Lapin pohja-aika harvinaista herkkua suomalaisittain Korsikan MM-rallissa

7.4.2018 / 12:18
Esapekka Lappi ja Tommi Mäkinen Korsikan MM-rallissa 2018 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan historiasta löytyy ainakin yksi sellainen tilasto missä suomalaiskuljettajat eivät edusta sitä tilaston kärkipäätä. Kyseessä on tilasto Korsikan MM-rallin erikoiskokeiden pohja-ajoista.

Siinä missä viidellä vuosikymmenellä ajetun Korsikan MM-rallin yleiskilpailun voittajatilastosta löytyy suomalaiskuljettajien osalta ainoastaan Markku Alenin ja Jari-Matti Latvalan nimet, niin Korsikan MM-rallissa pohja-aikaan yltäneiden suomalaiskuljettajien lista käsittää yhdeksän nimeä. Viimeisin heistä on perjantaina rallin neljännelle erikoiskokeelle pohja-ajan ajanut Esapekka Lappi.

Alen noustessaan vuonna 1983 Korsikan MM-rallissa kaikkien aikojen ensimmäiseksi suomalaisvoittajaksi kirjautti Alen myös ensimmäisenä suomalaiskuljettajana nimensä Korsikan MM-rallin erikoiskokeiden pohja-aikojen tilastoon. Alen nakutti 80-luvulla yhteensä 16 pohja-aikaa Korsikan saarella, mutta ykköstilaa tässä tilastossa sinivalkoisten rattitaitureidemme osalta pitää kuitenkin hallussaan Ari Vatanen 17 pohja-ajallaan.

90-luvulla Korsikan MM-ralli ajettiin joka vuosi, vuonna 1996 tosin vain kaksivetoisten autojen MM-osakilpailuna, eikä suomalaiskuljettajat yltäneet yhteenkään pohja-aikaan kyseisellä vuosikymmenellä! Juha Kankkusen vuonna 1989 ajamien kolmen pohja-ajan jälkeen seuraava suomalaiskuljettaja joka ylsi Korsikan MM-rallissa pohja-aikaan, oli vuoden 2000 kilpailussa Marcus Grönholm.

Lappi liittyi perjantaina ajamallaan pohja-ajalla siis samaan kerhoon yhdessä Vatasen, Alenin, Henri Toivosen, Grönholmin, Jari-Matti Latvalan, Kankkusen, Mikko Hirvosen ja Timo Salosen kanssa. He ovat ainoat suomalaiskuljettajat, jotka ovat Korsikan legendaarisessa MM-rallissa yltäneet vähintään yhteen pohja-aikaan.

Vaikka Toyotan tallipäällikkönä ja Lapin esimiehenä nykyisin toimivan Tommi Mäkisen, rallin nelinkertaisen maailmanmestarin, saavutukset ovatkin vielä valovuoden Lappia edellä, niin nyt tulleen pohja-ajan myötä Lapin CV:stä löytyy ainakin yksi sellainen asia mitä Mäkiseltä ei löydy: pohja-aika Korsikan MM-rallissa.

Mäkinen tunnettiin kuljettajauransa aikana erinomaisena asfalttikuljettajana ollen suomalaiskuljettajana tässä suhteessa varsin iso poikkeus, mutta Korsikan saarella ei Puuppolan pieni suuri mies menestystä juurikaan saavuttanut. Mäkinen osallistui Korsikan MM-ralliin yhteensä kahdeksan kertaa, paras sijoitus oli vuoden 1999 kuudes sija ja peräti viisi kertaa kilpailu päättyi keskeytykseen. Lähimpänä pohja-aikaa Mäkinen oli vuonna 2000, kun kolmannella erikoiskokeella Francois Delecour oli vain 1,5 sekuntia nopeampi.

Toisaalta on myös todettava, että eipä ranskalaiskuljettajien lisäksi Korsikan MM-rallin pohja-aikojen tilastossa muutkaan kansallisuudet Suomen lisäksi juhli, mahtuuhan tilaston kärkikymmenikköön vain yksi ei-ranskalaiskuljettaja, espanjalainen Carlos Sainz. Lapin nyt nähdyn suorituksen arvoa korostaa se, että pieksämäkeläinen kilpailee tässä kymmenentuhannen mutkan vaativassa rallissa nyt ensimmäistä kertaa urallaan WRC-kalustolla.

Suomalaiskuljettajien pohja-ajat Korsikan MM-rallissa 1973-2018

Ari Vatanen 17
Markku Alen 16
Henri Toivonen 12
Marcus Grönholm 8
Jari-Matti Latvala 3 *
Juha Kankkunen 3
Mikko Hirvonen 3
Timo Salonen 2
Esapekka Lappi 1 *

* = Tilanne vuoden 2018 Korsikan MM-rallin 6. erikoiskokeen jälkeen

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit