Latvala ja Lappi hakevat Toyotalle hyvää kauden päätöstä Australiassa – “Aion hyökätä palkintotaisteluun”

10.11.2017 / 13:47
Esapekka Lapin lento Walesissa ei riittänyt kärjen vauhtiin (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Ensimmäistä kauttaan rallin MM-sarjassa kilpaileva Toyota Gazoo Racing -talli aloitti kauden tammikuussa Monte Carlossa kahden autokunnan voimin ja niin se myös päättää kautensa Australiassa, kun ensi viikolla käynnistyvässä kauden viimeisessä osakilpailussa Tommi Mäkisen tallille menestystä metsästävät Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi.

Vaikka Tommi Mäkisen johtaman Toyota Gazoo Racing -tallin debyyttikausi rallin MM-sarjassa ei tulosten valossa olekaan Suomen jättimenestyksen ja pirteän alkukauden jälkeen ollutkaan mikään menestys syyskauden osalta, niin kokonaisuutena tallin ensimmäistä kautta voidaan pitää onnistuneena. Talli muistuttaa tuoreessa tiedotteessaan, että sen ensisijainen tavoite kaudella 2017 oli kerätä oppia ja kehittää autoa. Kun osakilpailuja on takana 12, niin Toyota on saavuttanut niistä kaksi voittoa ja yhteensä viisi palkintosijoitusta.

Valmistajien MM-sarjassa Toyotan kolmas sija on jo käytännössä kiveen kaiverrettu ja tuo sijoitus on siinäkin mielessä hieno, että taakse tulee jäämään rallin MM-sarjan 2000-luvun menestynein talli Citroen, joka vietettyään MM-sarjasta välivuotta viime vuonna, lähti kuluvaan kauteen kovin tavoittein. Näiltä osin Toyotan kuljettajakaksikko Jari-Matti Latvala – Esapekka Lappi voikin lähteä kauden päätösosakilpailuun Australiaan hakemaan tallilleen menestystä ilman suurempia paineita.

– Walesissa meillä oli hieman vaikeaa, mutta luulen Yaris WRC:n sopivan hyvin Australian teille. Aion todella hyökätä mukaan palkintotaisteluun ja mikäli pystymme taistelemaan voitosta, niin se olisi vieläkin parempi, yhdeksättä kertaa urallaan Australian MM-ralliin osallistuva Latvala ennakoi.

Latvala osallistui Australian MM-ralliin ensimmäisen kerran jo vuonna 2004. Vuonna 2006 Latvala voitti Australiassa N-ryhmän ja ensimmäinen yleiskilpailun palkintosijoitus tuli vuonna 2011, kun sijoitus Fordin ratissa oli toinen. Volkswagen-vuosinaan Latvala ajoi Australiassa toiseksi vuosina 2014 ja 2015. Latvalalta siis löytyy kokemusta Australian sorateistä ja olosuhteista runsaasti, mutta tänä vuonna kokenut töysäläinenkin saa uusia haasteita uusitun reitin myötä.

– Tänä vuonna mukana on uusia pätkiä ja osuuksia, jotka eivät ole olleet mukana pitkään aikaan, Latvala kuvailee tulevia erikoiskokeita.

 

Hyundai Wales 2017

 

“Toinen iso haaste on renkaat”

Toyota lähtee kauden päätösosakilpailuun siis kahden autokunnan voimin, kun taas muut MM-sarjan tallit M-Sport, Hyundai ja Citroen ovat liikkeellä kolmella autolla. Kauden viisi ensimmäistä MM-osakilpailua Toyota kilpaili kahdella autolla Latvalan ja Juho Hännisen toimiessa kilpakuljettajina, mutta nyt Australiassa Hännisen tilalla nähdään Esapekka Lappi.

– Walesissa emme juurikaan onnistuneet, mutta Australiassa tilanteen pitäisi olla parempi, näin ainakin toivon. Haluaisimme todellakin päättää kauden hyvään tulokseen, edellisessä osakilpailussa Walesissa lokakuun viimeisenä viikonloppuna sijalle yhdeksän jäänyt Lappi sanoo.

Latvala on ennen Australiaa kuljettajien MM-pisteissä neljäntenä ja mahdollisuus MM-pronssiin meni lopullisesti Walesissa. Elfyn Evans väijyy Latvalan takana viidentenä 18 pisteen päässä. Lappi on puolestaan MM-pisteissä sijalla 12. ja eroa kymmenentenä olevaan Hayden Paddoniin on kahdeksan pistettä. Heikko MM-sijoitus tarjoaa Lapille Australiassa erinomaisen lähtöpaikan ja siitä näissä olosuhteissa pitäisi todellakin olla hyötyä.

– Yksi Australian ominaispiirteistä on se, että teiden pinnalla on irtosoraa, joten ensimmäiset autot joutuvat puhdistamaan tietä. Takana tuleville tilanne on parempi ja onkin tärkeää pitää auto ajolinjalla. Toinen iso haaste on renkaat, koska toisella ajokerralla erikoiskokeet voivat olla renkaille todella vaativat, etenkin jos keli on lämmin, viime vuonna Australiassa WRC2-luokan maailmanmestaruuden varmistanut Lappi kuvailee.

Australian MM-ralli käynnistyy ensi viikolla Suomen aikaa myöhään torstai-iltana. UrheiluUutiset.com seuraa rallin MM-sarjan kauden finaalia tiiviisti koko rallin ajan.

 

Selivaara logo 2017

 

 

Lue myös! Lindströmillä edessään ensimmäinen koitos johtotehtävissä – ”Sääennusteet lupaavat rallin ajaksi myrskyä” (10.11.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit