Latvala avauspäivän nopein Australiassa

11.9.2015 / 14:18

[ A- ] / [ A+ ]

Australian MM-rallissa tunnetusti lähtöpaikalla on aina ollut hyvien sijoitusten kannalta iso merkitys ja siitä saatiin jälleen erinomainen osoitus tämän vuoden rallissa, kun kauden kymmenennestä MM-rallista on takana ensimmäinen ajopäivä. Volkswagenin Jari-Matti Latvala nousi rallin kärkeen iltapäivän erikoiskokeilla, vaikka vielä aamupäivän neljän erikoiskokeen jälkeen suomalainen oli huoltotauolle saavuttaessa rallissa vasta viidentenä, yli 10 sekuntia kärjestä jääneenä.

Avauspäivän kahdeksalla erikoiskokeella eniten pohja-aikoja ajoivat Hyundain Dani Sordo ja Volkswagenin Jari-Matti Latvala, jotka molemmat kirjauttivat nimiinsä kolme ykkössijaa. Ja aivan kuten avauspäivän luonteeseen hyvin sopii, Sordon pohja-ajat tulivat hyvän lähtöpaikan myötä kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella, kun taas Latvala kellotti nopeimmat ajat huoltotauon jälkeen erikoiskokeilla 5-7, kun aamupäivän erikoiskokeet ajettiin toiseen kertaan ja ensimmäisenä reitillä olleet Sebastien Ogier ja Latvala eivät kärsineet olosuhteista enää niin paljon.

Neljällä ensimmäisellä erikoiskokeella aura-autojen roolissa ollut MM-sarjan kärkiduo Ogier-Latvala ajoi vain kertaalleen kolmen parhaan joukkoon. Ja vaikka Latvala onnistuikin parantamaan vauhtia iltapäivän erikoiskokeilla, Ogierin vauhti oli hieman kateissa koko avauspäivän ajan, kunnes avauspäivän viimeisellä erikoiskokeella kolmatta peräkkäistä maailmanmestaruuttaan jahtava ranskalainen tykitti pohja-ajan nousten kokonaiskilpailussa sijalta viisi kolmanneksi. Eroa rallia johtavaan tallikaveriin on 4,6 sekuntia, kun vielä ennen päivän viimeistä erikoiskoetta ero kärkeen (Kris Meeke) oli lähes 14 sekuntia.

– Aamulla ei ollut parasta ‘attackia’, mutta huoltotauon jälkeen kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella tein hyökkäyksen joka onnistui. Päivän viimeisellä erikoiskokeella ei ollut oikein paras mahdollinen fiilis ajaa, koska renkaat olivat aika kuluneet. Tavoite oli olla vähintään viisi sekuntia Ogieria edellä päivän päätteeksi, Latvala kertasi avauspäivän tapahtumia.

Lefebvren tuurauskeikka päättyi kiveen

Yhden pohja-ajan avauspäivänä ajanut ja viime vuonna Australiassa neljänneksi sijoittunut Citroenin Kris Meeke ajoi tasaisen varmasti koko perjantain ja britti kiilaa tuloksissa Volkswagen-kaksikon väliin sijalle kaksi, eroa Latvalaan on vain kaksi sekuntia. Meeke ajoi rallin kärjessä neljän erikoiskokeen (4-7) ajan. Volkswagenin Andreas Mikkelsen on neljäntenä ja Hyundai-trio Dani Sordo, Hayden Paddon, sekä Thierry Neuville miehittävät sijat viisi, kuusi ja seitsemän.

Avauspäivään ei keskeytysten tai muiden ongelmien osalta mahtunut suurta dramatiikkaa. Ainoa tallikuljettajista keskeyttämään perjantaina joutunut oli Citroeninsa kiveen täräyttänyt Stephane Lefebvre, joka aivan viime hetkillä tuli tuuraamaan nuotitusjaksolla kolarissa loukkaantunutta Mads Östbergia.

Toinen ajopäivä Australiassa käynnistyy Suomen aikaa aamuyöstä kello 3:18 hurjalla 50,8 kilometrisellä Nambuccan erikoiskokeella. Yhteensä lauantaina ajetaan neljä erikoiskoetta ja reilut 116 ek-kilometriä. Ralli päättyy sunnuntai-aamuna.

Yleiskilpailu 8/17 ek:n jälkeen

1. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 1:15:29,1
2. Kris Meeke (Citroen) + 2,0
3. Sebastien Ogier (Volkswagen) + 4,6
4. Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 12,9
5. Dani Sordo (Hyundai) + 15,9
6. Hayden Paddon (Hyundai) + 25,5
7. Thierry Neuville (Hyundai) + 37,2
8. Ott Tänak (Ford) + 40,2
9. Elfyn Evans (Ford) + 2:21,8
10. Lorenzo Bertelli (Ford) + 3:37,9

Latvalan keskinopeus 99,5 km/h
Pohja-ajat: Latvala 3, Sordo 3, Meeke 1, Ogier 1

Jari Hotti


Facebook kommentit