Lapille tallikavereiksi kaksi Sebastienia? – “Teidän pitää odottaa, aivan kuten meidänkin”

29.10.2018 / 08:12
Sebastien Loeb ajoi voittoon Espanjassa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Citroen on vahvistanut ensi kauden kuljettajien osalta Sebastien Ogierin, sekä Esapekka Lapin sopimukset. Mikäli ranskalaistalli tulee ajamaan ensi vuonna täyden kauden kolmen auton voimin, niin tuo kolmas kuljettaja saattaa olla Espanjassa komeaan voittoon ajanut Sebastien Loeb.

Sebastien Loebin ympärillä huhumylly kauden 2019 osalta lähti välittömästi käyntiin sen jälkeen, kun rallin yhdeksänkertaisen maailmanmestarin rallicrossin MM-sarjassa edustama Peugeot ilmoitti vetäytyvänsä MM-sarjasta kuluvan kauden jälkeen. Puheet tänä vuonna kolme MM-rallia Citroenilla ajaneen Loebin paluusta rallin MM-sarjaan ensi vuonna täysipainoisesti ovat velloneet rajusti, eikä Loebin voitto Espanjassa ainakaan tätä vellontaa hidastanut. Päinvastoin.

Citroenin tallipäällikkö Pierre Budar otti kantaa Loebin tilanteeseen Espanjan MM-rallin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Mitään ei ymmärrettävistä syistä vahvistettu, mutta toisaalta mitään mahdollisuutta ei myöskään Budarin toimesta suljettu pois. Tilanne onkin näiltä osin hyvin samanlainen kuin vuosi sitten, kun Loebin paluu rallin MM-sarjaan oli esillä ja sitä ei oltu vielä vahvistettu.

– Todennäköisesti ennen Australiaa ei ole luvassa uutisia. Käymme parhaillaan neuvotteluja joidenkin kumppaneiden kanssa. Kaikki asiat eivät ole meidän päätettävissä. Teidän pitää odottaa, aivan kuten meidänkin, Budar korosti.

Ne päätökset mitä Budar odottaa, ovat kolmen auton ajattaminen kaikissa MM-ralleissa ensi kaudella. Viime ja tänä vuonna Citroen on ollut neljästä tehdastallista ainoa, joka ei ole ollut kaikissa MM-ralleissa mukana kolmen auton voimin. Citroen on julkistanut toistaiseksi kuljettajasopimukset ensi kauden osalta Sebastien Ogierin, sekä Esapekka Lapin kanssa. On täysin selvää, että mikäli Citroen lähtee ensi kauteen kolmen auton voimin, on Loeb Budarin toivelistalla ykkösenä ja mikäli näin tapahtuisi, voitaisiin Citroenin kohdalla puhua jo todellisesta “dream teamista”.

– Ensin meidän pitää saada varmistus sille, että saamme kolmannen auton. Jos me emme sitä saa, niin emme myöskään voi palkata kolmatta kuljettajaa, Budar järkeili.

“Hänellä ei ollut aikaa reagoida siihen”

Citroen on rallin MM-sarjassa kaikkien aikojen menestynein automerkki ja Loebin Espanjan ykkössijan myötä Citroenilla on nyt kasassa 99 MM-osakilpailuvoittoa. Tosin viime ja tänä vuonna, WRC-autojen niinsanotulla uudella aikakaudella, Citroenin menestys on ollut varsin heikkoa. Edellisen kerran talli oli juhlinut voittoa vuosi sitten ja silloinkin Espanjassa, Kris Meeken toimesta. Viime ja tänä vuonna Citroenin kohtalo on ollut jäädä autonvalmistajien MM-pisteissä viimeiseksi.

– Koko talli on odottanut tätä tulosta niin kauan. Vuosi on menty ilman voittoa, joten nyt oli hyvä aika saada se. Sorry “Seb” (Ogier), ehkä ei kuitenkaan paras aika, mutta toivottavasti näemme näitä sinun toimesta ensi vuonna useimmin, Budar naurahti.

Loebin yksi voitonavaimista oli oikea rengasvalinta sunnuntai-aamun erikoiskokeille. Siinä missä muut kuljettajat valitsivat pehmeämmän rengasseoksen, luotti Loeb kovempaan seokseen. Tuloksena oli kaksi huikeaa pohja-aikaa ja nousu kolmannelta sijalta johtoon, sekä lopulta aina kilpailun voittoon asti. Lehdistötilaisuudessa Budarilta kysyttiin tämän mielipidettä Loebin tekemästä valinnasta, joka sisälsi riskejä. Loeb ehti kuitenkin vastaamaan ensin.

– Hänellä ei ollut aikaa reagoida siihen. Se oli 10 sekuntia ja lähdin, mestari nauratti mediaa.

Rengasvalinnoista kuljettaja keskustelee toki tallin kanssa, mutta sen lopullisen päätöksen tekee aina kuljettaja. Budar paljastaa, että kovempi seos ei ollut Loebilla ensimmäisenä mielessä aamun erikoiskokeille lähdettäessä.

– Kun päätös oli, että lähdemme pehmeällä rengasseoksella, niin oli varsin selvää ettei hän ollut itse vakuuttunut siitä päätöksestä, enkä kyllä ollut minäkään. Kun hän muutti mielensä, niin olin siitä iloinen. Se oli hieno hetki ja olin varma siitä, että hän on oikeassa. Olin varsin vakuuttunut sen suhteen sillä hetkellä, että se oli hyvä valinta, Budar taustoitti.

Loeb kilpailee seuraavan kerran marraskuun lopulla Etelä-Afrikassa, rallicrossin MM-sarjan viimeisessä osakilpailussa. Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu käynnistyy Australiassa 16. marraskuuta.

Lue myös! Ei Loebin voitonjuhlia ilman takaperinvolttia, kartturilta oma versio – Video! (28.10.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit