Esapekka Lapilta suvereeni esitys Saksan asfaltilla – “Olen ikionnellinen!”

21.8.2016 / 21:52

[ A- ] / [ A+ ]

Aivan kuten kolme viikkoa sitten Suomen MM-rallin sorateillä, niin myös Saksan asfaltilla WRC2-luokka päättyi Esapekka Lapin ja kartanlukija Janne Fermin voitonjuhliin. Lappi ratkaisi voittotaistelun edukseen lauantain erikoiskokeilla kasvattaen johtomarginaalin lähes puoleen minuuttiin. Uran viides ja kuluvan kauden toinen MM-voitto nosti Lapin pisteissä kolmanneksi.

Lauantain jälkeen Esapekka Lapin johto toisena ajaneeseen Pontus Tidemandiin nähden oli siis lähes puoli minuuttia. Ruotsalainen ei tosin Saksassa ajanut luokan MM-pisteistä, joten tältä osin kovin kilpakumppani isoimmasta pistepotista käytiin kolmantena luokassa ajanutta Jan Kopeckya vastaan, joka oli ennen päätöspäivän neljää erikoiskoetta jo yli minuutin Lappia perässä.

Erot olivat sen verran suuret takana tuleviin, että päätöspäivänä Lapin ei tarvinnut enää muuta kuin ajaa ilman riskejä Skoda maaliin ja vain tekniset murheet tai rengasrikko olisi voinut enää estää suomalaisen voitonjuhlat. Tosin Lappi hieman moitti itseään aamun ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen oltuaan kuudenneksi nopein, että liian varovastikaan ei voi ajaa.

– Erittäin varovasti tultiin, ehkä jopa liian varovasti. Sain infoa ennen erikoiskoetta, että pätkä olisi täysin kuiva, mutta ei se ollutkaan. Erittäin liukasta oli, Lappi kommentoi erikoiskokeen maalissa.

Seuraavalla erikoiskokeella sijoitus oli kolmas. Sunnuntain kolmas erikoiskoe peruttiin ja rallin päättäneellä erikoiskokeella Lappi kellotti vielä toiseksi nopeimman ajan päästen juhlimaan Saksan MM-rallin WRC2-luokan voittoa. Lopputuloksissa eroa Tidemandiin jäi 15,7 sekuntia ja Kopeckyyn reilu minuutti.

– Olen ikionnellinen! Rehellisesti sanottuna en uskonut, että ajaisin täällä voitosta. Perjantaina hieman liukasteltiin, mutta tultiin erikoiskokeet läpi virheettömästi ja nopeasti. Lauantai oli ehkä paras päiväni WRC2-uralla asfaltilla. Kalusto toimi täydellisesti, teimme oikeat rengasvalinnat ja pitoa oli hyvin, Lappi paketoi hienosti sujuneen viikonlopun tapahtumat.

– Se ei ollut täydellinen ralli, mutta tulos on täydellinen. Olen todella ylpeä siitä mitä saavutimme.

Lappi on nyt ajanut urallaan 19 MM-rallia ja WRC2-luokan voittoja on kertynyt viisi: Portugalista 2013, Puolasta ja Suomesta 2015, sekä tänä vuonna Suomesta ja nyt Saksasta. MM-pisteissä Lappi nousi kolmanneksi, 13 pisteen päähän sarjaa johtavasta Elfyn Evansista, sekä 11 pisteen päähän toisena olevasta Teemu Sunisesta. Evans ei Saksassa ollut mukana ja Suninen puolestaan ei ajanut Saksassa MM-pisteistä. Evans voi osallistua tällä kaudella vielä yhteen MM-ralliin, Lappi ja Suninen kahteen.

Drive Dmack Cupissa Suomessa luokkavoittoa juhlinut Max Vatanen sijoittui Saksassa toiseksi. Eroa voittoon ajaneeseen, sarjan pistejohtajaan Osian Pryceen kertyi lopulta 50,2 sekuntia. Vatanen jatkaa sarjan pisteissä toisella sijalla, eroa Pryceen on 14 pistettä.

– Olen melko tyytyväinen kakkossijaan. Tottakai on paljon asioita mitä olisi voinut tehdä paremmin. Osian ajoi puhtaan kisan täällä ja ansaitsi voiton. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen tulokseen ja odotan innolla seuraavaa rallia Espanjassa, Vatanen kommentoi.

WRC2-luokan lopputulokset

1) Esapekka Lappi (Skoda) 3.09.03,5 WRC2
2) Pontus Tidemand (Skoda) + 15,7
3) Jan Kopecky (Skoda) + 1.07,4 WRC2
4) Armin Kremer (Skoda) + 1.33,8 WRC2
5) Ghislain De Mevius (Skoda) + 2.36,1 WRC2
6) Pierre-Louis Loubet (Citroen) + 3.42,0 WRC2
7) Bernhard ten Brinke (Skoda) + 6.10,8 WRC2
8) Jose Antonio Suarez (Peugeot) + 6.27,7 WRC2
9) Frigyes Turan (Ford) + 8.33,4 WRC2
10) Hubert Ptaszek (Peugeot) + 10.30,5

———-

27) Teemu Suninen (Skoda) + 35.48,4

Pohja-ajat: Kopecky 5, Lappi 4, Tidemand 4, Kremer 2, Kreim 1
Lapin keskinopeus: 97,4 km/h

Huom! Tuloksissa listattu RC2-luokan lopputulokset, joista kaikki kuljettajat eivät aja WRC2-luokan MM-pisteistä. Pisteistä ajavat kuljettajat merkitty WRC2-tunnuksella.

WRC2:n MM-pistetilanne Saksan jälkeen

1) Elfyn Evans 95 (6)
2) Teemu Suninen 93 (5)
3) Esapekka Lappi 82 (5)
4) Nicolas Fuchs 59 (5)
5) Armin Kremer 55 (5)
6) Pontus Tidemand 49 (4)

Suluissa ajetut MM-rallit tänä vuonna. WRC2-luokassa kuljettajan pitää osallistua seitsemään MM-ralliin ja loppupisteisiin lasketaan kuusi parasta tulosta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool


Facebook kommentit