Latvala sivusi Alenin ennätystä, 2010-luvun Mr. Jyväskylä – “Kaikki elementit kunnossa”

10.8.2019 / 13:50
Jari-Matti Latvala ajoi Suomen MM-rallissa kolmanneksi (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Jari-Matti Latvalan kolmas sija tämänvuotisessa Suomen MM-rallissa oli töysäläisen tulevaisuuden kannalta tärkeä onnistuminen. Tuo kolmas sija pisti myös Suomen MM-rallin historiatilastoja uusiksi.

Jari-Matti Latvala, 34, on tehnyt Suomen MM-rallissa takuuvarma työtä koko uransa ajan. Tämänvuotinen kilpailu mukaan lukien Latvala on nyt osallistunut Suomen MM-ralliin urallaan tehdastallin väreissä 12 kertaa ja niistä yhdeksän (75,0 %) on päättynyt palkintojuhliin. Viimevuotiseen tapaan Latvala ajoi myös tänä vuonna Jyväskylässä kolmanneksi.

– Tosi hyvä fiilis, paineet ovat olleet äärettömän kovat. Tiesin, että jos haluan jatkossakin ajaa, niin tarvitsen tuloksia. Yhdeksän kuukautta “podiumien” välissä, se on tosi pitkä aika. Kahdeksan pohja-aikaa, johdettiin rallia ja kaksi rengasrikkoa. Yleensä kahdella rengasrikolla ei olla palkinnoilla, mutta tilanne kääntyi lopulta hyväksi meidän kannalta, Latvala kommentoi UrheiluUutiset.comille kilpailun jälkeen.

Yhdeksän kuukautta tosiaan on pitkä aika ja varsinkin sellaisen kuljettajan kohdalla kuin Latvala, joka urallaan on kuitenkin ajanut MM-sarjassa kolmen parhaan joukkoon peräti 66 kertaa. MM-sarjan kaikkien aikojen palkintotilastossa tuo määrä oikeuttaa Sebastien Loebin, Carlos Sainzin, Sebastien Ogierin, Juha Kankkusen ja Mikko Hirvosen jälkeen kuudenteen sijaan.

– Viime vuonna kun voitimme Australiassa kauden viimeisen osakilpailun, niin jos joku olisi silloin sanonut minulle, että seuraava palkintosijoituksemme tulee vasta ensi vuonna Suomessa, niin olisin nauranut. Nyt lähinnä vain itkettää, Latvalan kartanlukija Miikka Anttila sanoi osuvasti Suomen MM-rallin jälkeisessä virallisessa lehdistötilaisuudessa sunnuntaina.

Latvala ajoi tämänvuotisessa Suomen MM-rallissa eniten pohja-aikoja, kahdeksan kappaletta.

– Se on positiivista, nopeuteen täytyy olla kyllä tosi tyytyväinen. Kaikki elementit on nyt kunnossa. Nyt vaan saadaan tästä se pohja jatkaa eteenpäin, Latvala käänsi katseensa jo kohti loppukauden kilpailuja.

 

Kolmanneksi ajaneen Jari-Matti Latvalan tyylinäyte Ruuhimäen hyppyrissä (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

“Sitä me ei haluta kokea”

Latvalalle nyt tullut palkintosijoitus oli Suomen MM-rallissa kautta aikojen siis yhdeksäs ja niistä kahdeksan on tullut 2010-luvulla. Vain kerran aikaisemmin on Suomen MM-rallissa kuljettaja yltänyt samalla vuosikymmenellä kahdeksaan palkintosijoitukseen. Tämä tapahtui 80-luvulla Markku Alenin toimesta, joka tuolloin ajoi vuosina 1980-1989 kolmeen voittoon, kahteen kakkossijaan, sekä oli kolme kertaa kolmas.

Alenin kahdeksas palkintosijoitus 80-luvulla tuli voitolla vuonna 1988 ja tuon jälkeen saatiinkin sitten odottaa peräti kolme vuosikymmentä ja 31 vuotta ennen kuin toinen kuljettaja ylsi Alenin saavutukseen. Alenin tavoin myös Latvalan 2010-luvun kahdeksan palkintosijoitusta muodostuvat kolmesta voitosta, kahdesta kakkos- ja kolmesta kolmossijasta.

70-luvulla Suomen MM-ralli ajettiin seitsemän kertaa ja eniten palkintosijoituksia keräsi Alen, viisi kappaletta. 80-luku oli siis Alenin juhlaa, kun taas 90-luvulla Kankkunen keräsi eniten palkintosijoituksia, seitsemän. Samaan määrään ylsi Marcus Grönholm kuluvan vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä ja nuo Grönholmin kaikki seitsemän palkintosijoitusta olivat voittoja.

Kolme voittoa ja yhteensä kahdeksan palkintosijoitusta tekevät Latvalasta ehdottomasti Suomen MM-rallin 2010-luvun Mr. Jyväskylän, sillä kukaan toinen kuljettaja ei kuluvan vuosikymmenen aikana yltänyt Suomessa kolmeen voittoon ja palkintotilastossa toisena olevalla Ogierilla sijoituksia kolmen joukkoon on selkeästi vähemmän, viisi (1-3-1). 2010-luvulla Suomen MM-rallissa yhteensä 12 eri kuljettajaa saavutti vähintään yhden palkintosijoituksen.

Suomen MM-rallin historiassa eniten palkintosijoituksia on Alenilla, peräti 14 kappaletta, joista voittoja on kuusi. Ennen tämänvuotista kilpailua Latvala jakoi tässä tilastossa kakkossijaa yhdessä Kankkusen ja Loebin kanssa, mutta nyt Latvala nousi siis yhdeksännen palkintosijoituksensa myötä tilastossa yksinään toiselle sijalle. Nykykuljettajista Latvalan ja Loebin lisäksi tämän tilaston kärkikymmenikköön mahtuu vain Ogier.

Rallin MM-sarjan kauden kymmenes osakilpailu ajetaan Saksan asfaltilla 22.-25. elokuuta. Latvalan paras sijoitus Saksan MM-rallista on vuosien 2012 ja 2015 toiset sijat. Vuosi sitten Latvalan kausi sai täysin uuden käänteen juuri Suomen MM-rallista ja loppukaudesta töysäläinen keräsi MM-sarjan kuljettajista toiseksi eniten pisteitä. Latvala tottakai toivoo myös tänä vuonna samanlaista loppukautta, ennusmerkit ja vahva “dejavuu” Suomen MM-rallin kolmannen sijan myötä sille ovat olemassa, mutta Saksan suhteen Latvala toivoo jotain ihan muuta kuin viime vuoden uusintaa.

– Saksassa hajosi vuosi sitten auto viimeisenä päivänä. Joo, sitä me ei haluta nyt kokea, Latvala naurahti.

Eniten palkintosijoituksia Suomen MM-rallissa (1973-2019)

1) Markku Alen 14 (6-3-5)
2) Jari-Matti Latvala 9 (3-2-4)
3) Juha Kankkunen 8 (3-4-1)
4) Sebastien Loeb 8 (3-3-2)
5) Marcus Grönholm 7 (7-0-0)
6) Hannu Mikkola 6 (4-0-2)
7) Ari Vatanen 6 (1-5-0)
8) Carlos Sainz 6 (1-1-4)
9) Timo Salonen 5 (2-3-0)
10) Mikko Hirvonen 5 (1-3-1)
10) Sebastien Ogier 5 (1-3-1)

Mukaan ei ole laskettu vuoden 1995 yleiskilpailua, kun Suomessa ajettiin vain etuvetoluokan MM-pisteistä

Jari-Matti Latvala rallin MM-sarjassa 2002-2019

Eniten osakilpailuja, 204
10. eniten osakilpailuvoittoja, 18
Suomalaisista 5. eniten osakilpailuvoittoja
Viisi MM-mitalia, kolme MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia
4. eniten MM-sarjan hopeamitaleja (2010, 2014 ja 2015)
6. eniten palkintosijoituksia, 65 (18-25-22)
5. eniten osakilpailujen kakkossijoja
3. eniten MM-pisteitä, suomalaiskuljettajien ykkönen
6. pisin pisteputki (Ruotsi 2013 – Suomi 2014), 19 osakilpailua
Ainoa kuljettaja, jolla kaksi kappaletta 19 osakilpailun pisteputkia
4. eniten voittoja eri osakilpailuista, 12
Kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja, 22 vuotta ja 313 päivää
10. eniten erikoiskoevoittoja

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit