Maiju Niemi 5
26) Matias Nevalainen 4

RallyX-sarjan Crosskart Junior mestarit

2020 – Alex Gustafsson (SWE)
2021 – Lukas Andersson (SWE)
2022 – Mikael Uitto

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Niclas Grönholm teki suomalaista rallicross-historiaa – “Hieno fiilis, tottakai”

Lajilegenda liittyi Niclas Grönholmin onnittelijoihin – “Täysin ansaittua”


Facebook kommentit