Latvala nousi palkintosijoitusten määrässä Alenin rinnalle

12.6.2016 / 18:04
Jari-Matti Latvala ajoi Sardiniassa hiekan ja pölyn keskellä toiseksi (Kuva: Volkswagen Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu Italiassa päättyi Thierry Neuvillen ja Hyundain juhliin. Belgialaiskuljettajalle voitto oli uran toinen ja Hyundai puolestaan onnistui ensimmäistä kertaa historiansa aikana saavuttamaan toisen MM-rallin voiton saman kauden aikana. Volkswagenin Jari-Matti Latvala teki toisen sijan myötä paluun palkintopallille kahden osakilpailun mittaisen tauon jälkeen. Samalla Latvala nousi kaikkien aikojen palkintosijoitusten määrässä jaetulle kuudennelle sijalle yhdessä Markku Alenin kanssa.

Thierry Neuville ja Jari-Matti Latvala kävivät hienon kaksintaistelun Italian MM-rallin voitosta Sardinian saarella. Neuville nousi ensimmäistä kertaa rallin johtoon perjantaina viidennellä erikoiskokeella, menetti sen seuraavalla erikoiskokeella, mutta palasi takaisin kärkipaikalle seitsemännellä erikoiskokeella ja piti johtoasemansa aina maaliin asti. Yhdeksän pohja-aikaa, kolme kertaa erikoiskokeen toiseksi nopein aika ja vain viidesti ei Neuville mahtunut erikoiskokeella kolmen nopeimman kuljettajan joukkoon. Näillä tilastoilla on varsin helppoa todeta, että voitto meni oikeaan osoitteeseen.

– Meillä oli loistava viikonloppu. Koko viikonlopun auto toimi hienosti. Hienoja asioita tapahtuu niille jotka menevät, uskaltavat ja ansaitsevat niitä, ensi viikolla 28 vuotta täyttävä Neuville hehkutti maaliintulon jälkeen.

Neuvillen kausi on ollut täynnä vastoinkäymisiä. Avausrallista Monte Carlosta tuli vielä hieno kolmas sija, mutta neljä seuraavaa MM-rallia päättyivät pettymyksiin. Ruotsissa, Argentiinassa ja Portugalissa vaivasivat tekniikkamurheet, kun taas Meksikossa matkanteko päättyi ulosajoon.

– Toivottavasti tämä voitto siivittää minut hyviin suorituksiin loppuvuoden ralleissa. Tämä oli todellinen buusti itseluottamukselle. Kaikki on loppujen lopuksi kiinni itseluottamuksesta, Neuville muistutti.

64 MM-rallia urallaan ajaneelle Neuvillelle nyt tullut voitto on toinen. Saksassa vuonna 2014 ensimmäisen kerran voittoon ajanut belgialainen omisti nyt tulleen ykkössijan edesmenneelle, rallin MM-sarjastakin yleisölle tutuksi tulleelle hyvälle ystävälleen.

– Omistan tämän voiton Philippe Bugalskille. Hän auttoi minua paljon urani alkuvaiheessa ja tänään olisi ollut hänen syntymäpäivänsä, Neuville herkistyi.

Elokuussa 2012 kotioloissa tapahtuneessa tapaturmassa menehtynyt Bugalski osallistui uransa aikana 36 MM-ralliin ajaen sensaatiomaiset voitot vuoden 1999 Espanjan ja Ranskan MM-ralleissa etuvetoisella Citroenilla.

“Toinen sija on hyvä tulos”

Latvalalle uran 162. MM-ralli toi uran 56. palkintosijoituksen ja ensimmäisen sitten maaliskuisen Meksikon voiton. Kahdessa edellisessä osakilpailussa Argentiinassa ja Portugalissa tekniikkamurheet veivät mahdollisuudet hyviin sijoituksiin, mutta nyt Latvala pääsi ajamaan kaikin puolin varsin ehjän kilpailun ja siitä tuloksena hieno kakkossija. Samalla Latvala nousi palkintosijoitusten kaikkien aikojen listalla jaetulle kuudennelle sijalle yhdessä Markku Alenin kanssa, joka myös uransa aikana nousi rallin MM-sarjassa palkintopallille 56 kertaa.

– Menestyksekäs viikonloppu meille. Onnistuimme kasvattamaan pistejohtoa valmistajien MM-sarjassa. Tottakai olisimme halunneet nousta palkintopallilla sinne korkeimmalle korokkeelle, mutta huomioiden pettymykseni viime vuosina tässä rallissa, toinen sija on hieno tulos. Lisäksi saavutimme tämän tuloksen myötä MM-pisteissä edellä olevia kuljettajia. Onnittelut Thierry Neuvillelle. Hän teki hienoa työtä koko viikonlopun ajan ja ansaitsee voittonsa, Latvala myönsi rehdisti kilpakumppaninsa paremmuuden.

Rallin päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella korkeimman pistepotin nappasi yleiskilpailussa kolmanneksi ajanut Volkswagenin Sebastien Ogier. Ranskalainen vahvisti samalla asemiaan MM-pistetaulukon kärjessä, kun ennen Italiaa toisena ja kolmantena olleet Andreas Mikkelsen (Volkswagen), sekä Mads Östberg (Ford) jäivät nyt ilman pisteitä. Neljänneksi ajanut Hyundain Dani Sordo nousi nyt MM-sarjassa toiseksi, mutta eroa Ogieriin on jo hurjat 64 pistettä.

– Kun lähdettiin tähän ralliin niin tiesin, että kolmas sija on paras mahdollinen tulos mitä voin täältä odottaa. Olen erittäin onnellinen tästä tuloksesta. Eilisen erittäin raskaan ja väsyttävän ajopäivän jälkeen tänään oli enemmänkin rentouttavaa kruisailua. Kun erot olivat sekä ylös-, että alaspäin suuret, tärkeintä oli vain selvitä maaliin. Ja jälleen kerran onnistuimme kasvattamaan pistejohtoa MM-sarjassa, joten se huomioiden tämä oli varsin ideaali viikonloppu. Nyt en malta odottaa, että pääsen kotiin, missä seuraavat päivät tulevat olemaan jännittävimpiä kuin yhdessäkään rallissa, Ogier viittasi esikoislapsensa laskettuun aikaan, joka on käsillä juuri näillä hetkillä.

Rallin MM-sarja jatkuu kolmen viikon päästä ajettavalla Puolan osakilpailulla.

Lue myös! Maamme-laulu soi Sardinian saarella, Suninen WRC2-luokan valtias

Palkintopallisijoitukset kautta aikojen

1) Sebastien Loeb 116
2) Carlos Sainz 97
3) Juha Kankkunen 75
4) Mikko Hirvonen 69
5) Marcus Grönholm 61
6) Markku Alen ja Jari-Matti Latvala 56

Italian MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 3.07.35,2
2) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 16,1
3) Sebastien Ogier (Volkswagen) + 1.15,0
4) Dani Sordo (Hyundai) + 2.19,2
5) Ott Tänak (Ford) + 4.50,6
6) Eric Camilli (Ford) + 5.38,5
7) Henning Solberg (Ford) + 5.32,4
8) Teemu Suninen (Skoda) + 6.49,0 WRC2
9) Jan Kopecky (Skoda) + 8.08,3 WRC2
10) Karl Kruuda (Ford) + 13.28,5 WRC2

EK-pohjat: Neuville 9, Latvala 3, Ogier 3, Abbring 1, Camilli 1, Tänak 1, Östberg 1
Neuvillen keskinopeus: 89,9 km/h

MM-pistetilanne 6/14 osakilpailua

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 132
2) Dani Sordo (Hyundai) 68
3) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 67
4) Mads Östberg (Ford) 58
5) Hayden Paddon (Hyundai) 57
6) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 56
7) Thierry Neuville (Hyundai) 48
8) Ott Tänak (Ford) 34
9) Kris Meeke (Citroen) 26
10) Eric Camilli (Ford) 22

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit