MOTORSPORT

Lajilegenda syy siihen miksi Grönholm kilpailee Oulussa – “Johan vastasi kyllä”

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan Oulun viikonlopun suurimmat tähdet ovat Johan Kristoffersson, sekä Niclas Grönholm.

Siinä missä rallicrossin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson on juhlinut osakilpailuvoittoa Pohjoismaiden mestaruussarjassa RallyX Nordicissa urallaan yhteensä viisi kertaa, nousi GRX-tiimin Niclas Grönholm sarjan edellisissä osakilpailuissa Ruotsin Höljesissä ensimmäistä kertaa sarjan osakilpailuvoittajaksi ja teki sen kaiken lisäksi vieläpä kaksi kertaa.

Höljesin ensimmäisessä kilpailussa Kristofferssonin taival päättyi rengasrikon myötä semifinaaliin Grönholmin oltua finaalissa lopulta omaa luokkaansa, mutta toisessa kilpailussa Grönholm pääsi nappaamaan lajilegendasta komean päänahan ajamalla finaalissa voittoon 0,400 sekunnin erolla ennen Kristofferssonia. Kaksikko kohtaa toisensa nyt siis Oulussa, vaikka Grönholmin ei alun perin pitänyt OuluZonelle edes kilpailemaan lähteä.

– Oulu ei ollut alun perin suunnitelmissamme, mutta olin Johaniin (Kristoffersson) yhteydessä ja kysyin, että aikooko hän Oulussa ajaa. Ja kun hänen vastauksensa oli kyllä, niin päätimme lähteä mukaan. Fiilikset ovat hyvät. Pitäisi tulla hyvät kisat taas kerran, Grönholm ennakoi GRX-tiimin tiedotteessa.

Sanomattakin on selvää, että siinä missä Kristoffersson janoaa revanssia suomalaistähdestä, haluaa Grönholm jatkaa voittoputkeaan ja näyttää Kristofferssonille jälleen kerran sen kuuluisan “kaapin paikan”. Samalla Oulun kilpailut ovat GRX-tiimille tärkeitä testimahdollisuuksia heinäkuussa käynnistyvää MM-sarjaa silmällä pitäen, vaikka MM-sarjan radoista OuluZone eroaakin varsin paljon.

– Höljesiin verrattuna OuluZonen rata on sen verran erilainen, että autoa pitää säätää joka tapauksessa erilaiseksi. Itse asiassa en ole ajanut Oulussa kertaakaan Supercar-luokan autolla. Mutta jos pitää veikata, niin luulen, että OuluZonen rata sopii meille paremmin kuin Höljesin rata. Edessä on kaksi hyvää testikilpailua, kun mukana on lajin paras tasonmittari, Grönholm nostaa vastustajista esiin juuri Kristofferssonin.

Grönholmin ja Kristofferssonin lisäksi Oulussa lähtöviivalla nähdään muun muassa Kristofferssonin RallyX Nordic -sarjan kauden avauksessa Tanskassa kukistanut Fraser McConnell, sarjan pistekolmonen Sondre Evjen, ajoittain hyviinkin otteisiin yltävä Enzo Ide, sekä kiven kovat suomalaiset Juha Rytkönen, Jere Kalliokoski ja Höljesin tavoin myös Oulussa SweepBank-tiimin sähköautolla kilpaileva Henri Haapamäki.

– Odotan, että kisoista tulee tiukkaa vääntöä taas kerran ja veikkaan, että Supercar-luokan kaikkien kuljettajien välillä on pienemmät erot kuin mitä ne Höljesissä olivat. Oulussa on aika simppeli rata, jossa on vaikea ajaa suuria aikaeroja, Grönholm arvioi.

 

Niclas Grönholm taituroi hyviä ek-aikoja Länsirannikon SM-rallin perjantain asfalttipätkillä (Kuva: RPF).

 

 

“Luulen, että kuulin nuotin väärin”

Grönholmin Oulun viikonlopun “kenraali” oli tällä kertaa varsin poikkeuksellinen, kun inkoolainen osallistui viime viikonloppuna Turun seudulla ajettuun Länsirannikon SM-ralliin. Grönholm kilpaili nyt ensimmäistä kertaa urallaan sorarallissa ja kilpailun alla Grönholm arvioikin, että parhaat suoritukset hänen osaltaan nähtäisiin perjantain kolmella asfalttipätkällä. Ja näin myös tapahtui.

Heti kilpailun avauserikoiskokeella Grönholm yhdessä kartanlukijansa Antti Linnakedon kanssa kirjauttivat yleiskilpailun ja SM1-luokan kolmanneksi nopeimman ajan. Toisella erikoiskokeella sijoitus oli seitsemäs ja avauspäivän kolmannella ja samalla viimeisellä erikoiskokeella viides. Kokonaistilanteessa Grönholm saapui yötauolle neljäntenä, jättäen taakseen muun muassa Riku Tahkon, sekä Juha Salon.

– Kakkospätkällä jäi parannettavaa. Lähdimme renkaat kylmänä pätkälle ja rytmi oli sen takia hukassa, Grönholm harmitteli.

Lauantaina, kun tienpinta vaihtui soralle ja keskinopeudet nousivat, Grönholmin vähäinen kokemus ennen kaikkea nuoteista ajamisen osalta alkoi näkyä tuloksissa. 25 vuotta rallin toisena ajopäivänä täyttäneelle Grönholmille tosin kaikki ilman muuta toivoivat parempaa “kohtaloa” koko rallin osalta, kuin mitä lopulta nähtiin – matkanteko kun päättyi kilpailun kuudennella erikoiskokeella ulosajoon ja keskeytykseen.

Tässä kohtaa paljastettakoon sen verran, että keskeytyksen myötä Grönholmilla jäi “kohtaaminen” kilpailun maaliin UrheiluUutiset Motorsportin järjestämän kermakakun kanssa kokematta.

– Luulen, että kuulin nuotin väärin, liian nopeana, ja eihän se muuta tarvitse. Se mutka jäi multa vähän niin kuin väliin. Vauhtia mutkaan sisään mentäessä oli liikaa, jäimme ulkomutkaan kuulalaakerisoran päälle, eikä sieltä ollut enää paluuta. Automme kellahti kyljelleen puuta vasten, eikä jatkoon ollut enää asiaa, Grönholm kertasi ulosajoaan.

Ne kilometrit mitä Grönholm ehti lauantaina ajaa, eivät kuljettajaa juurikaan miellyttäneet.

– Lauantaina oli vaikeata, ei tahtonut löytyä luottoa ajamiseen, eikä säädöt olleet ihan kohdillaan. Tuollaista autoa pitää ajaa todella kovaa, jotta se toimii niin kuin se on rakennettu toimimaan. Sivuluistoja tuli liikaa. Itse asiassa ajattelimme ajaa kuudennen ek:n vain läpi ja muuttaa jousituksen säätöjä huollossa. Olisi ollut hauska koittaa jatkaa ajamista alustamuutosten jälkeen, mutta se jää nyt toiseen kertaan. Onneksi selvittiin vähin vaurioin.

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kaksi osakilpailua ajetaan tänä viikonloppuna OuluZonen radalla. Lauantaina ohjelmassa on kauden viides ja sunnuntaina kuudes osakilpailu.

Supercar / Open 4WD kuljettajat Oulussa

Anders Michalek (SWE) Volkswagen Polo
Andreas Carlsson (SWE) Renault Clio RS
Enzo Ide (BEL) Audi S1
Fraser McConnell (JAM) Ford Fiesta
Henri Haapamäki Ford Fiesta ERX
Jari Tuuri Skoda Fabia
Jere Kalliokoski Ford Fiesta
Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen Polo
Juha Rytkönen Ford Fiesta
Niclas Grönholm Hyundai i20
Philip Gehrman (SWE) Volkswagen Polo
Sondre Evjen (NOR) Audi S1

Pistetilanne 4/7 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (SWE) 100
2) Fraser McConnell (JAM) 87
3) Sondre Evjen (NOR) 83
4) Niclas Grönholm 57
5) Enzo Ide (BEL) 57
6) Krisztian Szabo (HUN) 45
7) Andreas Carlsson (SWE) 44
8) Anders Michalek (SWE) 40
9) Anton Marklund (SWE) 36
10) Ulrik Linnemann (DEN) 31

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com