MOTORSPORT

Latvalan keskeytys Ähtärissä avasi Lindbergille tien voittoon – “Juoksin hakemaan pyörän pellolta”

Lauantaina Ähtärin ympäristössä ajetussa Historic Rally Trophy -sarjan toisessa osakilpailussa Jari-Matti Latvala ehti yhdessä kartanlukijansa Juho Hännisen kanssa kasvattaa kolmen erikoiskokeen ja noin 42 kilometrin jälkeen eroa kakkosena ajaneeseen tervakoskelaiseen Janne Lindbergiin nähden jo kahteen ja puoleen minuuttiin, mutta maalissa viiden erikoiskokeen jälkeen tuloslistan kärjestä ei enää Latvalan autokuntaa näkynyt.

Monte Carlon ja Ruotsin MM-rallien välissä kotimaan Historic-kisaan, Autopirtti-ralliin, lähteneen Jari-Matti Latvalan odotettiin nelivetoisella Toyota Celicallaan voittavan näytöstyyliin, sillä kolme ensimmäistä erikoiskoetta ajettiin lähes Latvalan lapsuudenkodin takapihalla. Siinä vaiheessa näyttikin siltä, että voitto tulee tyrmäävään tyyliin.

– Kolmonen vielä päästiin melkein maaliin. Viimeisessä mutkassa pyörä lähti laakerin pettämisen vuoksi omille teilleen ja tultiin kolmella pyörällä maaliin. Juoksin hakemaan pyörän pellolta ja saatiin se jotenkin paikalleenkin, jotta päästiin seuraavaksi huoltoon. Huollossa ei kuitenkaan ollut kaikkia tarvittavia osia, joten oli pakko keskeyttää, Latvala harmitteli.

Kaksivetoisella Volkswagen Golfilla ajava Janne Lindberg paljasti jo ennen kilpailun lähtöä, että hän ei tyydy ajamaan pelkästään luokkavoitosta, vaan yrittää tosissaan olla kilpailun nopein Historic-luokan kuljettaja. Lindberg lienee tarkoittanut luokkia, joissa ei nuotiteta ennakkoon. HRT-sarjassa ei ajeta yleiskilpailun voitosta, vaan kuljettajat keräävät sarjapisteitä luokittain. Lindbergillä ei näyttänyt olevan vaikeuksia päästä tavoitteeseensa.

– Kaasu hirtti kiinni kolmosella ja moottorin kumityynyt jouduttiin huollossa vaihtamaan. Muita pulmia ei ollut, kertaakaan ei oltu lähelläkään ulosajoa. Tässä nähtiin hyvin ammattimiehen ja harrastajan ero, kun aikoja Jari-Mattiin vertaa ja pitäähän sitä eroa ollakin, tuumi Lindberg maalissa, kun miehen nimi löytyi komeasti kaikkien luokkien kärjestä.

– Ajoin ensimmäisen pätkän niin kovaa, kuin ikinä osasin, sitten vähän katselin tilannetta. Ehkä vähän turhaan varmistelinkin, sillä ajosta ei tahtonut tulla mitään. Viimeisellä piti taas ajaa oikein kunnolla rallia. Jos olisin Latvalan tapaan ajanut nuoteista, olisin ehkä puolisen minuuttia pystynyt nipistämään eroa pienemmäksi, Lindberg arvioi.

Jämsäläistä autourheiluseuraa Jämsän Äijät edustava, mutta Ruskossa asuva Kimmo Juhannusvuori otti Lammin kilpailun tavoin selvän luokkavoiton. Lindberg meni tälläkin kertaa liian kovaa ja maalissa Juhannusvuoren ero voittajaan oli noin puoli minuuttia. Sen sijaan seuraavista sijoista sekä luokassa, että yleiskilpailussa käytiin kova taistelu Ilpo Hietasen ja Heikki Valkosen kesken. Kaksikon ero maalissa oli vain 0,1 sekuntia.

– Oli tosi hyvä kisa. Pikkutiet eivät ole meille mieleen ja arvasin, että Valkonen pistää meidät tiukille. En katsellut aikoja koko päivänä enkä ennen viimeistä pätkää tiennyt tilanteestammekaan mitään. Tultiin nyt luokassa kakkoseksi pienimmällä mahdollisella erolla, Hietanen kommentoi.

Lindberg ajaa luokassa 12, missä autot on valmistettu ennen vuotta 1981. Juhannusvuori, Hietanen ja Valkonen taistelevat sarjapisteistä luokassa 4 ikäkategoriassa, jossa autot ovat vuosien 1970–1975 mallisia. Lammilla sarjan ensimmäisessä osakisassa Lindberg jäi kakkoseksi Juha Laaksosen voittaessa. Ähtärissä Laaksonen ei ollut mukana.

Ähtärin Historic-rallin luokkavoittajat

1) Jari Ohrankämmen (HRCF)
2) Matti Leander (HRCF)
3) Juha Mäkitalo (EPUA)
4) Juha Berner (HyUA)
5) Jussi Lappalainen (KiuUA)
6) Mikko Frilander (TeisUA)
7) Kimmo Juhannusvuori (AUK Jämsän Äijät)
8) Arttu Karttunen (AkaanMM)
9) Raimo Linden (AUK J-Äijät)
10) Juha Salo (LahUA)
11) Tero Loikainen (AAU)
12) Janne Lindberg (TerUA)
13) Matti Jaatinen (NHD)
14) Antti Siikala (OriUA)
15) Ilkka Kiviniemi (PR-Racing)
16) Markku Laakso (LamUA)
17) Ilkka Koskela (TerUA)

Teksti: Kikka Kuosmanen, Historic Rally Trophyn tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com